2009-02-15

New York, New York

Jag är i New York på en internationell statsvetarkonferens. Har förberett mig bl a genom att läsa Kristian Wedels fina och 5o essäer korta bok Manhattan.

Att resa till USA är en märklig upplevelse. Jag upphör aldrig att förundras över hur omodernt och säkerhetsfixerat detta världens modernaste och mäktigaste land faktiskt är.

Sedan årsskiftet gäller att varje person som skall resa in till USA från Sverige eller något annat EU-land i förväg via nätet skall fylla i en ESTA-ansökan (Electronic System for Travel Authorization) som administreras av U.S. Department of Homeland Security. I ansökan får man svara på upplyftande frågor som t ex Har du någonsin varit inblandad i spionage, sabotage, terroristaktiviteter eller folkmord? Eller: Söker du inträde för att ägna dig åt brottslig eller omoralisk aktivitet? Jag skulle gärna ha varit med i rummet och lyssnat på hur det gick till när de skarpa hjärnorna på U.S. Department of Homeland Security resonerade sig fram till den senare frågan.

I min naivitet trodde jag att ESTA var en modernisering av säkerhetskontrollen och att ansökan skulle ersätta den gröna lapp med ungefär samma frågor man tidigare som resenär fick fylla i på flygplanet för att sedan lämna till passpolisen. Men så är det inte. Den gröna lappen finns kvar, vilket innebär att man som resenär två gånger måste besvara de frågor som jag gav exempel på ovan. Jag undrar i mitt inre vad som händer med alla de gröna lapparna? Lagras de någonstans i ett underjordiskt magasin? I bokstavsordning eller land för land? Och samkörs de svar man ger elektroniskt via ESTA med de svar man skriver på de gröna lapparna?

Så många frågor.

På Public Library blir min väska genomsökt tre gånger i samband med ett besök. Och på flygplanet visas filmer med säkerhetsföreskrifter inte bara i samband med start, utan nu också i samband med landning.

Men på isbanan vid Rockerfeller Center åker folk i alla åldrar skridskor. De är glada och jag noterar att ingen - inte ens de minsta barnen - bär hjälm. Denna hjälmlösa sorglöshet känns i det närmaste befriande i skuggan av det säkerhetstänkande som annars tynger denna stad och detta land.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Vid sidan om att säkerhetstänkandet verkar lite uppochnervänt, så undrar man ju vem som svarar att han/hon kommer till USA för att "ägna sig åt brottslig eller omoralisk aktivitet". Det är inte utan att man får sina värsta farhågor, vad gäller IQ hos amerikaner, definitivt besannade på grund av de frågor du ger exempel på här. Plötsligt förstår man en massa saker som verkat alldeles obegripliga tidigare.

Anonym sa...

Är det inte en politisk omöjlighet att i något av kongressens utskott säga sig vara emot grön lapp och motsvarande koll via internet? Den kongressledamot som röstar nej eller säger något negativt om dessa formulär kan lätt utmålas som någon som jobbar emot amerikansk säkerhet i ett reklaminslag på 30 sekunder.

Guardian sa...

Folkmord?!?...Hehehe...
Undras hur många promille som kryssar "ja" på den - om det ens förekommit...

Jag hoppas att du besvarade frågorna sanningsenligt! =)

Anonym sa...

En gissning är att ESTA tillkommit för att ge de amerikanska myndigheterna mer tid att kolla upp de inresande.
Den dubbla deklarationen fyller säkert syftet att se om det finns avvikelser mellan ESTA och gröningen. Det är korkat att tro att amerikaner är korkade

/BR

Anonym sa...

Ulf, stackars du, varför åker du dit, det låter alldeles för besvärligt? Vilka fjantar, amerikanerna! Du fick alltså fylla i en på nätet och två hela lappar på planet, för att komma in i USA för du måste väl fylla i tulldeklaration också? Den sista har jag aldrig kommit undan. Undrar om den extra gröna lappen var en sorts cross check med nätregistreringen?

Amerikanerna har absolut låg I.Q. Det vet ju alla, inte bara Kerstin, återkommande tema där. Inte rasism dock, då amerikaner innefattar alla "raser". Nån sorts fix idé. Hjälp, mina barnbarn kommer aldrig att bli nånting, de äro ifrån sin födsel dömda till ett liv som idioter. :( Jag ska säga det till dem så de hinner emigrera innan det är för sent.

Inte vet jag vad de lågpannade idioterna menar med "omoralisk aktivitet". Misstänker de att det finns pedofiler på plan från Sverige? Brukar de inte hellre åka till Thailand?

