2007-06-10

Besöket av Hu Jintao - få protester, mycket gullande

Statsbesöket av Kinas president Hu Jintao möttes inte av några större protestyttringar. Amnesty arrangerade en demonstration i Göteborg, men med något undantag var det få politiska krafter som slöt upp vid Amnestys sida.

Det ringa antalet demonstranter var inte oväntat. Det finns en stark enighet i svensk opinion mot förtrycket i Kina. Om enigheten är stark brukar mobiliseringen paradoxalt nog inte bli särskilt kraftfull. Ta t ex Sovjetunionens intervention i Afghanistan 1979. Alla större politiska rörelser i Sverige - från vänster till höger - motsatte sig interventionen. Men de demonstrationer som genomfördes samlade i allmänhet mycket få deltagare.

Desto viktigare att det politiska ledarskapet talar klarspråk med den kinesiske presidenten. Jag har mina dubier. I Göteborgs-Tidningen (GT) berättar en glädjestrålande Göran Johansson att Hu Jintao var glatt överraskad att se så många människor ta emot segelfartyget Götheborg: Han undrade om jag hade beordrat ut folket, sa Göran med ett skratt.

Göran Johansson skrattar (om han är korrekt refererad i artikeln) - men förtrycket finns på riktigt och är inget man kan flabba bort.

Fredrik Reinfeldt bedyrar att han tagit upp brotten mot de mänskliga rättigheterna och inte minst dödsstraffet i sina samtal med den kinesiske presidenten. Det är bra. Men tänk om Reinfeldt haft kurage att även ta upp dödsstraffet när han träffade George Bush för ett par veckor sedan. Då hade Hu Jintao inte kunnat vifta bort kritiken med att Sverige bara motsätter sig dödsstraffet i Kina och inte i USA.

4 kommentarer:

G. Tikotzinsky sa...

Sådär, så lämnade Ulf Bjereld den neoklassiska modellen från förra bloggposten och återgick till sitt gamla ideologiska jag.

Det är naturligtvis Bjerelds privilegium att hålla döds-straffet för omoraliskt. Det är dock oklart varför det skulle vara Sveriges uppgift att reformera världen i denna fråga. Jag kan inte påminna mig att det stod någonstans i Reinfelds valprogram att han skulle använda svensk utrikespolitik som platform för en global anti-dödsstraffkampanj.

Till sakfrågan hör att det finns vissa skillnader mellan döds-straffet i USA och Kina. Kina saknar det rättsskydd som dödsdömda har i USA. Det tar i allmänhet 10-20 år att verkställa dödsdomar i USA på grund av de många och långa överklaganden till diverse instanser.

Johan sa...

Tja, jämfört med 100.000 som vinkar in Hu Jintao var förstås vi drygt 50 personer som demonstrerade med Amnesty en blygsam skara. Eller en kanoninsats som satte fokus på MR i morronsoffor, DN Debatt, radion och söndagstidningar.

Ett problem, tror jag, är att de som är bäst på att demonstrera i Sverige, den organiserade vänstern, inte lyfter ett finger om inte USA kan utmålas som the bad guy.

Nåväl, synd att du inte kunde komma. Hur gick bilköpet?

Ulf Bjereld sa...

Heder åt de 50 och det genomslag manifestationerna ändå fick i media!

Heder åt en vänster som åtminstone demonstrerar mot USA:s brott mot de mänskliga rättighererna. Skäms åt högern och de liberaler som inte demonstrerar mot brott mot de mänskliga rättigherna överhuvudtaget.

Bilköpet gick bra - Skoda Fabia 2. Speglar den nya tiden. Arbetet utförs av tjecker - fabriken ägs av tyskar...

Johan sa...

Ulf, du lär ju ha en talang för att räkna demonstranter: Om man räknar bort de liberaler som demonstrerade mot USA:s president när tillfälle gavs här i Göteborg, hur många vänsterdemonstranter återstår då som inte dök upp för att protestera mot Kinas president i lördags?