2019-01-27

Konspirationsteorier på populistiska Mynttorgsmanifestationer

Under rubriken "Demonstrera mot globalismen och maktmissbruket" arrangerade i dag de så kallade "Populisterna" och "Mynttorgsaktivisterna" en manifestation på Mynttorget i Stockholm. Vad jag kunnat se av de videofilmer som mötesarrangörerna spridit på nätet var det ett knappt hundratal personer som deltog på mötet, några av dem bar gula västar.

Jag känner inte närmare till de olika konkurrerande populistiska, högernationalistiska och "anti-globalistiska" nätverk som nu försöker mobilisera på det politiska missnöjet och på de gula västarnas massaktioner i Frankrike. Men jag vill förstå, och försöker lära mig. Därför tog jag mig en stund och lyssnade igenom några av de anföranden som framfördes under manifestationen.

Två saker slog mig: osanningarna och konspirationsteorierna.

Osanningar i form av svepande formuleringar som "politiker ljuger som aldrig förr" eller "vi får inte lära oss någonting om kulturen längre". I stället vet vi ju från uppmärksammad forskning att svenska politiker tenderar att hålla sina vallöften, och att påstå att vi "inte får lära oss någonting om kulturen" är ju bara en tom pose.

Konspirationsteorier i form av "Vi tänker inte vara globalisternas försökskaniner något mera" eller "De håller på att digitalisera all betalning så att de bara kan stänga ner ens konto och vips har du inga pengar, vips kan du inte leva". Och naturligtvis den klassiska konspirationsmyten: "media döljer sanningen".

Exemplen kan mångfaldigas. Talarna mötte av entusiastiska applåder.

*

I dag - på Förintelsens minnesdag - hedrar jag minnet av alla nazismens offer genom att lyssna till Ebba Forsberg när hon sjunger Leonard Cohens "Hallelujah" och lovar mig själv att göra allt som står i min makt för att med än större kraft bekämpa rasism, antisemitism och ideologier som tummar på principen om alla människors lika värde.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Trots att jag följer mycket inom politiken från höger till vänster hade jag inte hört talas om vaken Mynttorgsaktivisterna eller Skandinaviska Förbundet som tydligen är en paraplyorganisation för hel- eller halvnazistiska rörelser i Sverige, bl a Nordisk ungdom. Lyssnade 5 min på videon från mynttorget, det var tillräckligt för att förstå budskapet. Dessa högerextremister får naturligtvis inget fotfäste i Sverige, lika lite som vänsterextremisterna i AFA, som, upptäckte jag av en slump när jag googlade har publicerat ledande medlemmar i Nordisk ungdom med bild, personnummer och bostadsadress.
Konspirationsteorier är höger- och vänsterextremisters livsluft allt ifrån Simon vises protokoll som fortfarande är aktuellt i delar av mellanöstern och till modernare teorier om att Bilderbergergruppen styr världen från baksätet.
Sådana villfarelser lär alltid komma att existera hos perifera grupper.
Satsen "politiker ljuger som aldrig förr" lär inte gå att verifiera. Men inom ett område har sanningen ofta svårt att tränga fram. Migrationspolitiken. Båda sidor (väl medveten om att det finns fler än två) om inte blåljuger så dock kraftigt överdriver fakta.
Ett konkret exempel. I en debatt i TV4s Nyhetsmorgon mellan Paula Bieler, SD, och Morgan Johansson "invandringsminister", S, om den ändrade lagen om anhöriginvandring var MJs främsta argument att (asyl) invandringen nu var på den lägsta nivån på 13 år och att lagändringen därför var befogad. Att det inte var sant visste jag, men för säkerhets skull kollade jag migrationsverkets statistik. Under 7 av de senaste 13 åren var migrationen lägre än 2018 med drygt 25 000 beviljade uppehållstillstånd. Lästa talet var drygt 11 000. Att varken Bieler eller nyhetsreportrarna konfronterade honom förvånar. Varför talade inte MJ sanning? Kan en minister som påstår sig ha varit med att rädda Sverige ur migrationskrisen vara så okunnig. Dessutom förnekade MJ att lagändringen var en eftergift till andra partier (dvs MP, C och L) och hänvisade till kongressbeslut. Ett beslut som Löfven i så fall bröt emot när han i april 2018 och under valrörelsen hävdade att ett sådant beslut var inte aktuellt.
Widar Andersson, S, skrev häromdan en ledare under rubriken "Misstro är ett tveeggat svärd"
https://www.folkbladet.se/opinion/misstro-ar-ett-tveeggat-svard-om5715150.aspx
Att det finns olika åsikter i politiken är naturligtvis ett sundhetstecken. Men jag skulle önska att bibelordet "...sanningen skall göra er fria" skulle respekteras av åtminstone höga politiker oavsett parti. Detta skulle minska misstron hos "vanligt folk". Extremister som Nordisk ungdom och AFA kan visserligen vara säkerhetsrisker för enskilda, men att de aldrig får någon politisk betydelse i Sverige vet både Ulf och jag. Men vi har tydligen olika agendor.
Klas Bengtsson

Jan Holm sa...

Att påstå att politiker håller vallöften, efter alla turer som varit den senaste tiden, med svek både från höger och vänster, känns en aning verklighetsfrämmande. Inte ens någon forskning kan blunda för de realiteter som många väljare upplever just nu.
Att media väljer sin sanning, genom att utelämna och vinkla är ju inget nytt. Tror inte någon behöver vara någon större konspirationsteoretiker, för att konstatera att media inte är objektiv, utan levererar den bild av sanningen som bäst gynnar den politiskt korrekta hållningen.
Visst ska antisemitismen bekämpas, fast då måste det också erkännas varifrån det största hotet mot judar idag kommer.

Anonym sa...

"Globalisterna" är ett kod-ord för judar hos de antisemitiska högerextrema kretsarna. Värt att begrunda med tanke på kontext och datum.

Homo Economicus

Anonym sa...

Om förintelsen och antisemitism.
"Sverige halkar med blicken" Orrenius. Läs och begrunda om också du halkar..
"I en färsk undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter (december 2018) kommer Sverige ut som ett av de mest antisemitiska länderna i Europa. Det värsta av allt rapporterade Europaportalen om: "Bara 21 procent av de tillfrågade judarna säger att de svenska myndigheternas arbete ”troligen” eller ”definitivt” är tillräckligt. Det kan jämföras med genomsnittet i undersökta länderna, där 54 procent anser att myndigheterna gör tillräckligt för att skydda de judiska församlingarna."
Och vi som är (har varit?) ett av de minst främlingsfientliga...
https://www.folkbladet.se/opinion/sverige-halkar-med-blicken-om5720299.aspx
Klas Bengtsson