Hemska saker att vara så säkerhetsfixerade! När jag undervisade på high school på 80-90-talet fick ungarna inte ens ha en bordskniv med sig sedan en pojke dödat en annan över en flicka. Sedan man hittat pistol hos en elev blev det metalldetektorer vid ingången. Varannan månad så där kom drogsniffande hundar in och sniffade på skåpen. Man vande sig.

Sverige har mig veterligt tack och lov inte haft många stora terrorattacker, vare sig inhemsk eller från utlandet. Själv tycker jag inte det är speciellt märkligt eller störande numera att visa väska eller gå genom detektorer i offentliga byggnader även om New York verkar vara mer inne på den linjen än vi på vischan. Undrar varför...

A-K Roth

Anonym sa...

Det är korkat att tro att amerikaner är korkade skriver BR
Håller med, men det är väl inte korkat att tycka att BR och A-K Roth är korkade, eller?

Andreas Bjurström sa...

Kul att du nämner frågan om omoraliska aktiviteter. När jag var i USA senast satte jag ett frågetecken vid den frågan. Vilket ledde till 15 minuters diskussion med "gränsvakten". Högst komisk diskussion intellektuellt sett, även om jag var lite rädd för att inte bli insläppt. Men när jag kunde visa intyg på att jag skulle till en forskningskonferens och bo på Campus så blev han glad och släppte in mig. Undrar vad som hade hänt om jag bara var en turist...

Han: Varför frågetecken på oetisk?
Jag: jag behövde en definition på "oetisk" för att kunna svara.
Han: det är självklart vad som är oetiskt.
Jag: nej.
Han: det som är mot kulturen är oetiskt. Ge exempel på vad du tänkt göra.
Jag: dricka alkohol.
Han: Det är inte oetiskt.
Jag: I vissa länder är det oetiskt, t.ex. muslimska.
Han: ÄR DU MUSLIM?
Jag: Nej, ateist.
Han: Varför tycker du alkohol är oetiskt då?
Jag: Det tycker jag inte. Problemet är att min moral kanske ser annorlunda ut än moralen hos den som skrivit frågan, hur ska jag då kunna svara korrekt.
Han: ge fler exempel på vad du ska göra....

Anonym sa...

Min mamma var i New York for tva ar sedan och alskade det....
Hoppas du hann med lite mer an din konferens. Skriv garna lite mer om New york, om du hinner.:)
Eleni S

Anonym sa...

Enormt roliga fragor forresten. "Kommer du att agna dig at brottslig aktivitet"? Paminner om fragan man far pa brittiska flygplatser: "Har du packat din vaska sjalv"
Nej, jag lat en mork man med langt skagg och palestinaskal packa at mig, vill jag alltid svara. Men det vagar jag aldrig, jag tror inte flygpersonal har mycket humor.....
Eleni S

Anonym sa...

Äsch, Sixten, sluta med dina komplimanger!

A-K

Anonym sa...

Nej, Eleni, man får absolut inte skoja eller agera smart-alecks med säkerhetspersonal på flygplatser. Många resenärer har fått ångra sina ord när de fått resa nästa dag i stället - eller senare. A little humility goes a long way när man är ute och reser; kommer med ålder och mognad. Inte precis smart att försöka visa sig intellektuellt överlägsen stressad säkerhetspersonal. Ofta slår det tillbaka på en själv.

A-K Roth

Anonym sa...

Jodå A-K Roth,
jag tror att det finns intelligenta amerikaner, men de har uppenbarligen inte mycket att säga till om i många viktiga frågor. Personer i Homeland Security, som skrivit de här frågorna som Ulf ger exempel på, är faktiskt inte intelligenta så det stör, liksom en hel del annat som amerikaner har för sig och ställer till med inte antyder överdriven intelligens hos de amerikaner som har makt (vilket förresten är betecknande även för en hel del svenska myndigheter och politiker).

Däremot tror jag inte att USA är fritt från rasism trots Obamas valseger, och jag är gammal nog att minnas en tid då USA hade rena raslagar och då man därstädes sysslade med lynchningar av svarta. Det var inte så länge sedan. Det var annars en hel del judar som arbetade mot dessa lagar och som dessutom var aktiva med att uppmuntra och hjälpa svarta att registrera sig för att rösta - mycket hedervärda insatser, anser jag. Jag inser alltså att det finns bra och usla människor, intelligenta och mindre intelligenta, i alla länder, inom alla grupper, och inom alla trosbekännelser. Världen är inte svart-vit, vilket jag lärde mig redan för sådär en 50 år sedan, eller bra nära det, även om jag ibland uttrycker mig lite drastiskt.

