2018-07-03

Skandal att nazister får demonstrera utanför RFSL:s lokaler

Jag trodde först det var ett slags skruvat skämt när jag hörde att polisen givit tillstånd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att genomföra manifestationer i nära anslutning till RFSL:s lokaler i centrala Visby. Nazisterna i NMR skryter under parollen "Krossa homolobbyn" ofta och gärna med sina aktioner mot organisationer som just RFSL. Nu har RFSL Ungdom ställt in hela sin närvaro i Almedalen, av rädsla för nazisterna.

Tyvärr uppvisar polisen stor aningslöshet i frågan om nazisterna och ungdomarna i RFSL. Det finns ingen anledning till oro: torget är stort, säger biträdande kommenderingschef Elisabeth Anestad. Hon tillägger: Vi har en förståelse för att RFSL kan känna en subjektiv oro.

Subjektiv oro? Ska vi nu, enligt polisen, börja skilja mellan subjektiv oro och annan oro? Vari består skillnaden, och vem ska ha rätten att bestämma vilken slags oro det handlar om? Polisen?

Polisen hade lätt kunnat hantera situationen genom att ge nazisterna tillstånd att genomföra sin manifestation på annat ställe, där grupper som RFSL inte riskerade att drabbas. Om inte polisen klarar av att hantera dessa situationer på ett mer ansvarsfullt sätt måste lagen ändras.

Noterar att RFSL överklagat polisens beslut till Förvaltningsrätten. Jag hoppas att Förvaltningsrätten river upp beslutet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om det gick bra att ge nazisterna tillstånd att marchera förbi synagogan i Göteborg på Jom Kippur så kan det väl gå lika bra att de demonstrerar utanför RFSL:s lokaler i Visby?

Anonym sa...

NMR är en liten sekt helt utan betydelse för politiken i stort i Sverige. De nazistiska partierna var tom under Hitlers "glansdagar" på 30-talet mycket marginella i Sverige. Ändå lyckas NMR gång på gång få vad de själva förmodligen vara gratisreklam värt många miljoner för sin sak. Och nu är de på väg att lyckas igen pga massmedia och opinionsbildare som Ulf. Min strategi är enkel. Lita på att polisen gör sitt jobb och dem ingen publicitet. Låtsas som om de inte finns. Alternativet är att förbjuda organisationen.
Då och då på senare tid har jag kommit att tänka på Henrik Tikkanen, författare och satiriker: Mina kollegors uselhet är det som håller mig uppe."
Det kan naturligtvis vara frestande att fördöma alla hatstormar mot det goda som rasar på nätet, senast den mot Durmaz. Men ibland är det också bra att ha is i magen och fundera på vilka som hatstormar och vilket syfte de har.
https://www.fplus.se/forskaren-hatstormen-mot-durmaz-fanns-inte/a/qndM3e
Klas Bengtsson

Maria Hammarström sa...

Visst, tig och låt polisen ge dem tillstånd att vara överallt, då kommer de SÄKERT att försvinna...

Nej. Vi ska protestera vartän de visar sig. De är en hatsekt och de vill mörda sina meningsmotståndare. De vill avskaffa demokratin. De ska motas bort och kritiseras och tryckas tillbaka ner i de dyngpölar de kravlade upp ur. Att tiga hjälper inte! Det gör det bara lättare för dem att få som de vill!