2015-09-29

Sverigedemokraternas kontrollfanatism leder tankarna till fascismen

Inget annat parti är så besatt av kontroll och övervakning som Sverigedemokraterna. I dag redovisar Aftonbladet processen bakom Sverigedemokraternas hemliga massövervakning av partiets egna förtroendevalda, anställda och politiskt aktiva medlemmar. Övervakningens existens och omfattning har tidigare utförligt skildrats av Expressen. Syftet med övervakningen har bland annat varit att ta reda på om enskilda personer haft mejlkontakt med antirasistiska organisationer som t ex Expo.

För mindre än en vecka sedan krävde Sverigedemokraternas ordförande i Norrtälje, Mikael Strandman, att journalister som anställs inom public service ska åsiktsregistreras och tvingas uppge vilket parti de sympatiserar med. Andra Sverigedemokrater, som till exempel partiets gruppledare i Ängelholm Patrik Ohlsson, hakade på och uttalade sitt stöd för förslaget.

Kontrollfanatismen är ständigt förekommande i partiet. För ett par dagar sedan beslöt partiet att kräva att passkontrollen återinförs vid Sveriges gränser.

Flera framträdande Sverigedemokrater har också krävt att Sverige omgående skall införa tvingande medicinska ålderskontroller av ensamkommande barn, genom röntgen av tänder och av handleder. 

Läsaren får ursäkta, men för mig känns steget inte långt till kontroll av nationstillhörighet, religiös tillhörighet och varför inte rastillhörighet. Det kan ju vara svårt att vara jude och samtidigt svensk, som Björn Söder uttryckt det.

Jag tillhör dem som förhåller mig försiktigt kritisk när Sverigedemokraterna benämns som ett rasistiskt eller fascistiskt parti. Men partiets kontrollfanatism får mig att tveka. Behovet av kontroll och övervakning är ett omisskännligt element i fascismen och i varje totalitär rörelse. Och just det behovet är onekligen väldigt starkt utvecklat inom Sverigedemokraterna.

9 kommentarer:

mats c sa...

Att SD-ledningen kontrollerar internmejl och att det ställs krav på att journalister redovisar partisympatier finner jag tillhöra dem mer betydelsefulla kritiken av SD.

Dock, krav på identifiering med pass och åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn är inget anmärkningsvärt ute i Europa.

Anonym sa...

Av alla toppstyrda partier, dvs samtliga, är nog ändå SD i en klass för sig. Att Ulf tycker det är extremt att kräva ålderskontroll av ensamkommande förvånar mig inte, men det är faktiskt det normala förfarandet i många länder. När Norge införde detta sjönk antalet asylsökande med 65%. De övriga exempel som Ulf tar upp är mer anmärkningsvärda. Iofs förvånar det mig inte att SD vill avslöja ev mullvadar i organisasionen, vilken politisk organisation vill inte det. Men SD, som är kantat av olika skandaler, har naturligtvis problem med att många aktiva inte är lika rumsrena som ledningen försöker vara. Ett parti som växer så snabbt drabbas ju av Kajsa Vargs recept man tager vad man haver, vilket inte minst visat sig i kommunalpolitiken. Om dagens opinionssiffror skulle bli verklighet blir problemet naturligtvis etter värre, särskilt som många som röstar på SD gör det i protest mot migrationspolitiken och dess konsekvenser och troligen inte sympatiserar SDs politik i stort, inte ens med deras migrationspolitik.För övrigt tycker jag att alltför många är ockuperade av SD. Det finns viktigare saker att ta tag i. Jag sympatiserar till stora delar med Sven Otto Littorins inlägg från 26 sept. Som ledanot i VU borde även Ulf känna sig träffad.
https://www.facebook.com/SOLittorin?fref=nf&pnref=story

LadyAiah sa...

Att de är rasister är för mig ingenting att tveka över. Vad menas med "nationella essenser" som skrivs om i deras principprogram? En omskrivning för "raser" som blivit för kontroversiellt att använda, så uppfattar jag det. Läser man vidare så är de emot "mångkultur" för att det enligt dem inte skulle fungera. Begreppet rasism omfattar idag inte enbart raser, utan även kultur, religion, ursprumg mm. Deras företrädare uttalar sig gång på gång rasistiskt, trots den sk. "nolltoleransen". Deras motioner är rasistiska, då de vill registrera ursprung, inte bara för brottslingar, utan även för deras släkt. OM de inte är "svenskar" Ett begrepp de själva inte ens kan redogöra för. De kräver assimilering, inte integration. Ärligt talat tycker jag inte att tveksamhet är nödvändigt angående rasismen. Fascismen - ja, där var du inne på hur jag tänker själv. "stoppa media", granska media, bokföra journalisters politiska hemvist osv. Tack för ett tänkvärt ocfh bra inlägg! Mvh. // Anne

Jan Holm sa...