De som betecknar mig som antisemit på somliga bloggar tycks däremot inte inse den saken.

Anonym sa...

Ja, jag vet det, AK Roth, och jag tanker inte gora det heller. Och nej, jag tror inte jag ar intellektuellt overlagsen flygpersonal, jag gillar bara att skamta i konstiga situationer. Det finns ett drag av "smart ass" inom mig. :)
Eleni S

Anonym sa...

I love being a smart-ass too, ibland, ja kanske oftare...

Min mamma blev i närmare 80-årsåldern fast i Frankfurt på väg till USA då hon och resebyrån(!) hade missat att skaffa visum i nya passet. Det var innan visumregeln togs bort. Hon fick övernatta och åka till USA's konsulat nästa dag för att få nytt visum. Stora fina marinsoldater vaktade ingången, sa hon, och hon fick öppna handväskan där hon hade burkar av både lingonsylt och hjortronsylt - egenhändigt plockade och syltade förstås - inlindande i papp. Vid frågan om vad det var sa hon, "It is not a bomb!" Det kunde hon ha råkat i trubbel för men soldaterna hade sinne för humor. Idag skulle det nog inte gå att skämta om bomber.

A-K

Bulten i Bo sa...

Har du någonsin varit inblandad i spionage, sabotage, terroristaktiviteter eller folkmord? Eller: Söker du inträde för att ägna dig åt brottslig eller omoralisk aktivitet?

Av skrifterna här att döma förefaller det vara utsvenskarna BR och A-K Roth som klart inser den kloka antiterroriststrategin i att ställa ovanstående frågor till inresande.

Vilket visar det okloka i att anklaga amerikanerna för att vara idioter. Alla amerikaner som jag visade upp formulären som jag hade fått fylla i för att besöka deras land log åt detta och svor åt idiotiska byråkrater

Nils sa...

Frank Zappa tonsatte den där blanketten redan 1992: http://www.youtube.com/watch?v=mvUU5x1u3gs

Anonym sa...

Ulf, BiB's anklagelser kräver svar:

Accepterar inte att bli anklagad för att anse misstänkt dumma byråkratiska frågor vara kloka eller för att vara konstigt djur kallat "utsvensk" av habituell ordförvrängare som i egen länklista utan skam "rekommenderar" en ökänd blogg, nu är i blickfånget pga (v)-partiledarens beundran därav.

Ulf, erkänner större aversion mot dem som har roligt åt säkerhetsåtgärder - hur dumma dessa än är - än mot dem som hittar på strategier - ibland misguidade - för att försöka skydda medborgare från terrorattacker.

Om att filmer med säkerhetsföreskrifter visas både vid start och landning: Det behövs säkert bara på plan från Sverige! :)

A-K

Anna sa...

Man vänjer sig. När jag var i Sverige förra gången och gick in på ICA visade jag automatiskt upp min väska för en kille som stod nära ingången :)

Men man ska definitivt inte skoja med säkerhetskontrollanter någonstans. Inte om man vill få tid i duty free och hinna med planet.

Anonym sa...

Mm vad gott med hjortronsylt och lingonsylt..Din mor verkar trevlig.
Jag haller med om att sakerhetskontroller ar viktiga, daremot ar jag kritisk till att muslimer och manniskor med morkt utseende ofta valjs ut.
Eleni S

Anonym sa...

Håller med, Eleni. Jag har noterat det vid ett par tillfällen, både i USA och Sverige. Båda gångerna var det barn med. Hur snälla kontrollanterna än var tyckte jag det var obehagligt, försökte få ögonkontakt och ge dem ett uppmuntrande leende. Det var något som registrerades på datorn. Ibland kan det vara att man köpt enkel biljett, köpt strax innan flyget, etc. Å andra sidan blev jag själv singlad ut en gång, äldre, haltande och halvt vithårig - och det innan jag fick min titaniumhöft som piper och skickar mig åt sidan för specialbehandling varje gång.

Min mamma var rolig och mycket slagfärdig - i mun förstås - för att vara norrlänning. Hon gick bort 2001 vid nästan 89 men jag kan alla hennes hjortronställen. Ska visa dem mot tystnadslöfte för en kusin vid nästa besök. :)

F'låt OT, Ulf.

A-K

Anonym sa...

A K Roth, Ma hon vila i frid!

Eleni S

Anonym sa...

Tack, Eleni!

A-K