2015-08-29

Jag älskar Sverige. Men bevare mig för Jimmie Åkesson och hans självutnämnda "Sverigevänner"

Jag älskar Sverige.

Jag är stolt och glad över att få bo i världens kanske mest frihetliga och jämlika land. Vårt ekonomiska välstånd är bland de främsta i världen och skapar grundtrygghet för nästan alla som bor här. Sjukvården är fantastisk. Sverige är ett av de länder där jämställdheten mellan män och kvinnor kommit  längst. Ingenstans som jag känner till är viljan att ta emot flyktingar och invandrare lika stor som i Sverige. Oavsett på vilket sätt "det goda livet" mäts hamnar Sverige nästan alltid i tätgruppen

Visst finns här allvarliga samhällsproblem - arbetslöshet, sjukvårdsköer, krånglande tåg, resultaten i skolan, miljöhot, ojämlika livsvillkor, rasism, IS-rekrytering. Flyktingsituationen i världen ställer det svenska samhället inför stora utmaningar. Dessa problem och utmaningar måste självklart tas på största allvar och vårt folkvalda politiska ledarskap har ett stort ansvar att lägga ned all kraft på att lösa dem.

Jag älskar Sverige.

Om jag fick välja vilket land som helst i världen där jag själv eller mina barn skulle födas - och utan att på förhand veta vilken samhällsklass jag skulle tillhöra eller vilken färg min hy skulle ha - så skulle jag utan tvivel välja Sverige.

Jag älskar Sverige.  

Jimmie Åkesson påstår att han är "Sverigevän" och att han också älskar Sverige. Efter att ha lyssnat på hans sommartal i Sölvesborg i dag har jag svårt att tro honom - för mig framstår han snarare som en Sverigehatare. I sitt tal förtalar han och ger en nidbild av Sverige.

Enligt Åkesson har det svenska samhället fullständigt "raserats" och Sverige idag är ett "kaos av våld, splittring och segregation". Landet plågas av "vanstyre", "maktmissbruk" och "verklighetsfrånvända maktspelare i samhällets topp". Detta "splittrade, segregerade kaossamhälle".

Jimmie Åkesson hånar Sveriges Radio, han hånar bildning och förfining, han hånar enskilda kurser vid landets universitet, han hånar det politiska ledarskapet, han hånar fackföreningsledare och han hånar Ulf Lundell. Jag förstår faktiskt inte hur han står ut en enda dag till i detta tydligen så förtappade land.

När svenska kommuner ansöker om EU-medel för att ge kvinnor som tigger ökad kunskap i före­byggande hälsovård, information om preventivmedel och sex på egna villkor hånar Jimmie Åkesson projektet och kallar det för "sexkurs" för tiggande romska kvinnor.

Jag älskar Sverige.

Jag blir upprörd när självutnämnda "Sverigevänner" kletar ner mitt land med sitt hat och sitt förakt. 

26 kommentarer:

Unknown sa...

Bra skrivet Ulf! Jag håller med om att vi borde kräva av Åkesson att han lämnar landet om det är så bedrövligt här.

Anonym sa...

Bra skrivet!

Sanna sa...

Så är det - Mycket bra skrivet!

Anonym sa...

Så allt är frid och fröjd i dagens Sverige? Åkesson pekar på landets många problem och säger som en partiledare skall att SD vill lösa problemen.

Lisa Meyler sa...

Tack för ditt hjärtevärmande inlägg. Jag håller med till fullo och delar det på min fb. /Lisa Meyler

Anonym sa...

Bra ide med folkomröstning dock. Jo jag vet att de som vill minska kommer vinna med 85-90% men det är bättre än att socialdemokraterna sakta utplånas.

Bättre att låta folket bestämma detta och gå vidare.

Lennart Andersson sa...

Mycket bra skrivit. På 90 talet försökte BSS och andra rasistiska rörelser stjäla den blågula flaggan. De misslyckades när S och andra partier började med blågult som kompement till de egna färgerna. Nu försöker SD äga ordet "sverigevänner" på samma sätt. Vi andra är "sverigefiender" insuinerar de. Det måste till motvapen. För vi som tror upplysning, etik, moral och medmäsklighet är de riktiga svenskarna, inte bara vänner till Sverige utan vi ÄR Sverige.

