2019-05-12

Moderater vill lägga ned SVT och sätta plankare i fängelse

Moderaterna: Lägg ner public service! I går beslöt Moderaterna i Stockholms län - ett av partiets allra tyngsta distrikt - att verka för att lägga ned Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Det vore frestande att beskriva det som ett "stollebeslut", där Moderata ungdomsförbundet (MUF) drivit frågan hårt och vars medlemmar enligt medieuppgifter utgjorde en betydande del av den partistämma som fattade beslutet.

Men problemet är större än så. Över stora delar av Europa ser vi angrepp mot public service, angrepp ofta orketstrerade av nationalkonservativa och högerpopulistiska krafter som vill urholka public service oberoende och politiskt styra det journalistiska innehållet i tv och radio. Utvecklingen i till exempel Polen och Ungern borde få varningsklockorna att ringa. Här i Sverige väckte det uppmärksamhet när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ville lägga ned Sveriges Radios kanal P3, eftersom P3 enligt honom "till stora delar" sände "politiskt vänsterliberal smörja".

Det vore befriande - och ett styrketecken - om moderaternas partiledare Ulf Kristersson i dag gick ut och sa att han är en varm anhängare av public service, och att en oberoende public service-verksamhet är en viktig komponent i vår liberala demokrati. Men jag tror inte han kommer att göra det. Spänningarna i det parti han leder är för starka, och hans egen politiska kraft räcker inte till för ett sådant uttalande. (Ja, jag hoppas verkligen att jag har fel och att ett uttalande i denna riktning kommer från det moderata ledarskapet.)

I fredags berättade Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) att han vill att personer som plankar i T-banan ska kunna dömas till fängelsestraff, eller få "skaka galler" som han själv uttrycker det i Svenska Dagbladet. Det låter ju också som ett stollebeslut, men avspeglar väl tyvärr de repressiva tongångar som just nu vinner gehör inom Moderaterna.

I fredags meddelade åklagarmyndigheten att man inleder en förundersökning om misstänkt bedrägeri samt brott mot folkbokföringslagen mot förre moderate riksdagsledamoten Erik Bengtzboe, efter Aftonbladets avslöjande om Bengtzboes trixande med riksdagens boendeersättningar. I går framkom det att moderaternas toppkandidat Tomas Tobé vägrar att öppet redovisa hur han använder den skattefria extra ersättning om 45 000 kronor han varje månad kommer att få som europaparlamentariker. (Förutom M är det bara KD som vägrar acceptera en sådan öppen redovisning.)

Och i Svensk väljaropinion, den sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot, minskar Moderaterna till riktigt låga 16.7 procent.

Ulf Kristersson har en del att ta i. Jag hoppas han börjar med att ta avstånd från public service-beslutet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Oberoende" public service är en oxymoron. Så länge public service finansieras av staten kan den inte vara oberoende. Och om den inte är oberoende har den inget existensberättigande. Därför är det helt rätt att lägga ner både SR och SVT, snabbast möjligt.

Homo Economicus

Anonym sa...

Jag måste tyvärr hålla med Homo E. Om alla tvingas betala för något via skattsedeln, så känns det inte speciellt oberoende. Jag förespråkar en modell med fler "oberoende" kommersiella kanaler. SVTs enda existerande politiske kommentator verkar vara Mats Knutson. Var finns de verkliga experterna?

Kjell Eriksson

Anonym sa...

U.B:
"I går framkom det att M:s toppkandidat Tomas Tobé vägrar att öppet redovisa hur han använder den skattefria extra ersättning om 45 000 kronor han varje månad kommer att få som europaparlamentariker. (Förutom M är det bara KD som vägrar acceptera en sådan öppen redovisning.)"

sw Han är inte invald ännu, så det är lite hypotetiskt. Dock ska man inte klandra andra, om inte egna boet är städat. Vad vi väljare har att gå på är hur det faktiskt förhåller sig fram till nu, hur det är, och inte hur det borde vara efter valet.

SvT går att lita på i dessa valtider. Utmärkt:

"S-ledamöterna Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Anna Hedh och Aleksander Gabelic uppger -
(visserligen att de arbetar för att reglerna ska ändras
så det ställs högre krav på redovisning, kontroll och transparens)
– men de vill inte själva visa upp några kvitton frivilligt.

”Vi driver kansliets verksamhet i form av en ideell förening där vi tillämpar god svensk redovisningssed och årligen granskas av en revisor. Självklart håller vi redovisningen tillgänglig för berörda instanser. EU-domstolen uttalade sig dock i höstas om att det inte finns några krav på offentlig redovisning av ersättningen för allmänna utgifter (kostnadsersättningen) och vi har valt att följa domstolens tolkning och lämnar inte ut vår redovisning offentligt.”

Ett kollektivt gemensamt svar från alla fem S-ledamöter, besvarat ev av en presschef
som låter meddela att ingen av parlamentarikerna vill ge några intervjuer.

sw Det går att anta att detta förfarande inte imponerar stort på väljarna.
Om nu reglerna följs enligt regelverket, så undrar vän av ordning;
- varför ingen redovisning kan ske av de medel som de satt sprätt på under fem år?
(om det nu skett enligt reglerna?)

