2014-07-18

Alliansregeringens tystnad om Israels markinvasion i Gaza

Uppdatering lördag 19 juli kl 11.00 finns längst ned i texten.
Israels markinvasion i Gaza pågår för fullt och den militära våldsanvändningen fortsätter att skörda civila dödsoffer. Den vapenvila som främst Egypten försökte förhandla fram för ett par dagar sedan känns just nu långt borta. Hamas har genom den fortsatta raketbeskjutningen mot Israel och sin vägran att acceptera vapenvilan ett tungt ansvar för den fortsatta händelseutvecklingen. Men Hamas agerande fritar inte på något sätt Israel för det militära övervåld man nu använder sig av. Expressens berättelse om de fyra palestinska pojkar i tioårsåldern som sprängdes till döds på stranden i Gaza är i sin ohygglighet plågsam att ta del av. I norra Gaza beskjuts al Wafa-sjukhuset av Israel och uppgifter förekommer om att det nu har utrymts med alla sina svårt sjuka patienter.

I Sverige formulerade i dag den socialdemokratiska partiledningen genom Stefan Löfven, Carin Jämtin och Urban Ahlin ett uttalande som var betydligt mer kraftfullt än Stefan Löfvens hårt kritiserade uttalande från tidigare i veckan. Nu lyfter partiledningen fram de aspekter som jag och många andra efterlyst, till exempel att Israel har som den starkare parten i konflikten ett särskilt ansvar. Dessutom betonas vikten av att ockupationen upphör, att Israels svar på raketbeskjutningar måste vara proportionerligt samt behovet av internationell militär närvaro i området. Självklart kritiseras också Hamas agerande, inte minst dess ansvar för raketbskjutningarna av Israel. Givet dagens uttalande tyder det mesta på att Löfvens tidigare uttalande kan ses som ett olycksfall i arbetet.

Däremot börjar regeringens och Carl Bildts tystnad om krigshandlingarna i Gaza att bli besvärande. När det gäller Ryssland och dess agerande i Ukraina står Carl Bildt i första ledet och kräver sanktioner. När det gäller Israels brott mot folkrätten väljer Bildt däremot att inte tala om sanktioner överhuvudtaget. Jag har förståelse för att det är svårt att formulera sig i en fråga där regeringen är splittrad, men Carl Bildt trovärdighet mår inte väl av den tystnad kring det militära övervåldet i Gaza som vi i dag upplever.

Läs gärna Gabriel Wikströms och Jonas Bergströms artikel (båda från SSU) på temat i Expressen i dag.

Uppdatering lördag 19 juli kl 11.00. Jag noterar att Sydsvenskan (Oberoende Liberal) i dag på ledarplats också noterar alliansföreträdarnas totala ointresse för det som sker i Gaza och tidningen talar till och med om de borgerliga partiernas "beröringsskräck" rörande frågan: Borgerligheten då? Utrikesminister Carl Bildt (M) har pliktskyldigt visat frågan intresse, men resterande alliansföreträdare har varit totalt ointresserade. På partihemsidorna finns det inte ett enda uttalande, på deras Facebooksidor finns det inte ett enda inlägg om de senaste dagarnas upptrappning. Av de två borgerliga partiledare som är aktiva på Twitter, Göran Hägglund och Annie Lööf, är det endast Hägglund som nuddat vid frågan i form av en retweet rörande Hamas. Det finns tecken som tyder på att de borgerliga partierna har en beröringsskräck för frågor rörande konflikten. Ska någon form av fredsöverenskommelse någonsin vara möjlig krävs det att omvärlden visar frågan stort intresse. I Sverige riskerar debatten och engagemanget att bli skevt när allianspartiernas  företrädare abdikerat och överlåtit opinionsbildningen till vänstern. Det vinner varken debattklimatet eller partiernas trovärdighet på.