Glöm inte bort att SDs mål är inte att stoppa invandringen, det är bara ett delmål, målet är det monokulturella och likriktade Sverige. Ett Sverige som aldrig funnits och långt från det öppna, toleranta land som vi Svenskar förknippar med vårt land.

Kaffeburk sa...

Om man inte älskar 68-vänsterns gärning så älskar man inte Sverige? Men sure, om du tror att svenska folket står bakom 68-vänsterns invandringspolitik så stöd Åkessons förslag om folkomröstning. Du skriver ju "Ingenstans som jag känner till är viljan att ta emot flyktingar och invandrare lika stor som i Sverige". Upp till bevis, för inte kan väl Åkesson ha rätt, att det är folket mot etablissemanget.

Mats sa...

Jag tycker att Du som de flesta tyckare i dagens Sverige utelämnar en grupp , äldre pensionärer , som beskattas hårdare än löntagare och som har fått sin pension sänkt vid tre tillfällen under Reinfeldts regering . Många pensionärer skulle vara glada om dom fick lika mycket i pension som flyktingar får .Inom denna grupp finner SD många anhängare .

Anonym sa...

Nej det är inte frid och fröjd. När sådana som du håller de som hatar, föraktar och hetsar om ryggen mår jag illa. Sverige har bara ett problem om man jämför med de länder människor flyr från för att överleva och bygga ett nytt liv i ett av världens bästa länder, och det är Sverige"demokrater". Jag byter ut dig mot 10000 syrier vilken dag som helst.

Anonym sa...

Tack för din hjärn-tvättade inlägg... detta har delats på Sverigevänliga sidor ... och där är du inte hyllad för dessa ord !!!

Anonym sa...

Antingen har du inte läst texten eller så har du inte förmågan att förstå den. Bjereld skriver just att allt INTE är frid och fröjd. Men du verkar ju tillhöra den intelligensbefriade SD-svansen av din kommentar att döma, så jag är inte så förvånad.

Anonym sa...

Ulf Bjereld är som en kattunge med stängda ögon (och öron)

David sa...

Har du läst vad Bjereld skriver? Han skriver att det finns "allvarliga samhällsproblem i Sverige."

Gunnar sa...

Tråkigt att Anonym (ett vanligt namn hos sverigenazister) inte kan läsa innantill ovan.
Men det är också vanligt hos sagda partisympatisörer.

Unknown sa...

Tack Ulf, vi är många som delar din syn och bild, vi måste nu alla vara aktiva i alla sammanhang vi finns i, föreningar, kyrkor, vänner, jobbet och där tydligt visa att vi står för ett annat Sverige som är solidariskt, och medmänskligt. Vi får inte vara tysta mot dessa otroligt mörka krafter som nu försöker krypa upp ur avloppen där vi hållit dem i så många år. Vi står för ett Sverige där alla får plats och där framförallt människor på flykt kan få en fristad.

Anonym sa...

Pinsamt att Tv4 reportrarna inte viste vad Jimmi spelade (eller att han spelat in en låt).

Anta att Jonas Sjöstedt låg etta på I-tunes listan i sverige med en låt. Skulle inte politiska reportrar veta om det? Men så går det med cherry picking av nyheter.

Anonym sa...

Tack Ulf! Läser dina texter med stort intresse.

B. Stenström

micael grenholm sa...

Förutom att jag inte håller med dig om att Sverige är världens bästa land så tror jag att det är ett dött lopp att försöka besegra rasismen med nationalism, för den lever och frodas av nationalistiska tankegångar. Ingen SD:are protesterar mot påståenden om att Sverige är världens bästa land och att vi ska älska Sverige. Däremot protesterar de om man säger att vi ska välkomna flyktingar och verka för global ekonomisk och social jämlikhet. Det är där konfliktlinjen går. Att uppmuntra till nationalism är att göra självmål. Nationalismen leder ofrånkomligen till att betrakta sitt land och sitt folk som bättre än andra. Bättre är att betona medmänsklighet och världsmedborgarskap.

Oskar sa...

Vettig text, mycket bra!

Falkenberg sa...

