2010-01-13

Saabs öde avgörs - Maud Olofsson semestrar i Sydafrika

Frågan om Saab framtid befinner sig i ett avgörande slutskede. I kväll sammanträder GM:s styrelse i Detroit. Budgivarna på Saab är beroende av lån från EIB (Europeiska investeringsbanken). Den svenska regeringen spelar en viktig roll i samtalen mellan tänkbara köpare och EIB. Är regeringen t ex beredd att bidra med ekonomiska medel under den tid som det tar innan ett lån från EIB kan betalas ut?
I Trollhättan demonstrerade igår tusentals personer i protest mot den hotande nedläggningen. Sorgen och vreden är stor, liksom frustrationen över de olika signaler som GM sänder ut i sina kommentarer om Saabs framtid. Osäkerheten plågar människor.
I dessa för Saab och de anställda så dramatiska dagar väljer Maud Olofsson att åka på semester till Sydafrika. Resan är provocerande. Inte för att GM:s beslut i grunden påverkas av Maud Olofssons närvaro. Men resan och Maud Olofsson frånvaro uppfattas som ett uttryck för att regeringen inte engagerar sig i frågan om Saabs framtid och att ministern själv saknar empati med de människor som nu plågas i Trollhättan med omnejd. Det är för jävligt, som en av de uppsagda Saab-arbetarna uttrycker det i Expressen.
Nyligen har socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson hudflängts för vad som uppfattats som bristande medkänsla med sjuka och utförsäkrade människor. (Den historien lär få nytt liv efter kvällens Uppdrag granskning i SVT, kan jag tro). I förrgår var det Fredrik Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard som fick löpa gatlopp i medierna efter att han talat varav hjärtat varit fullt i sin statusuppdatering på Facebook. (Läs gärna Ann-Charlotte Marteus utmärkta analys i Expressen om vad som egentligen ligger under Unsgaard-affären.)
Ingen missunnar Maud Olofsson en välförtjänst semester. Men det är mycket omdömeslöst och okänsligt att ansvarig minister åker på semester när Saab-affären befinner sig i ett avgörande skede och de anställda pressas hårt av motstridiga besked. Många omdömeslösheter har det varit från borgerligt håll den senaste tiden.

4 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Fast å andra sidan har Saab-affären befunnit sig i "ett avgörande skede" i flera månader snart.

Personligen är jag mer upprörd över att Maud vill hålla sin konkurrent, Lena Ek, så kort att hon aktivt hindrar Lena en chans bli EU-kommissionär...

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3367065

:-/

Andreas Bjurström sa...

Sossarna och kapitalet sitter som bekant i samma båt. Maud gör det uppenbarligen inte. Men vad är fel i detta? Så vitt jag vet så är Maud inte sosse. Alla partier i Sverige ska väl inte bedriva samma politik som betongsossarna? är inte meningen med att ha olika partier att de ska föra olika slags politik?

Anonym sa...

Denna Alliansregering har aldrig haft alla hönsen hemma där de numera även är skyldiga till rent mord när man nyligen kunde läsa om en kvinna som tog livet av sig i sin kamp mot bla Försäkringskassan.Tänk att det finns så många stolpskott som satte denna regering på sin tron en gång.Dessa väljare och politiker i Alliansen borde bilda en egen klubb och låta resten av riket vara ifred så att det inte omvandlas till ett rent dårhus.

Pelle

Andreas Bjurström sa...

Medans sosseriet gärna pumpar in miljarder av folkets pengar i dödsdömda storföretag
så vill Anders Borg ta tillbaks pengar från utsugar-bankerna till statens kassa:
http://www.dn.se/ekonomi/borg-foreslar-ny-bankskatt-1.1029481

vad är det för en upponedvänd värld vi lever i? Sosseriet som vår nya adel? och alliansen som en yrvaken Robin Hood?