Jag noterar också att Carl Bildt igår var tydlig med att säga att han inte stöder Israels markinvasion: Jag tror inte att de (Israel, UB) kommer att lyckas med sina målsättningar. De har försökt flera gånger tidigare. Det leder bara till att lidandet blir större. Fler människor dör, bitterheten blir djupare och svårigheten att nå en politisk lösning blir större.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Om terroristerna i Gaza slutar skjuta raketer så dör ingen av deras mänskliga sköldar. It's that simple.

Anonym sa...

Hamas är betecknad som en terrororganisation av den fria världen. Det märkligt ( och anmärkningsvärt) hur svårt vänstern har att uttala detta och att kalla raketbeskjutningen av Israel vid sitt rätta namn; terrorism.

Anonym sa...

Israels svar på raketbeskjutningar måste vara proportionerligt...
Hur då? Hamas skjuter helt odeskriminerat raketer mot civila i Israel. Idem från den israeliska sidan?

Anonym sa...

Hamas grundades efter att Gaza och Västbanken varit ockuperat av Israel i 20 år, och efter att Israel som stat existerat i 39 år. Ditt "it's that simple" vittnar om en oerhörd naivitet och brist på kunskap.

Anonym sa...

Sedan när är Hamas "vänster"? Hamas är en konservativ och fundamentalistisk rörelse långt till höger på den Palestinska politiska kartan.
Om Hamas raketbeskjutning är terrorism, vad är då det Israeliska bombardemanget och belägringens rätta namn? Upphör terrorismen när den blir tillräckligt högteknologisk menar du, eller är det helt enkelt så att du tycker att Israeliska människoliv är mer värda än Palestinska?

Anonym sa...

Så om någon i grannskapet repar din bil så är det proportionerligt av dig att slå in rutorna på alla bilar i kvarteret?

Orion77 sa...

Till Anonym nr 1
Om terroristerna i Tel Aviv slutar att terrorisera invånarna på Västbanken och i Gaza, upphäver blockaden av Gaza och river den folkrättsvidriga muren, lämnar tillbaka stulen mark och i övrigt uppträder som civiliserat folk gentemot sina grannar, så kan det rentav bli fred i området.

A-K Roth sa...

Orion77 tror Hamas begår sina krigsbrott för något Israel har gjort? Israel finns. Det är orsaken. Varför tar du dessa brottslingar i försvar, Orion77?

Den senaste upptrappningen är enligt somliga statsvetare (Rice University, CNN) för att Hamas känner sig ignorerat och marginaliserat från olika håll. De ville ha uppmärksamhet och det har de ju fått. Ingen stat i världen skulle ta det Israel har fått i attacker stillasittande.

Al-Jazeera ger siffrorna på dödade 80% män i krigförande ålder. Om vi går efter rapporteringen från Gaza

Anonym sa...

Haha! Nya staten Israel bildades med terror och terrorism!

Anonym sa...

Alliansen kanske håller tyst medan de låter vänstern satsa på
fel kuse, dvs Hamas. Allt fler tar avstånd från terroristerna, tom i arabvärlden! De som verkligen värnar om palestinierna
ser vilken skada Hamas och terroristerna orsakar den civila befolkningen. De som inte fattar det har en helt annan agenda.

Anonym sa...

Exakt vem är det du syftar på som kallar sig vänster och som gillar Hamas?

Jag har verkligen svårt att förstå resonemanget hos de som försvarar Israel här.
Alltså Hamas+ Terror= Dåligt, men sedan Israel+ Tusenfalt värre terror= Bra..? Iallafall inte lika dåligt..?

Jag undrar vad som är Din agenda egentligen, vadan detta uppenbara hyckleri? Är du helt oförmögen att göra skillnad på Hamas raketskyttar och palestinska småbarn? Tycker du verkligen att sjukhus är legitima militära mål? Fattar du inte att Israels vidriga förtryck och överdådiga slaktande göder den ohämmade ilska, sorg och uppgivenhet som får människor att spänna på sig bombvästar?