Problemet för svenskar idag som vill ha en mer förnuftig invandringspolitik , med hänsyn till de integrationsproblem som varit och kommer att bli , är ju att det enbart finns ett parti som tycker annorlunda än Sjuklövern. Det verkar ändå som fler inser att hjälp i närområdet via UNHCR är det enda hållbara och vettiga alternativet , inte minst illustrerat av Lars Rosling.
Det verkar som om att i ett läge där etablissemanget tvingas anpassa sig till SD.s ideer om hjälp i närområdet , så gäller det att avleda och uppmärksamma hur förfärliga SD är i andra avseenden. Är knappast någon tillfällighet att media just nu, trumpetar ut att SD är ett kontrollparti eller att någon i SD:s ledning gjort sig skyldig till ekonomisk brottslighet.
Det är naturligtvis tragiskt om Sveriges invandringspolitik, baseras på ett trotsbeteende mot SD , där förnuftet sätts på undantag . Därför bra om hjälpen istället omdirigeras till UNHCR.

Andreas sa...

Det finns ytterligare en ideologi med detta stora kontrollbehov, nämligen den revolutionära kommunismen. Fascism och kommunism är frihetens fiender.

Anonym sa...

Verkligen. Att kolla pass på de som anländer är ju i stort sett bara fasciststater som håller på med...

Anonym sa...


vad är det för konstigt att försöka komma till rätta med vänstervridningen
i Public Service? Det försökte ju de borgerliga partierna på 70-talet då de
splittrade organisationen i fem bolag, vart och ett med ansvar för opartiskheten
i sitt programutbud. Det borde finnas ett vänster- och ett högerbolag idag.
Vad är det för konstigt med att ålderstesta? Det gör man i andra länder utan att
någon opponerar sig.
Vad gäller den interna kontrollen är den begriplig i ett läge där Expr och AB
betalar bra för "skandaler", dvs läckor. Det ursäktar dock inte att tjänstemän
fungerar som spioner av rädsla för mullvadarna i organisationen. Men totalt
tjänar SD på uppmärksamhet som kan tolkas som förföljelse. F ö: journalistundantaget
måste preciseras, det kan inte tillåtas lägga grund för ett modernt IB./AN

Anonym sa...

SD får var och varannan vecka be någon av deras partitoppar lämna partiet för att de avslöjats ha uttalat nazistiska sympatier.

Anonym sa...

Ja - på ngt vis, men ska man vara lite elaka mot SD, och det ska man, så ska man sluta med detta kletande med nazism och facism,

Det ska kallas för vad det är:
Grandiosism, totalism, diktat, kontrollsjuka, rädsla.

Dvs det är spegling, de människor som tar makten, likt nuvarande herrar, är ju just intrigmakare själva, och dömer naturligtvis andra efter sin egen sjuka.

Så detta kan de sas inte rå för, att de dömer andra eftersom egen världsbild.

Oftast går det åt pepparn för dessa människor, genom det så kallade komplexitetsargumentet, dvs de måste konrillera allt, som i forna DDR, och för att kontrollera, behöver de kontrollörer, och så måste de kontrollera kontrollerna, genom kontrollkontrollörer, och ganska snabbt så har de skapat en partiapparat, som inte ägnar sig åt ngt praktiskt, utan på att stilla en sjuka, som sas är sjuk. Sedan kan kontrollanterna (en dominant men oroligt dominant typ) emellanåt komma till makten, och då går det fort, alla som har ngt i bollen, flyt och kvar blir de som gillar att vara kontrollerade kontrollanter, och sedan kan det bara sluta på ett sätt.

Det blir endera en revolution, eller partiets fall, sedermera. Just nu gynnas kontrollanterna, som sas håller rent hus avs de bångstyriga "nationalisterna" men alla som hotar makten dras över en kam.

En bra lösning i dessa tider, är att inte ha hemligheter, dvs att inte konspirera,
men alla som vill åt makt, måste endera utmana den, eller underordna sig den, och ska man utmana, måste man sannolikt konspirera, i ett konspiratoriskt parti.


I ärlighetens namn har S haft viss kontrollverksamhet själva, i vissa fall på goda grunder. Att skilja en vanligt medlem med ett eget synsätt som utmanar makt, är inte alltid lätt, från att skilja intrigmakare och mullvader, revoltörer. S.W