2009-01-07

Förutsättningarna för vapenvila i Gaza

Kriget i Gaza har nu kommit in i ett skede då olika förhandlingstrevare förs fram, i syfte att identifiera villkor för en vapenvila som både Hamas och Israel kan acceptera.

Israels övervåld fortsätter och tar sig uttryck i bombningar av FN-skolor med många döda som följd. Antalet dödade palestinier överstiger nu 700. Vittnesmålen från de norska läkare som arbetar på sjukhus i Gaza är skakande. Samtidigt fortsätter Hamas raketbeskjutningar mot Israel. En ljusglimt är den vapenvila om tre timmar per dag som åtminstone i någon mån bidrar till att underlätta livet för den utsattta palestinska befolkningen. Jag delar de bedömningar som Hans Corell, folkrättsexpert och tidigare rättschef vid FN, för fram i en intervju i Dagens Eko i dag.

Den fredsplan som Egypten och Frankrike initierat består av tre delar: 1.) Omedelbart eldupphör för att släppa fram humanitär hjälp. 2.) Skärpt kontroll, under internationell övervakning, av gränsen mellan Gaza och Egypten för att stoppa smugglingen. Blockaden av Gaza skall upphöra och gränsövergångarna öppnas. 3.) Egypten inbjuder Hamas och Fatah till palestinska försoningssamtal i syfte att bilda en palestinsk samlingsregering som världssamfundet kan samverka med.

Hamas fruktar - inte helt utan fog - att ett stopp för vapentillförseln genom tunnlarna till Gaza kommer att leda till en kupp där Fatah tar över makten på Gaza. Det finns därutöver också en risk för att Hamas ledarskap på Gaza faller samman, utan att Fatah eller någon annan politisk kraft vill eller kan ta över makten och ansvaret - med maktvaccum och kaos som följd. Världssamfundets ansträngningar för därför så snart tillfälle finns aktivt pressa Fatah och Hamas till förhandlingsbordet. Utan en inompalestinsk uppgörelse blir det ingen fred mellan israeler och palestinier. En bojkott eller isolering av Hamas är - som händelseutvecklingen nu visat - fullständigt kontraproduktiv i försöken att skapa fred i området.

Jag har kommenterat händelseutvecklingen bl a i Kvällspasset i P3 och i Dagens Eko.

22 kommentarer:

G. Tikotzinsky sa...

Finn fem fel i följande:

"Israels övervåld fortsätter och tar sig uttryck i bombningar av FN-skolor med många döda som följd. Antalet dödade palestinier överstiger nu 700. Vittnesmålen från de norska läkare som arbetar på sjukhus i Gaza är skakande."

1. "Övervåld" - enligt Bjereld själv en politisk fras. Vi kan därför avskriva ordet som innehållslöst, trots att det klingar så vackert i den retoriska bemärkelsen.

2. "bombningar" - artilleribeskjutining och bombning är inte riktigt samma sak. Retoriskt är naturligtvis bombningar ett bättre ord, och vem bryr sig om fakta när man kan kamma in en politisk poäng?

3. "bombningar av FN-skolor" - Är det inte lite väl tidigt och lite väl manipulativt att diskutera denna komplicerade händelse i åtta ord. Enligt israeliska uppgifter så använde Hamas skolgården för sitt offensiva artilleri, och det finns uppgifter om sekundära explosioner inne i byggnaden.

4. "Antalet dödade palestinier överstiger nu 700." Antalet verkar stämma, men vore det inte mer korrekt att ange antalet döda stridande och civila? I Falklands-kriget dog 649 argentinare, ungefär samma antal som palestinier i Gaza hittills. Men de var alla kombattanter. Övervåld??

5. "norska läkare" - en mera precis beskrivning är "norska läkare OCH politiska aktivister." Bjerelds val att fokusera på norrmännens roll som läkare är att ungefär som att kalla en 70/30 poly-cotton skjorta för ren bomull!

Words matter. Bjereld är en mästare i att bedraga sina läsare genom enkla språkmanipulationer. Och vem vet - kanske han också bedrager sig själv!

Bulten i Bo sa...

