2006-12-30

Avrättningen av Saddam Hussein

Avrättningen av Saddam Hussein är lika motbjudande och vämjelig som andra avrättningar. I samband med att dödsdomen avkunnades hördes inte sällan omdömen som "visserligen är jag emot dödsstraff, men i just det här fallet tycker jag att det är befogat". Den typen av yttranden är naturligtvis nonsens. Antingen är man principiell motståndare till dödsstraffet och då gives inget undantag. Eller så kan man tänka sig dödsstraff i vissa fall, och då befinner man sig på ett sluttande plan.

Ett litet glädjetecken är att liberala ungdomsförbundets nyvalda ordförande Frida Johansson Metso i ett uttalande tagit bestämt avstånd från dödsstraffet: Dödsstraffet är aldrig acceptabelt. Ingen har rätt att ta någon annans liv. Det blir inte mer rätt för att många, en stat eller en domstol, beslutar att göra det. Det blir inte mer rätt för att mannen som ska dö är avskyvärd. Precis som vi kämpar för dödsdömda i diktaturer runt om i världen, precis som vi protesterar när USA och andra länder gör dödsstraffet till en del av sitt rättssystem, måste vi protestera nu. (Tipstack till Politikerbloggen.)

Har Sverige äntligen fått ett liberalt ungdomsförbund värt namnet?! Det vore inte en dag för tidigt. Den avgående förbundsledningens verksamhet liknade mest ett konstant knäfall för Bush-styrets syn på det politiska läget i Mellanöstern. Ett knäfall som innebar att det förbundet kraftigt marginaliserades i svensk politik.

3 kommentarer:

San sa...

Det var inget dödsstraff, det var en hämnd från hans offer. Att Saddam skulle sitta och skaka galler i Bagdad är ungefär lika realistiskt som att Hitler skulle skaka galler i Jerusalem. Det var väl alldeles självklart att shiiterna och kurderna skulle ha ihjäl honom när de väl fick tag i honom.

Den dagen några hundra tusentals svenskar har mördats och hela landet tyranniserats i två decennier och vi sedan står med tyrannen hos oss, då kan vi börja fundera på om vi klarar av att vara civilicerade nog att inte ha ihjäl honom.

Det var ingen stat som hängde honom, landet är i praktiken i inbördeskrig, det var hans offer som hängde honom för att de hade honom i sitt förvar.

Tycker folk kan hoppa ner från sina överdrivet höga hästar i den här frågan.

jimpan sa...

Heja Frida!

Min främsta invändning (förutom det principiella motståndet mot dödstraff) är att Hussein fick sitt straff innan många av fallen var avklarade.

Gott nytt år, för övrigt...

Ulf Bjereld sa...

Precis, de ouppklarade fallen kommer nu aldrig att klaras upp på ett trovärdigt sätt.

Gott nytt år själv!