2022-06-06

Blir det någon regeringskris?

Uppdaterat tisdag kl 07.25. Nu har Amineh Kakabaveh sovit på saken och säger till SVT att hon kommer att lägga ned sin röst vid dagens misstroendeomröstning. Därmed klarar sig Morgan Johansson och regeringen kan sitta kvar. Det blir ingen regeringskris. I stället framstår oppostionens - och främst Moderaternas - agerande som meningslöst och regeringen stärker åtminstone kortsiktigt sin ställning. 

Om nu inte det inträffar något som får Amine Kakabaveh att ändra sig igen.

Det är förstås utomordentligt olyckligt att en enskild partilös riksdagsledamot får ett så avgörande inflytande över regeringsfrågan. Det är ett underkännande av de politiska partiernas förmåga att långsiktigt hantera det parlamentariska läget. Situationen blir än mer allvarlig genom att Turkiet och president Erdogan nu får en möjlighet att utnyttja situationen och (felaktigt) hävda att Sverige låter terrorister ha politiskt inflytande i landet.

*

Nej, Amineh Kakabaveh ville i eftermiddags inte ge besked om hur hon kommer att agera i morgondagens planerade misstroendeomröstning om Morgan Johansson i riksdagen. Kakabavehs uteblivna besked ökar sannolikheten för att Morgan Johansson redan i kväll eller i morgon förmiddag begär sitt entledigande som justitieminister. Magdalena Andersson vill undvika en regeringskris och inte i Sveriges just nu utsatta läge göra regeringens framtid beroende av en oförutsägbar partilös riksdagsledamot.

En regeringskris sinkar sannolikt också den svenska Nato-medlemskapsprocessen ytterligare. Turkiets president Erdogan kan framstå som en vinnare då hans motståndare i form av den svenska regeringen tvingas avgå under förödmjukande former.

Men Magdalena Andersson är också en fighter. Hon blev uppenbart rasande över, i hennes tycke, Ulf Kristerssons illojala och ansvarslösa agerande när han reflexmässigt hakade på Sverigedemokraternas misstroendeförklaring. Magdalena Andersson vet också att givet de parlamentariska förutsättningarna finns det ingen annan statsministerkandidat än hon själv. Att fullfölja processen är också ett sätt att visa beslutsamhet och ledarskap.

Så osvuret är bäst.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jäsp
Det kan inte vara så svårt,
- för att pressa Amineh, att hålla sig på mattan,
- då måste man ha handlingsutrymme, (då detta med Kurder och Turkar är svårförenligt)
- det har man om man kan säga att det är möjligt att Morgan går på plankan
- då berövas Amineh hennes starka kort, vilket borgarna begriper, och vill få borgfred.

Balansgången är väl att S och Magdalena tycker att Natoansökan är viktig, alltså realpolitiskt viktig, och en del internationell prestige, då vill man absolut inte ge Turkarna för mycket vind i segeln, dvs Amineh måste avväpnas. Det handlar alltså mer
om Amineh än regeringen, och det handlar mer om att alla vill kunna fira midsommar,
och sedan dra igång valrörelsen. Partisterna har bråda dagar framför sig

I vart fall håller Amineh församlingen på halster.
Hon vet att hon inte kan driva sin fråga alltför hårt,
eftersom då blir hon av med hela stycket. Detta är väl
skälet till att läget inte är fullt så dramatiskt som
det föreföll. Någonstans har alla hunnit tänka till.

Det är nog "affärer" som vanligt:
Worst case
1. Om regeringen (mot förmodan) avgår, jaha,
2. då får vi en expeditionsministär* som gör samma sak, regerar, i väntan på;
3. att regeringen ombildas och tillträder (med vissa eftergifter till C, Mp etc), alternativt bara lullar på och väntar in
4. Valet. En övergångsregering är väl att föredra?
- Rent krasst borde S få mer tid att bedriva valrörelse :-)


Detta med Morgan, om han avgår eller inte, spelar väl heller ingen roll.
- Avgår han får Magdalena borgfred och möjlighet att tillsätta en ny minister
- Avgår han inte, är det han som driver Justitiefrågor i valet (bra för oppositionen)
- och så riskerar Magda att få Morgan avsatt av Amineh, och en massa trassel med Turken.

Det finns viss praxis vad man får och inte får göra, men det tydligaste är att man inte får utlysa extraval, vilket ändå inte är aktuellt. Så dramat uteblir nog.