Enligt israeliska uppgifter så använde Hamas skolgården för sitt offensiva artilleri, och det finns uppgifter om sekundära explosioner inne i byggnaden.

Tikotzinsky börjar låta lite som Bagdad Bob!

Anonym sa...

Varför skulle de Allierade, när de landsteg i Normandie, vilja förhandla med Nazistera om vapenvila?

Bjereld verkar tro att Hamas är ett socialdemokratisk parti som strävar efter att leva i fred och frihet.

Hamas söker inte fred, de vill utplåna Israel och dess befolkning, vilket framgår av deras patiprogram. Hamas är en islam fascistisk militärdiktatur med shaira lagar idag som bedriver krig mot den demokratiska staten Israel.

Israel måste besegra Hamas och tvinga dem till ovillkorlig kapitulation för att fred skall kunna uppnås i Gaza, precis på samma sätt som de Allierade besegrade nazityskland och tvingade dem till ovillkorlig kapitulation, först då kunde fred nås.

En vapenvila leder bara till att Hamas får möjlighet att beväpna sig ytterligare och att ett nytt krig startar i framtiden. Israel måste besegra Hamas för att undanröja alla hot mot sin befolkning och territorium.

Bjereld gör ingen skillnad på demokrati och diktatur. Varken palestinierna eller världen behöver en ny islamistiskt shaira diktatur stat i Mellan Östern. Palestinierna måste välja en demokratisk regering som respekterar de mänskliga rättigheterna och som lever i fredlig samexistens med sina grannar.

Därför borde alla demokratiskt sinnade länder och personer stödja Israel i att besegra den islamistiska Hamas diktaturen i Gaza, om inte annat för palestiniernas bästa.

G. Tikotzinsky sa...

Om någon låter som Bagdad Bob så är det Bulten, med sina fatala militärtekniska fadäser och fjollerier.

Nu är det ju så att det finns UAV-filmer från 2007 på nätet där Hamas-män ses skjuta granater från skolgården. Filmerna från den aktuella incidenten har jag inte sett än, men med Hamas kända modus operandi är det mer än trovärdigt att de åter använde skolan för militära ändamål. Om så verkligen var fallet får en framtida utredning visa. Hur som helst så är det för tidigt för utomstående iaktagare* att dra några militära eller politiska slutsatser från incidenten.

*Mig själv inklusive.

Anonym sa...

1/ FN-organet UNWRA som levererar alla "FN rapporter" om israeliska övergrepp är en palestinsk organisation inom FN och alltså part i konflikten. Dess uppgifter skall ses mot den bakgrunden.
Det finns filmbevis på att UNWRA´s ambulanser fraktat friska, beväpnade Hamasmedlemmar

2/ Termerna "civila" och "barn" används flitigt av Hamaspropagandisterna.
a/Juridiskt är man barn upp till 18 år i Gaza
b/Hamas använder ingen enhetlig uniform eller förbandsinsignier och är därmed, enligt Genevekonventionen civila som strider.
c/Hälften av befolkningen i Gaza är under 18 år och därmed barn.

3/ Därav följer statistiskt att ett stort antal stupade palestinier kommer att vara "barn" och "civila".
Man kan mot bakgrund av demografin i Gaza också anta att ett stort antal stridande för Hamas är "barn".

4/ De norska läkarna har uttalat att de ser sin politiska uppgift att sprida opinion för Hamas som viktigare än sin sjukvårdsinsats vilket borde få deras hjältegloria att hamna lite på sned.
Deras uppgifter om antalet sårade har också ifrågasatts. Således rapporterar Gilbert en högre andel ickestridande bland de skadade än både Hamas och UNWRA.

/BR

Anonym sa...

Vidrigt, vidrigt att läsa era bortförklaringar. GT och Johnny! Har ni ingen hut i kroppen. Ni är beredda att försvara Israels mördande till sista palestinska barnliket!
Israel fortsätter idag 9/1 trots säkerhetsrådets beslut att mana till vapenvia. !4 röster och USAs nedlagda!

Anonym sa...

Sixten, läs Staffan Schejas artikel i Expressens debatt 8 januari 2009. Fredsaktivister i Israel ser sorgset att Israel inte hade något val.