Svaret är som i många andra fall, politikerna har helt enkelt inte ordning på sina kvitton, och har de mot förmodan det, så har man använt ersättningen för verksamheter man inte vill offentliggöra. Dvs en löneförmån, eftersom reglerna säger att de inte behöver redovisa. Fråga en vanlig medborgare samma sak, där den skattepliktige har bevisbördan, och utan kvitto, inget avdrag. Lika för alla?

Det är bara att konstatera att väljarna har fog för att inte vara helt nöjda med sina representanter som förutsätts agera i deras intresse nere i Bryssel. Den dag våra förtroendevalda börjar fundera på vems uppdrag de sitter på, uppdragsgivaren, den dagen kanske de börjar fundera lite mer, vad som ger framgång i val. Förtroende. Ett litet tips i all välmening.

Heja Public Service, vad vore makten ute i för skenvärld, utan motbalanserande makt, som tar ner de folkvalda på marken.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/dubbla-budskap-fran-s-om-generosa-eu-ersattningen

Den som är utan skuld, kastar första stenen?
S.W

Anonym sa...

Ja, maktdelning avseende PS, är bästa sättet att rädda PS, dels för att göra
utbudet relevant och efterfrågat av uppdragsgivarna, dvs skattebetalarna som pröjsar notan, dels för att göra PS en tjänst, att bli mer oberoende och mindre toppstyrda.

Det spelar nog mindre roll vad MUF tycker, viktigare är att det kommer igång en diskussion om hur PS kan utvecklas till att bli det som de själva önskar att de är,
den folkvalda statsmakt, som granskar:
- EU-makten
- Riksdagen
- Regeringen - länsstyrelserna
- Partierna, (och deras allierade)
- Statsförvaltningen
- Våra domstolar
- Kommuner och regioner.

Kommer bara våra folkvalda vidare med att få till oberoendet, så ska det nog kunna gå riktigt bra.

Ägarstiftelsen bör under inga omständigheter syssla med utnämning, utan enbart kontroll och uppföljning av uppdraget från Riksdagen, dvs sändningstillstånd och regelefterlevnad. Lite som riksrevisionen, när den fungerade som bäst.


I. Basplatta
1.1 Infra: sändning, it. Samhällsskydd.
1.2 Logistik: Studio/Inspelning/produktion

dvs två bolag

II. TV
2.1 TV1 - Nyheter, sport, kultur, ekonomi, näringsliv
2.2 TV2 - Fakta och dokumentär, natur, miljö, drama/film
2.3 TV-Pop, Popilärkultur, trädgård, fritid.
2.4 TV-N TV-norden + minoritetsspråk
2.5 TV-E, TV Europa (underbevakat av bara tusan)
2.6 TV Barn och ungdom. upp till 10 år
2.7 TV-Trams, dvs var gränsen går mot nöjde tål att diskuteras

ca sju bolag

3. Radio
3.1 P1
3.2 P2 Klassiskt + Jazz
3.31 P3+ Dvs +50,
3.32 P3 Vux (30 - 50)
3.33 P3 Trend (18 - 30, som väl är målgruppen nu)
3.34 P3 P3-trams (13 - 18 år), dvs smurfradio för unga vuxna.
3.4 P4 - lokalradio
3.5 P5 Ev sportradio och barnradio

ca fem bolag

4. UR
Som bör kunna utvecklas samklang med utbildningsvärlden:
4.11 Förskola
4.12 Grundskola 1-3, 4-6, 7-9
4.13 Gymnasium
4.13 Yrkesskola+närngsliv
------
4.21 UR-språk
4.22 UR- data/it
4.23 UR-Kult, inga pekpinnar, utan konst, konsthantverk, musik, litteratur, teater
------
4.31 Forskning och utveckling (näringslivsrelaterat)
4.32 Bildning och kunskap (Universitet & högskola)
------
4.51 UR-folkvett, om juridik, samhälle och demokrati fungerar i praktiken, bortom teorin
4.52 UR Praktik, allt praktiskt man behöver veta, sy, snickra
4.53 UR hälsa, träning, kost, vila, psyke.

Ca fem bolag

Man kan spåna hur mycket som helst, men detta med att hitta en mångfacetterad "kultur"
dvs som inte är för likriktad, utan speglar fler synsätt en tre st blytunga kolosser,
är sannolikt rätt väg att få PS att börja fungera som det ska, dvs något som ger pang för pengarna och uppskattas. Dvs den nya tidens media-landskap kräver fler synsätt och ögon än tre st stackars VDar, som trots allt är tränga mellan rätt många olika eldar.

Men hur styrelserna som ska styra och leda verksamheten ska utses, det är en knivigare fråga. Kanske kunde styrelserna rekryteras ur den målgrupp som programbolaget anses skilda/spegla. Mindre kolosser, fler aktörer som är fria, men finansieras av det allmänna. Fler = mindre risk för felnavigering. S.W