2010-07-14

Utreseförbud för israelisk-arabisk politiker och israeliska röster om att förhandla med Hamas

I en stillasteånde fredsprocess mellan israeler och palestinier hamnar fokus på enskildheter i konflikten. I förlängningen av Ship to Gaza har det libyska fartyget Amalthea, lastat med 2 000 ton mat, mediciner och byggmateriel, styrt kursen mot Gaza. Ekot meddelar att fartyget under förmiddagen legat stilla, omgivet av israeliska krigsfartyg, i vattnen mellan Egypten och Gaza. Det råder osäkerhet om stoppet beror på ett maskinfel eller om befälhavaren och aktivisterna ombord är oense om de skall fortsätta mot Gaza eller gå till egyptiska El-Arish och lossa hjälpsändningen där. Sedan kan förnödenheterna gå landvägen in i Gaza.

I dag berättar DN (genom TT) att det israeliska parlamentet Knesset fråntagit den arabiska politikern Hanin Zoabi hennes diplomatiska privilegier efter att hon deltagit i hjälpkonvojen Ship to Gaza i maj. Hanin Zoabi, som representerar det arabiska partiet Balad, har aldrig anklagats för att ha deltagit i våldshandlingar. Beslutet innebär att myndigheterna nu har rätt att hindra Hanin Zoabi att lämna Israel. Beslutet innebär att motsättningen mellan judar och araber i Israel skärps.

Men det finns flera goda fredens röster även i Israel. I Expressen skriver i dag den israeliske författaren David Grossman om hur Israels rigida politik skadar Israel självt och att det är både nödvändigt och möjligt för Israel att börja förhandla med Hamas. Grossman föreslår att Israel erbjuder Hamas en bredare och djärvare uppgörelse: Ett ömsesidigt memorandum som inbegriper fullständig vapenvila, stopp för alla palestinska terroraktioner från Gaza samt upphävande av den israeliska blockaden.

Grossman vill att den fängslade israeliske soldaten Gilad Shalit skall friges i utbyte mot i princip samtliga Hamas-fångar i Israel. Grossman kan förefalla naiv, men han har också ett realpolitiskt stråk i sin text: Israel kommer inte att uppnå en fullständig och varaktig fred med Hamas under överskådlig framtid, kanske inte heller under oöverskådlig. (...) Men att bara säga nej till allting är inte politik, det är en mental blockerng. I slutändan är det detsamma som att avsäga sig vår egen handlingsfrihet.

Stillaståendet i den israelisk-palestinska fredsprocessen kommer av allt döma att bestå ytterligare en tid. Alla försök att bryta dödläget är välkomna. Ship to Gaza har rubbat blockaden av Gaza och är därmed en stor humanitär och politisk framgång. Låt oss hoppas att fler båtar vågar utmana den olagliga israeliska blockaden och den vägen bidra till att fredsprocessen kan få en ny start.

4 kommentarer:

A-K Roth sa...

Hur kan StG vara en "humanitär och politisk framgång" när somliga grundare och sponsrare har agarat icke-humanitärt och omänskligt och när dem man de facto stött är Hamas?

A-K Roth

Anonym sa...

Grova sakfel i Bjerelds text:

1. Zoabi har förlorat rätten till ett diplomatiskt pass som ger diplomatisk immunitet, samt rätten att resa till länder dit israeliska icke-diplomater är förbjudna att resa. Det finns inga som helst hinder för Zoabi att resa ut från Israel närhelst hon vill.

2. Balad är inte kort och gott ett "arabiskt parti". På Bjerelds skala där ex-Mafdal och Likud anses vara högerextrema, så bör Balad klassas som ett extremt arabisk-nationalistiskt parti. Bland annat vill Balad avskaffa Israel som en judisk statsbildning.

3. "Motsättningen" mellan judar och araber i Israel är en tertiär eller möjligtvis sekundär skiljelinje, både i landets socioekonomiska vävnad och dess inrikespolitik. Knessets beslut har fått mycket lite uppmärksamhet och kommer inte att påverka relationerna mellan judar och araber.

4. Den israeliska blockaden mot Gaza är inte olaglig. Det är en helt legitim krigshandling. Det är möjligt att Bjereld anser blockaden omoralisk eller politiskt kontraproduktiv, sådana åsikter är irrelevanta för blockadens juridiska status.

GT

Ulf Bjereld sa...

GT:s syn på Balad, på motsättningen mellan judar och araber i Israel och på Israels blockad av Gaza är hans egna personliga bedömningar, och ingenting som har med "fakta" att göra eller något som påverkar giltigheten i min argumentation.

Behandlingen av den snarast liberala arabiska parlamentsledamoten Hanin Zoabi är otillständig. Jag rekommenderar varmt följande artikel ur Haaretz, som detaljerat visar den förödmjukande behandling Zoabi utsatts för av Knesset: http://www.haaretz.com/print-edition/news/knesset-revokes-key-privileges-of-hanin-zuabi-balad-lawmaker-who-participated-in-gaza-flotilla-1.301788

I ett avseende har GT rätt. Zoabis utreseförbud gäller inte till alla länder, utan till de länder som Israel inte har diplomatiska förbindelser med.

Ralph Haglund sa...

Självklart är där inga fredsförhandlingar när Obama från början gick ut stort och förklarade för Abbas att han inte behövde göra ett dyft - Obama skulle fixa Israel och ge Jerusalem till araberna.

Att släppa än fler terrorister till Fatah och Hamas när man vet nästan exakt hur många israeler som kommer att mördas om man gör det - man kan inte vara mycket mer cynisk. Lite detaljer på länk , där det också skrivs om Obamas krav på "goodwillgester från båda sidorna", något Israel har ägnat sig åt sedan Oslo utan att få ett dugg för det, medan araberna aldrig givit någon sån gest tillbaka. De har inte ens uppfyllt de utlovade villkoren. Se samma artikel.

Gaza är absolut proppfyllt med varor, tunnelgrävarna är sura på att där är överproduktion och så mycket kommer från Israel att de måste sälja priserna. Till och med på basföda som lök och tomater är det billigare i Gaza än i Egypten, se länk

Nå, FN förbereder nu en ny attack på Israel i Goldstones anda, han som förbjöd Israel att försvara sig, så FN gör sej än mer irrelevant. Synd men..... länk.