Läs vad Lisa Bjurvald skriver i DN-ledare samma dag, om den grupp som sponsrar Mads Gilbert. Att DN tidigare bara kunde publicera Andreas Malms vansinniga artikel övergår mitt förstånd. Det torde vara ett lågmärke, en skymf mot iranska flyktingar, judar, homosexuella, kvinnor,..

Är det inte dags sluta ta sida med terrorister och förtryckarstater, hur illa man än tycker om Israels politik och den judiska staten? Vilka är vi att bestämma när ett annat lands folk har fått nog av att varje dag få sin befolkning beskjuten? Det är sorgligt hur somliga svenskar underskattar israelers tålamod att sitta mål för raketer.

A-K Roth

Guardian sa...

Israeliska militären har nu medgivit att man ljög om omständigheterna.

http://www.haaretz.com/hasen/objects/pages/PrintArticleEn.jhtml?itemNo=1054009

För övrigt har jag har en gammal film från Julafton –73. Den har ungefär lika mycket relevans i sammanhanget som IDF:s från 2007.

Anonym sa...

Ulf, som supplement till Hans Corells åsikt en folkrättslig analys av Göran Lysén i newsmill:

http://www.newsmill.se/artikel/2009/01/08/gaza-och-rattslaget-ett-traditionellt-folkrattsligt-perspektiv

Bra titta från alla håll!

A-K

Anonym sa...

Bra post som vanligt.
Ulf, jag undrar lite hur du tanker nar du slapper in GT. Mannen forolampar dig hela tiden, kallar dig manipulativ retoriker. Ar inte det krankande sprakbruk? :)
AK Roth, vissa manniskor blir upprorda nar oskyldiga manniskor, barn, gamla, osv dor, aven om de ar palestinier. Jag vet att det later markligt for dig, men det handlar nog om uppfostran och varderingar. Om du tycker vara asikter ar sorgliga kanske du helt enkelt kan lasa andra bloggar, som Jihad i malmo, SD bloggen, IDFs blogg eller liknande? Passar dig sakert battre.

Sixten, jag begriper din upprordhet, men det tjanar ingenting till:)
Eleni S

skurt sa...

gt,vet du om byggnaden fungerade som skola 2007?unrwa-talesmannen chris gunness säger att unrwa övergav skolan 2007 och att palestinska militanta därefter började ta över den.det motsäger dock inte att den kan ha haft andra civila funktioner under denna tid.om det har jag ingen uppgift.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054009.html

Anonym sa...

Guardian har svårt att skilja på uttalanden från IDF och uttalanden från vad den palestisnka intresseorganisationen UNWRA säger att IDF har sagt
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054009.html.
Dags att gå tillbaks till diskussionen om befolkningstätheten i Gaza Guardian?
/BR

Anonym sa...

Eleni, vi är alla upprörda över oskyldiga palestinier och alla andra som drabbas i krig. Har jag indikerat här att jag inte sörjer över alla oskyldiga som dödas? Du visar dig - igen - fördomsfull om du antar detta.

Du skriver antagligen i raseri över att jag tagit starkt avstånd från att Andreas Malm utan skam sidar med Iran och Hamas? Du går det där extra steget och delegerar fula åsikter till dem som inte ser konflikten precis som du. Jag skulle säga att det snarare visar främlingsfientlighet och fascistiska tendenser hos dem som stöder och ger sin tillit till Hezbollahs, Irans, och Hamas' agendan. Dessas record vad gäller mänskliga rättigheter talar för sig självt. Ska du egentligen undra över andras uppfostran och värderingar?

Om du håller med Malm, säg så rakt ut så att man vet att du lierar dig med terroristiska element.

A-K

Ulf Bjereld sa...

Eleni: Tack för uppmuntran! När det gäller GT så väljer jag helt enkelt att låta hans språkbruk och sätt att diskutera tala för sig självt.

Guardian sa...

Well BR, vill du veta en hemlighet?
Jag håller FN-organ ljusår mer trovärdiga än IDF, och om dom anser det felaktigt så får man väl lägga ut en dementi.