Det är sannerligen någonting mystiskt över Israelkramarna. Det är någonting desperat över försöken att sätta likhetstecken mellan Hamas och alla de som upprörs av det palestinska lidandet. Det är någonting sjukligt över bristen på empati och omvärldsanalys hos dessa terroranhängare.
Jag önskar att de skulle få uppleva en endaste dag som middagsgäst hos en familj i Gaza och sedan ska vi nog få se hur det råder bot på hjärntvätten de tycks ha genomgått.

Fel kuse säger en. Jag slår vad om att Allianspartierna om 20 år, liksom förr, kommer att skriva om sin historia så att den gör gällande att de minsann alltid stått upp för det palestinska folkets och folkrätten.

Orion77 sa...

Ulf, du har säkert rätt när du talar om de borgerliga partiernas beröringsskräck i Gazafrågan. Ynkligt är bara förnamnet.

Likaså Anonym kl 10.28, borgarna kommer med tiden att skriva om sin historia, liksom man gjort när det gäller VietNam-kriget, och USAs agerande där, och i vissa andra frågor.

Men Israelisterna lär sig inte. De sväljer fortfarande Israels skickligt kreerade roll som offer, samtidigt som dess armé IDF i verkligheten agerar hänsynslös bödel. Ett undantag: Heder åt Göran Rosenberg, som nyligen förklarat att han numera tar avstånd från Israel.

PS. Ulf, kanske borde även datum anges för inlägg under signaturen "Anonym".

Anonym sa...

Kanske vänsterpartierna också "skriver om sin historia"
och stryker delen då de var på Israels sida. Sin vana trogen håller de på den svage, vem än denne vara må.

Anonym sa...

Hamas, från vilka alla siffror om dödade i Gaza kommer har en mycket enkel definition av civil; alla som inte bär uniform oavsett om de skjuter raketer.

Unknown sa...

Den som använder begreppet terrorism på ett glidande sätt bör räkna med att få sin trovärdighet ifrågasatt även i övrigt. Det är ett för billigt debattknep.

Anonym sa...

Israel måste dömas i domstol för denna sinnessjuka dödandet av palestiner.

A-K Roth sa...

Anonym 10:28

Man kan uppröras av det palestinska lidandet och samtidigt klandra Hamas' utnyttjande av människor i krigiskt syfte.

Man kan som många gazabor nu uppröras av och klandra Hamas för att de använder mänskliga sköldar.

Platser där civila hörsammade varningarna från Israel och drabbades inte så hårt som på platser där Hamas dikterade folk att stanna trots varningar.

Man kan uppröras av att omvärldens miljoner uppå miljoner bidrag till Gaza har gått till ett avancerat tunnelsysyem avsett att skapa död och lidande, varifrån dussinet terrorister (just det, inga glidningar) nyligen ertappades på israelisk mark.

Man kan fundera på om man möjligen går Hamas' ärenden när man enbart klandrar Israel och avstår från att klart och tydligt ge kontext, den om Hamas metoder och mål.

Har man gett denna kontext om Hamas och deras krigsbrott, då kan man bli trovärdig nog att fördöma israeliska övergrepp.

Annars blir det bara samma gamla antydanden att den judiska staten agerar i ren ondska.


Anonym sa...

Israel har en.bättre definition: att de är palestinier. Det är också definitionen av folkmord.

Anonym sa...

Ansvar för eskalering av en konflikt bär inte den s.k. Starkare parten utan den som eskalerar, som Hamas genom ökad raketbeskjutning.

Anonym sa...

Anonym 4:28
Det är ett grovt brott mot krigets lagar att skjuta raketer från närheten av sjukhus och skolor och hade inte Iron Dome funnits så hade Hamas begått folkmord på judar, bl.a.
I rest my case.

Anonym sa...

Israel begår folkmord, jag föreslår full embargo på krigsbrottsligen netanyahus israel

Anonym sa...

Men alltså - kan man aldrig få ett vettigt exempel på vad ett "proportionellt svar" är i just denna situationen? Ulf?

Anonym sa...

Anonym 11:03
Men full tillgång till byggnadsmaterial till terrortunnlar och delar till raketer för Hamas, antar jag.