Okej, så det här går bra att tycka: "Sverige har allvarliga samhällsproblem - arbetslöshet, sjukvårdsköer, krånglande tåg, resultaten i skolan, miljöhot, ojämlika livsvillkor, rasism, IS-rekrytering."

Men det här går inte att tycka: "Det svenska samhället har fullständigt raserats och Sverige idag är ett kaos av våld, splittring och segregation. Landet plågas av vanstyre, maktmissbruk och verklighetsfrånvända maktspelare i samhällets topp, detta splittrade, segregerade kaossamhälle".

Ulf, varför får man tycka det första, men inte det andra? Varför är det andra att "kleta ner ditt land med hat och förakt" och tydligen inte värd att möta med sakliga argument, medan det första är god ton att uttrycka? Var god förklara, och gärna på ett lite sakligare och mindre känsloladdat sätt.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet!

Anonym sa...

Problemet är att de etablerade partierna inte har tillräcklig fingertoppskänsla. Politik, akademi, debatt och media har uppenbart inte förmågan att se Sverige och svenskarna på riktigt. Politiken har i decennier definierat verkligheten utifrån kriterier formade i ungdomsförbund och i de politiska korridorerna. När nu den politiska självbilden krockar med bristen på folklig tolerans blir politiken paralyserad. Istället för att tolka valresultatet på allvar gör politiken genom DÖ ett väldigt misstag som bekräftar de etablerade partiernas oförmåga att ta till sig folkliga uppfattningar, ett beslut som ger SD ännu mer stöd!
Kort sagt, de etablerade partierna leker med elden. Det hjälper tydligen inte att våra politiker i decennier agerat internationellt världssamvete. Den politiska svenska självbilden är inte folkets självbild...

Jan Wiklund sa...

Vi har uppenbarligen strukturella problem i Sverige - och för den delen hela Västvärlden. Annars skulle rabiat etablissemangsfientliga partier aldrig lyfta. Tillåt mig nämna några stycken:

- Samhället delas alltmer upp mellan en framgångsrik storstadskultur och resten, där alltmer läggs ner.
- Samhället delas alltmer upp mellan fattiga och rika; de rika skapar sina egna institutioner av hög klass medan de gemensamma förfaller.
- Politiken förs alltmer på ett teknokratiserat språk där innehållet handlar om neutral "effektivitet" medan innehållet hamnar i skymundan och alltfler känner sig utanför (det här vet jag att du vet; du har själv skrivit artiklar om det).
- Arbetslösheten ligger kvar på en nivå som skulle ha setts som omöjlig för en generation sen och det arbete som erbjuds särskilt ungdomar är av en otrygg art som gör det omöjligt att etablera sig i samhället.

Det är inte bara SD och Front National som rider på missnöje mot detta, det gör även Syriza, Podemos och den brittiske Labour-utmanaren Jeremy Corbyn. Intressant nog stöds Corbyn också av väljare som i det senaste valet gick till Ukip eller andra ännu mer invandringsfientliga partier. Han gör det för att han talar om sånt som dessa väljare ser som konkreta problem - även om det han föreslår går tvärsemot det Ukip föreslår.

Såvitt jag kan se är det omöjligt att försvara dagens politiska etablissemang. Det har misslyckats, se ovan. Det är trist att det bara är SD som har begripit detta; trist för att deras förslag inte leder någonstans som helst mer än till ökad uppdelning av A- och B-lag och förmodligen ökat våld eftersom människor som diskrimineras tenderar att bli våldsamma.

Vad vi skulle behöva se mer av är traditionell socialdemokratisk 30-talspolitik av att bygga landet utan kelgrisar och styvbarn. Men det är antagligen förbjudet av någon EU-regel. Och då blir det bara destruktiv SD-politik av det.

Jan Wiklund sa...

Här är en bloggpost som kommer fram till ungefär samma sak, utifrån en tysk vetenskaplig rapport: https://pamedellangsikt.wordpress.com/2014/04/01/politiken-som-gor-unga-man-till-valdsamma-nazister/

Jan Wiklund sa...

Daniel Suhonen och Per Sundgren är också eniga med mig: Sverige är det OECD-land där ojämlikheten ökar snabbast: http://www.dn.se/debatt/jobbmalet-racker-inte-sa-lange-ojamlikheten-okar/