2020-09-07

Nu öppnar riksdagen - hur blir den politiska hösten?

I morgon tisdag är det dags för riksdagens högtidliga öppnande. Det politiska liver drar igång på allvar efter sommaren. Vi befinner oss mitt i mandatperioden - det är ganska exakt två år kvar till nästa val.

Det politiska situationen i Sverige är unik i Europa. I parlamentet finns en borgerlig högermajoritet (de fyra borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna) och denna borgerliga högermajoritet låter sedan sex år tillbaka en rödgrön minoritet regera. Jag tror inte det finns något annat land i Europa med ett motsvarande arrangemang.

Hösten lär bli besvärlig för regeringen Löfven. Flera av de viktigaste sakfrågorna, till exempel migrationspolitiken och arbetsrätten, är sammankopplade med regeringsfrågan. Sammankopplingen innebär att Socialdemokraterna blir beroende av processer som partiet inte själva kan kontrollera. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringen om Socialdemokraterna vill gå vidare med en mer restriktiv migrationspolitik? Kommer arbetsmarknadens parter att tillsammans kunna förhandla fram en förändrad arbetsrätt? Kommer Vänsterpartiet att väcka misstroendeförklaring om regeringen går vidare med att urholka LAS, och hur kommer i så fall Moderaterna och Kristdemokraterna att ställa sig?

Borgfreden för Corona i huvudsak/åtminstone tillfälligt över. Det blir en turbulent politisk höst, där frågorna om migration, gängkriminalitet, arbetsrätt och kanske också skatter får en framträdande plats i debatten. Särskilt Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer att göra allt för att frågorna om migration brott och straff ska finnas högt på agendan, och också gärna länka dessa frågor till varandra. Socialdemokraterna kommer å sin sida att vilja prata välfärdsfrågor, och hur vi bygger det starka samhället i coronakrisens spår.

Det är möjligt att Miljöpartiet väljer att lämna regeringen. Det kan bli en lättnad, både för Miljöpartiet och för Socialdemokraterna.

En av Stefan Löfvens bästa grenar är att hålla samman sin regering och att hantera det parlamentariska spelet. Få partier vill ha extra val i detta läge. Vänsterpartiet måste också agera återhållsamt för att inte lägga grunden för en moderatledd regering, understödd av Sverigedemokraterna. Det finns  ett gemensamt intresse bland Januaripartierna att hålla samman för att se till att avtalets innehåll också förverkligas. 

Det ska bli spännande att följa hur relationen mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna utvecklas. I dag höll Stefan Löfven och Annie Lööf en gemensam presskonferens och presenterade storsatsningar på äldreomsorgen, sjukvården samt kommuner och regioner. Jag minns faktiskt inte om/när Löfven och Lööf höll en gemensam pressträff senast.

Givet det parlamentariska läget och den djupa sprickan mellan Centerpartiet och Moderaterna/Kristdemokraterna blir stalltipset att Stefan Löfven kommer att gå in i valrörelsen 2022 som fortsatt statsminister. Men osvuret är bäst.

 Jag kommenterar det politiska läget för TT här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Välkommen tillbaka till bloggosfären Ulf! Har saknat dina inlägg som jag i stort sett aldrig instämmer i. I avvaktan på dagens regeringsförklaring citerar jag ett debattinlägg från Reformisterna: ”Vill socialdemokratin någonting alls numera? S-debattörer: Vårt parti har inte tagit riktigt ansvar sedan 2006”. Men reformisternas medicin skulle förstås leda till en borgerlig regering 2012...
”En av Stefan Löfvens bästa grenar är att hålla samman sin regering och att hantera det parlamentariska spelet. ” skriver Ulf. Instämmer. Mitt svar är också givet. Ja, att regera. Därför gissar jag liksom Ulf att S kommer att ha statsministerposten också inför valet 2022. Tom om priset blir att Sveriges Thatcher, Annie Lööf, blir vice statsminister efter att MP lämnat regeringen. Makten framför allt.
Gårdagens presskonferens var bisarr. Efter att först rikspolischefen slagit larm om brottsutvecklingen och därefter vice rikspolischefen talat om att Sverige har 40 brottsinriktade klaner med utländsk bakgrund som i vissa fall etablerat sig här i syfte att begå brott lyckas Löfven med bedriften att påstå att det inte har något samband med etnicitet. Det är också oroande att Löfven deklarerar att Sverige ska få världens bästa äldreomsorg med tanke på hur det gick med målet om Eus lägsta arbetslöshet. Mycket kan man säga om Löfven, men någon ordens mästare blir han aldrig.
Klas Bengtsson