Om du har något att säga om Gaza stads storlek och befolkningstäthet, i jämförelse med Umeå – så är det bara att kommentera.
Tyvärr är Fred i Mellanöstern bortom all räddning.

Anonym sa...

AK Roth, stammer. Det var skrivet i affekt. Jag undrade for ovrigt inte alls om dina varderingar,
bara undrar over att du hela tiden forsoker fa oss att tro att Israel handlar ratt. Jag forsoker inte "hindra" dig fran att kommentera, jag bara tror det har ar fel forum for dig. "Terroristiska element" ar for ovrigt en intressant uttryck. "Statsterrorism" ar ett annat intressant uttryck.

Nej, jag staller mig inte pa Hamas sida. Jag ser dem inte som standiga offer. Jag ursaktar inte deras brott hela tiden, eller forsvarar dem precis hela tiden. Nar jag skriver pa Al hamatzav t ex, tycker jag inte att det ar "sorgligt" att de inte fordomer Israel hardare, utan "helt utan skam" forsvarar Israels krig, som kanske hade kunnat envisas. Jag inser att de har andra asikter helt enkelt.
Ha en bra helg,
Eleni S

Anonym sa...

Ulf, jag beundrar ditt talamod :D
Eleni S

Anonym sa...

Att du anser att det palestinska FN-organet UNWRA som transporterar beväpnade terrorister i strid med all folkrätt, är trovärdigt, förvånar ingen, Guardian.
http://ztruth.typepad.com/ztruth/2009/01/hamas-fighters-transported-by-un-ambulance.html
Lika lite som det förvånar att du orkar hålla på och debattera befolkningstätheten i Gaza i tre bloggposter.
Chacun á son Gout som fransmännen säger.
/BR

Anonym sa...

Eleni, beundrar också Ulfs tålamod. Du förstod min vrede och skrev ändå att det inte tjänar något till. Även om det är så måste man lufta sin upprördhet. Min far, fattig skräddare på landsbygden, gick ut påverkad på vägen och röt: RÄTT OCH RIKTIGT.
Om jag gör liknande på bloggen ser jag det som måhända en röst ur folkdjupet från gångna tider.
Men i vår tid har vad jag ger uttryck åt betydelse.

Vi går väl båda ut i demonstrationer i morron. Över hela världen sker detta.
Tror att nu är en brytpunkt. Israels våldspolitik kan inte fortsätta. Och om Hamas och palestierna håller ut får USA nog tänka om. Kanske förverkligar då inte Obama det som redan ligger på hans skrivbord: angreppsplan på Iran med hjälp av Israel!

Anonym sa...

Eleni, du är väl verserad i mellanösterndebatten från ditt perspektiv, ser jag: kallar man Hamas' aktioner terroristiska kommer som brev på posten anklagelse om "statsterrorism" etc,etc...

"...jag bara tror det har ar fel forum for dig..."

Visst är det så, Eleni. Detta forum passar bättre en självutnämnd icke-israelvän, dem du kallar "oss".

"...Nej, jag staller mig inte pa Hamas sida. Jag ser dem inte som standiga offer..."

Sarkasm och anspelningar om "ständiga offer", Eleni? Tror inte denna blogg är rätt för dig heller då. Mm, vad ska jag tänka ut för passande blogg åt dig,då? David Duke? Lyndon LeRouche? Le Pen? nasrallah? Meshal?
Eller är det bara så att det är fredagkväll? :)

A-K

G. Tikotzinsky sa...

Eleni 5.39

Som du vet, så är jag mycket noga med faktadetaljer. För mig är det ingen skillnad mellan Bjerelds felaktiga språkbruk (bombning vs. granatbeskjutning) och Hajjs förfalskade bilder från Beiruth 2006. Båda har spätt på sanningen lite extra i politiskt och dramatiskt syfte.

G. Tikotzinsky sa...

Nu verkar det vara dags att Bjereld kommer med en dementi i sin blogg. Det har nämligen visat sig att Israel varken bombade eller FN-skola. UNWRAs chef har bekräftat att granaterna träffade på andra sidan gatan, och att de döda befann sig utanför skolans område.