2011-02-14

Livet på Solsidan - eller hur du skrattar hela vägen till Helvetets förgård...

Komediserien Solsidan har blivit en av TV4:s största succéer någonsin. Tittare och kritiker är överens, lovorden haglar, serien diskuteras på nätet, i tidningsspalter, i etermedia och t o m IRL (In Real Life - d v s den kommunikation som fortfarande då och då äger rum utanför den digitala sfären...) I ett individualiserat och fragmentiserat samhälle växer Solsidan fram som vår tids gemensamma medborgerliga offentlighet - något vi alla kan diskutera och förhålla oss till, en Hylands Hörna för 2010-talet.

Jag ser varje avsnitt och skrattar högt och hejdlöst - ungefär på samma livsbejakande sätt som när jag såg Fawlty Towers/Pang i Bygget för första gången. (Eller när jag ser om dem på BBC Entertainment eller på mina gamla VHS-band, vilket händer relativt ofta.)

Men vad är det som gör Solsidan till en sådan succé som berör så många människor? Vad säger Solsidan om människan och om vår tid?

Serien är påkostad. Att seriemakarna förmår utöva självdisciplin och begränsar varje avsnitt till 22 minuter visar att levnadsregeln "Less is more" är värd att ta på allvar. Komiken kretsar kring det allmänmänskliga, men i skruvad form. Jag minns när jag själv i en bokhandel sprang på en läkare som jag långt tidigare träffat i ett annat sammanhang och skamlöst passade på att rådfråga om en knuta i underläppen som jag haft ångest för under några veckor. (Läkaren var en vänlig själ -på denna offentliga plats undersökte han min underläpp och kunde omgående ge mig lugnande besked om att det var någon slags fettkörtel som skulle försvinna av sig själv, vilket den så småningom också gjorde.)

Serien innehåller också många metamarkörer och ironier på olika nivåer, där tittaren utifrån sina individuella förutsättningar kan ta till sig efter behag.

Solsidan speglar en apolitisk tid, en tid där regeringens främsta framtidsvisioner består av en oändlig rad nya jobbskatteavdrag. På Solsidan existerar inga politiska konflikter - det mest samhälleliga inslaget var i förra veckans avsnitt där Mickan i stundens ingivelse bestämde sig för att engagera sig i Stadsmissionens viktiga arbete. Nu blev det ju inte så mycket av engagemanget, eftersom Mickans kalender var så fulltecknad av yoga, shopping, luncher och besök hos frissan att det inte var fysiskt möjligt att planera in någon ytterligare aktivitet. Eller de pinsamheter som uppstod när Mickan fylld av skuldkänslor bestämde sig för att bjuda hemhjälpen med make på parmiddag.

På Solsidan kretsar livet kring att hålla masken och om att värna ytan. Valfrihetens tyranni tar sig uttryck i Freddes vånda när han skall köpa teknikprylar, som t ex en kamera eller en multifjärrkontroll, med oändliga alternativ och en självsäker försäljare som sprutar ur sig facktermer obegripliga för en vanlig dödlig. Eftersom Freddes plånbok tillåter det mesta löser han problemet genom att alltid köpa det dyraste alternativet, där allt ingår.

Livet på Solsidan - eller hur du skrattar hela vägen till Helvetets förgård.

Varför tror du att Solsidan har blivit en sådan succé? Läsvärda tolkningar ges bl a av Elin Grelsson och Uje Brandelius.

5 kommentarer:

Johan sa...

Intressant analys av det politiska i det apolitiska.Låter som att vi kan skratta med gott samvete åt andra säsongen också, alltså. Men Ulf, vi säger ju AFK nu för tiden; vi tycker ju att internet är på riktigt.

Kerstin sa...

Hur många gånger avbryts de där 22 minuterna av reklam? Undrar eftersom jag slutade titta på TV4 när man började hacka sönder programmen med en massa reklamsnuttar. Jag står bara inte ut med dessa. Alltså, kan man titta på programmet utan att spy över reklamen?

Ulf Bjereld sa...

Johan: Jo, det är sant. Själv AFKar jag dessutom alltmer sällan - börjar så smått glömma att den möjligheten överhuvudtaget finns...

Kerstin: De 22 minuterna är den rena speltiden. Avsnittet byts av en reklampaus på ca fem minuter. Du kan se avsnitten utan reklam på TV4 Play.

Tobias Harding sa...

Funderar på hur stor andel av befolkningen som faktiskt ser Solsidan jämfört med Hylands Hörna.

Kerstin sa...

Ulf Bjereld:
Tack för upplysningen - men sen: vi kan inte se TV4 Play eftersom vårt bredband är alldeles för långsamt. Det är lika plågsamt att titta på ett program som avbryts varannan mening och står stilla medan en cirkel snurrar i mitten en god stund innan näst två meningar kommer, som att titta på ett program som bryts för reklam var tionde minut eller så. Möjligen kunde man skratta åt alla komiska uppsyner som folk fryses i under nerladdningen, men nej.
Saken är avgjord alltså, det blir inget försök från min sida ens att titta på det där programmet.

Tobias Harding:
Tror inte att något program idag kan komma upp i den tittarsiffra som Hyland hade eftersom det finns så många kanaler idag, och dessutom nätet, att välja istället.