Det är nu i praktiken klart att Carin Jämtin lämnar rikspolitiken för att i Stockholm bli socialdemokratisk gruppledare och oppositionsborgarråd. Stockholm är att gratulera, den socialdemokratiska riksdagsgruppen att beklaga.
Faktum är att den socialdemokratiska riksdagsgruppen nu hamnar i en besvärande avsaknad av kompetens och politisk tyngd i utrikespolitiska frågor. Inget ont om partiets talesman i utrikespolitiska frågor Urban Ahlin, men han får utomordentligt svårt att matcha Carl Bildt i utrikesdebatterna.
Urban Ahlin har dessutom profilerat sig som en stark anhängare av de transatlantiska förbindelserna, markerat skepsis mot att humanitära interventioner alltid måste vila på FN-mandat samt hållit en mycket låg profil i viktiga socialdemokratiska frågor som t ex nedrustning, bistånd och konflikterna i Mellanöstern. Utrikespolitiken har alltid varit en stark fråga för socialdemokraterna. Nu verkar det i stället som om partiet i det närmaste kapitulerat gentemot borgerligheten.
Låt oss hoppas att nyinvalde riksdagsledamoten Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet, har kraften och modet att utmana Carl Bildt och kanske också Urban Ahlin i de utrikespolitiska frågorna. Men visst saknas Carin Jämtin.
10 kommentarer:
Jag blev också fundersam på den matchningen.
Har svårt att se att det är Jämtins drömjobb, men toppjobben är väl också färre i opposition...
Leder detta till att utrikespolitiken går åt höger? Var det syftet?
Den viktigate frågan nu för socialdemokratin är väl öedarvalet? Hur ska utnämningnen tolkas utifrån detta? Att Jämtin är en stark kandidat som får visa framfötterna som politisk ledare något kvartal? Är Urban Ahlin är väl inte ens påtänkt som partiledare och därmed är det kanske riktigt att ge honom mer svängrum nu när själva rummet efter valförlusten krympt?
Partiets utrikespolitik har i opposition varken första eller andra prioritet.
Några tankar i flykten bara.
"ledarvalet" skulle det stå
Ja hur i all sin dar kan s skyffla undan sina bästa krafter. Jag anser också att Carin Jämtin verkat både kunnig, begåvad och lovande.
Jämtins nya uppdrag kan vara intressant med tanke på partiledaruppdraget. Många socialdemokrater som känner sig kallade till partiledaruppgifter har också under en tid varit kommunalråd (t ex Persson och Lind). Jämtins nuvarande profil (tror jag) kan uppfattas som lite snävt inriktad på internationell politik. Därmed skulle en kommunalrådspost kunna ses som ett steg mot partiledarposten. Problemet med denna tankegång är två. För det första är s i opposition i Stockholm, vilket inte ger Jämtin samma möjligheter att visa förmåga att styra som majoritetsposition skulle göra. För det andra är valet av partiledare mycket snart. För att en kommunalrådsposition skall verka karriärsfrämjande bör Jämtin ha haft den ett tag.
Tråkigt att Jämtin lämnat rikspolitiken (hade hoppats på henne som tänkbar partiledare, även om jag satsar min peng på Wallström). Jag ser också en del oroande tecken på att partiet orienterar sig mot mitten-höger som följd av valförlusten, när jag hade önskat att man går åt vänster (men också förnyar sig, t.ex. tar bättre grepp om segregation och brist på jämställdhet). Men man ska kanske inte börja oroa sig riktigt ännu. Att olika personer (tänker t.ex. på högersossarna Åsbrink och Andersson) gör utspel är inte så konstigt, och ska kanske inte tolkas som att de har övertaget.
Hur resonerar du kring partiet efter valförlusten och orienteringen inför framtiden, Ulf? Jag tror inte du skrivit något om det, och det skulle vara mycket intressant att ta del av.
Jodå, Carin Jämtins placering i Stockholm kan bli ett bra avstamp för partiledarskapet, antingen nu eller mer sannolikt i framtiden.
Jag lovar att inom kort återkomma med en mer utförlig bloggpost om socialdemokratin och framtiden.
Jo, det är klart. Så sett är det väldigt strategiskt - på långt sikt. Men nu kan väl Jämtin knappast bli aktuell till att efterträda Persson? (Utan man måste ha någon annan emellan.)
Ser fram emot att läsa dina tankar om socialdemokratin inför framtiden!
Skulle Carin Jämtin, biträdande utrikesminister under fyra månader, vara ett tyngre namn i utrikespolitiekn än Urban Ahlin, mångårig ordförande i Riksdagens utrikesutskott?
Urban Ahlin är en trogen tjänare i Herrens hage. Men Carin Jämtin är Örtagårdens okrönta trädgårdsmästare.
Lustigt att just denne Urban Ahlin som Bjereld menar inte skulle ha en chans mot Bildt redan gett Bildt på nöten vad gäller aktieinnehavet i Vostok Nafta, kärnvapentestet och mordet på Politkovskaya. Dessutom har han synts betydligt mer än andra sossar på sista tiden. Du kanske har fel...
Skicka en kommentar