2017-11-06

"Vad fan får jag?"

Av de sju dödssynderna är girigheten den jag kanske har allra svårast för. Människor som trots sin rikedom inte förmår känna förnöjsamhet, utan i stället under devisen "Vad fan får jag?" lägger sin tid och möda på att bli rikare och rikare. Jag har respekt för att människor utnyttjar de möjligheter som lagen ger för att minska sin skatt. Men jag har inte respekt för giriga motiveringar.

Dante skapade i "Den gudomliga komedin" en särskild sfär i Helvetet, där de giriga tvingades rulla runt gigantiska stenblock (vilka skulle gestalta tyngden av deras jordiska förmögenheter) och även kasta dessa stenblock mot varandra. Just sayin'.

Bild: Gustave Doré

Själv avslutar jag kvällen med Cornelis. Gör det du också.

Men en sak har mig livet lärt
Att guldet det är föga värt
Så du som trår till guld och makt
Ska minnas vad jag sagt.


10 kommentarer:

Anonym sa...

Girighet är KANSKE den dödssynd jag har svårast för...? Är ett icke-ståndstagande. Till nästa gång: välj inledningsvist en ståndpunkt antingen eller, annars blir efterföljande text betydelselös. "Jag tycker KANSKE om vaniljglass", sa Ulf till glassförsäljaren. "Jaha, och, äh... betyder det du vill köpa vaniljglassen av mig eller?"

Anonym sa...

Leif Östling har inte berövat Sverige på skattepengar, han har tjänat sina pengar under sin tid som anställd utomlands och låtit pengarna vara kvar där, vilket knappast är olagligt eller omoraliskt.
Apropå moral och media... var är mediakritiken mot det svenska politiska stödet till terrorister? Var är medias kritik mot FN som kapats av ickedemokratiska länder.

Anonym sa...

Allt ditt är mitt och allt mitt är mitt. "Hur var det nu med den kungliga svenska avundsjukan"?

Göran Domeij sa...

Leif Östling har följt gällande regler och lagar vad jag förstår! Han har förmodligen gjort samma sak som varenda sosse gör när de deklarerar - försöker minska sin egen skatt! Det är moraliskt sett ingen skillnad på soosar och Leif Östling i det avseendet. Kolla Margot Wallström, Göran Persson porrkluben Kommunal drev med medlemmarnas pengar!
En stor skillnad är det dock! Sossar förskingrar skattemedel och medlemmars pengar, Östling försöker behålla så mycket som möjligt av egna intjänade pengar

Karin Kirkland sa...

Men räknar Leif rätt när han jämför sin skatt med 1000 andra? Antar att han hört att hans LÖN motsvarar så många arbetare. 107 milj i Sverige under sju år motsvarar drygt 15 000 kr per år och tusen personer. Vilka jobb har de? Eller är det jag som räknat fel?

Positivt att Svenskt Näringsliv nu inte kan skräna om de stackars företagarna som inte får fördärva vår välfärd ifred. Bra argument för att få bort vinstdrivande bolag för en verkligt onödig del av våra gemensamma medel går till deras vinster.

Anonym sa...

Girighet tycks vara en egenskap som är oberoende av ideologier, dvs läpparnas bekännelse. Fredrik Reinfeldt stoppade in sina arvoden i eget bolag samtidigt som han fick ersättning från riksdagen. Margot Wallström betalade låg EU-skatt i stället för svensk trots rek från S och trots att de flesta S-parlamentariker gjorde det. Göran Persson lägger det mesta av sina arvoden i det egna bolaget i stället för att ta ut dem som lön (vilket kommer att ge lägre skatt). Bara för att nämna några exempel.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Ulf, som forskare tillhör du själv en övergirig yrkeskår - girig efter kunskap. Kanske också girig efter berömmelse och erkännande från kolleger.

Alla människor är giriga efter någonting. Du efter mer kunskap, jag efter mer pengar, Zlatan efter fler mål, konstsamlare efter fler konstverk, osv.

Anonym sa...

Girigast av alla är naturligtvis IFK Göterborg. De har redan varit svenska mästare i fotboll 18 gånger, och ändå fortsätter de att jaga fler guld. Kan de inte låta andra lag vinna lite också, så att lyckan blir mer jämlikt fördelad?

Anonym sa...

Urusel skola, sjukvård i kris, statens medel försvinner i värdelösa satsningar på arbete m.m. Infrastruktur i kris, helt värdelös bostadspolitik. Orkar inte räkna upp allt men citerar Magdalena” Det är oacceptabelt” jaha. Media säger att de pengar som inte betalats i skatt räcker till sjusköterskor, barnmorskor, lärare m.m. Ja men dessa resurser betalas av kommunalskatt, antar att kapitalskatt går till staten och Magdalena. Hur tänker Magdalena fördela dessa så kallade ”skatteflyktspengar”. Till fler felsatsningar av statens medel och framförallt till att lugna väljarna och de man man kan värva med ”röstfiskepolitik”, tänk pensionärer. Nä, det vore bättre att debatten handlade om hur vi fördelar statens medel och dess slöseri av skattemedel inte kommer vi medborgare till godo.
Från En som jobbat i regeringskansliet

Peter Waara - politikerblogg sa...

klockrent!