2010-09-18

Adjö till Rövarkungens Ö

Det blåser rödgröna valvindar. Samtliga opinionsundersökningar visar på ett minskat avstånd mellan då båda blocken och i dagens Sifo ligger Sverigedemokraterna under fyraprocentsspärren. Bra de senaste timmarna har jag på nätet och IRL (In Real Life) stött på flera personer som inte utan möda och för några för första gången kommit fram till att de skall rösta på Socialdemokraterna. Mona Sahlin har varit oerhört stark i de sista debatterna och kanske har vinden vänt för henne också.

Kommer medvinden för sent? Fortfarande visar samtliga opinionsinstitut på en liten men klar ledning för den borgerliga alliansen. Mobiliseringen av rödgröna väljare måste eskalera ytterligare och än fler tveksamma väljare övertygas om att gå i rödgrön riktning. Opinionssvängningarna har under mandatperioden varit större än någonsin tidigare i modern svensk politisk historia, så ingenting är omöjligt.

Internt inom Socialdemokratin finns det också ett litet hopp om att opinionsinstituten viktar fel när det gäller Socialdemokraterna. Eftersom instituten i sina viktningar bl a utgår från hur det gick för respektive parti vid föregående val och Socialdemokraterna gjorde ett ovanligt dåligt val 2006 finns det en möjlighet att instituten missar att vikta upp Socialdemokraterna tillräckligt. Väljarbarometrar än sannerligen ingen exakt vetenskap. Men i det scenariot finns det ju, som läsaren förstår, utrymme för visst önsketänkande.

I dag visade också professor Kent AspDN Debatt hur tre av fyra artiklar under valrörelsen i Expressen om Mona Sahlin varit starkt negativa. Tidningen skiljer också ut sig från andra media genom rapporteringens omfattning och starka fokusering på Sahlin. Jag har inte sett något liknande i de nio tidigare val jag har undersökt, skriver Kent Asp. Jag har tidigare berättat att jag från de mest skilda håll - inom och utom journalistkåren - hört berättats att Expressen medvetet driven en traditionell journalistisk kampanj mot Socialdemokraterna/Mona Sahlin och att denna kampanj innebär ett öppet gynnande av Alliansen. Asps redovisning stärker den bilden ytterligare och nog är det så att Expressen och dess chefredaktör Thomas Mattsson kommer att ha en del att förklara när valrörelsen väl är över.

I dag var det rödgrön valfinal på i Göteborg. Hela Götaplatsen sjöng 'Ja må han leva' för Jan Eliasson som fyllde 70 år igår. I Stockholm talade Alliansledarna i ösregn - de rödgröna ledarna talar i strålande sol i Göteborg. Who's side is God on? Lars Ohly kommenterade repertoaren på Göteborgs Stadsteater: Jag ser att ni ger Fredrik Reinfeldts favoritpjäs - Den inbillningssjuke. Stående applåder för Mona Sahlin. Publiken skanderade 'Mona, Mona'.

Nationalteatern spelade Jack the Ripper, med Leif Pagrotsky på tamburin. Låten tillägnades Fredrik Reinfeldt: I besvikelsens iskalla tystnad, han håller oss i sin hand. Förgiftar vårt blod med lystnad, att långsamt förgöra varann...

Själv hoppas jag att världens mest framgångsrika parti i morgon skall göra ett tillräckligt bra val för att vi skall kunna lämna Rövarkungens ö och äntligen till sist få höra plasket av en åra, se skymten av en annan båt.

11 kommentarer:

gudmundson sa...

"Disclaimer:
OBS: denna text är skriven i egenskap av partiaktivist och inte statsvetare. Således har vissa begrepp viktats om till fördel för arbetarrörelsen Definitionen av alliansens ledning som "liten" är exempelvis väldigt rosenskimrande, samtidigt som resonemanget om Expressens "negativa" artiklar glömmer bort att nämna att det är svårt att beskriva Socialdemokratins kampanjande som lyckat eller positivt."

BR sa...

Varför skulle en borgerlig tidning ha något att förklara över en negativ kampanj mot den socialistiska oppositionsledaren?
Tidningen har enbart följt sin politiska linje.
Att Bjereld och hans meningsfränder skulle ha önskat en mer positiv journalistik om Mona Sahlin är enbart att ropa i skogen.

/BR

Simon sa...

Jadå, vindarna vänder. Förhoppningsvis är det inte för sent.

Min morfar som alltid i hela sitt liv har röstat på Moderaterna orkar inte längre med deras avskyvärda människosyn. Han tänker för första gången rösta på Mona och socialdemokraterna.

balkanpress sa...

misstänker att opinionsmättnngarna visar fel för S. Att S skulle sjunka så lågt även om man har en oälskad ledare känns lite märkligt. Att så många skulle fly S sedan man började sammarbeta med MP och V är också lite underligt.

Anonym sa...

När det gäller opinionsmätningar så är sossarna underrepresenterade i mätningarna från 4 till 14 % beroende på vilket bolag som mäter.

Iallafall om man jämför SCBs mätningar med bolagens mätningar under samma mätperiod.

Jan Wiklund sa...

Varför skulle en privatägd tidning inte gynna en regering som springer kapitalisternas ärenden? Varför skulle en privatägd tidning ha skyldighet att ta något samhällsansvar?

Socialdemokraterna hade också media en gång, men de gjorde de sig av med. Nu får dom betala priset för denna idioti.

Istället för att klaga på mörkret, tänd ett ljus! Det finns några pytteprojekt - Etc och Fria tidningen - och det finns en fackföreningsrörelse som har massor av pengar. Slå ihop dom, starta något stort.

jan Wiklund sa...

PS Här har jag skrivit en artikel om den långsiktiga förklaringen till socialdemokraternas svaghet: http://www.folkrorelser.nu/bloggen/. Det har inte främst med borgerliga media att göra.

Herr von Oben sa...

Professor Progg ^^

Anonym sa...

Hej Ulf, angående mätningar inför valet.
Här har du en kunskapskälla att gräva ur.
http://status.st/

Hälsningar Claes-Göran

Ubbe sa...

@BR:
Det finns en skillnad mellan opinionsbildning på ledar- och debattsidor, samt vad som bör vara objektiv nyhetsbevakning bland det redaktionella materialet.

Expressen fortsätter på förmenta nyhetssidor att driva propaganda i bästa ledarstil.

Jag får dessvärre tråkiga associationer till den gamla skräcktidningen Pravda.
Där var allt propaganda.

Anonym sa...

disclaimer till gudmundsons disclaimer:

OBS: Gudmundsons text är skriven av en politisk makthavare inom högermedia med anti-demokratiska böjelser. Gudmundson glömmer bort att nämna att >95% av svensk riksmedia är högerpolitiskt tiltad och gett högerblocket valpropaganda som bara i annonsvärde överstiger 1 miljard och i realpolitiskt värde är långt större. Gudmundsons politiska preferenser kan koncist beskrivas gärna demokratiska processer, men hellre fortsatt högermakt.