Sitter Morgan kvar, och Amineh uteblir från omröstningen, ja då finns det 174 riksdagsmän som sakanr förtroende för Morgan, och sannolikt 100 S ledamöter som har förtroende, och får vi reda på det med, samt att Amineh är tillräckligt nöjd, och att
justitiefrågor hanteras av Morgan i valet. Det kommer i vart fall fortsätta, stök, mord, bilbränder och upprorstendenser. Så sakfrågan består, oavsett Amineh och Turkiet. S.W

Anonym sa...

Magdalena valde partiintresset före Sveriges intresse. Därmed kommer Erdogan att se Sverige som en fiende till Turkiet och inte rösta för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen. En sådan statminister och regering borde inte få inneha makten i Sverige.
Endast en regering som sätter Sveriges intressen före partiintressen kommer kunna genomföra konstruktiva förhandlingar med Turkiet.

Erdogan kommer släppa in Finland men tvinga Sverige stå utanför. Tack för det Magda. Du har nu skrivit in ordet inkompetens i ditt eftermäle i den svenska historien. Har svårt se att du kommer tillåtas leda en ny regering efter valet.

Anonym sa...

Vilket utmärkt tillfälle för Kristersson att vara den vuxne i rummet, vilket han så klart misslyckades med...
/besviken borgare

Anonym sa...

Aminehs röstförklaring är ord och inga visor :-)
Om vem som bestämmer över Sveriges utrikespolitik?
Ankara eller Sveriges riksdag. Hon drar ett brandtal,
som heter duga, och gör situationen glasklar.
Amineh var på väg att bli "utlöst" och såg den uppgörelsen
hon redan har, som det bästa hon kunde få.

Det är lite som en saga, Amineh som kom till Sverige,
med den bakgrund hon har, som driver frågor om hedersförtryck
i Sverige och utomlands, en fråga som hennes eget parti V,
förefaller ignorerat, (av partitaktiska skäl, dvs ytterst patriarkala)
Det är egentligen helt sanslöst, politik. Amineh har i vart fall
vissa sympatier, i själva saken. Hon går emot strömmen, det är
inte så vanligt i Sverige.

Finn Bengtsson hade det inte heller lätt,
fast han hade rätt, och fick rätt. Så blev han ändå paria. Flockmentalitet
är alltid något som stämmer till eftertanke. S.W

Anonym sa...

Förstår Magda allvaret i det som pågår i världen? Vi går mot världskrig och här sätter hon oss utan försvar. Hanteringen av kurder hur välvillig den än är har Turkiet vägrat och därmed inget Nato. Kan vi inte låta FN sköta alla kontakter och fördela vårt bistånd till kurder helt på egen hand? Detta för att inte koppla oss till misstro från Turkiet.

Anonym sa...

Vad har Sverige för intresse av att
stödja kurdiskt självstyre i nö
Syrien? Jag har aldrig röstat i
frågan. Hur många har gjort
det? /GW

Anonym sa...

Så här skrev jag i en kommentar till Ulfs blogginlägg 4 juni: "Men nu riskerar vi tydligen en regeringskris eftersom Magdalena Andersson - känd för sitt häftiga humör - kommer att avgå om Morgan Johansson prickas. Det avgörs som bekant av en politisk vilde som kräver åtgärder som är röda skynken för Erdogan. Dock tror jag inte att vi får en S-självförvållad regeringskris när det kommer till kritan. Men synd att Magdalena inte hann vända på stenen Morgan i tid."
Det är en fördel för en politiker att kunna se runt hörn. När S köpte Kakabavehs röst för att få fortsatt maktinnehav och göra Magdalena Andersson till statsminister föreföll ett avtal med en politisk vilde om hennes hjärtefrågor att S skulle stödja kurdiska organisationer bl a ekonomiskt visade S åter sin specialitet: att ta makten och behålla den. Föga anade inte ens jag som länge varit NATO-anhängare att detta skulle slå tillbaka ett halvår senare pga medlemsansökan till NATO. En ansökan som Magdalena direkt efter Ryssslands anfall på Ukraina avfärdade med att den skulle FÖRSÄMRA vårt säkerhetsläge. Ett hett temprament och reagera med ryggmärgen är inte alltid en fördel, så Magdalena fick vända på en femöring.
Jag har iofs sympati för kurdernas sak, men man behöver inte vara raketforskare för att inse att avtalet med Kakabaveh är ett rött skynke för Erdogan, inte ens statsvetare.
Vi håller alltid våra avtal, sa Magdalena och Baudin och trodde (?) att Kakabaveh var desarmerad. Men icke sa Nicke. Jag citerar eftermiddagens Expressen. "Vill diskutera med Johansson eller Baudin
Enligt Kakabaveh finns det över 130 kurder i Sverige som får sina liv begränsade på grund av att Säpo betraktar dem som säkerhetsrisker och orsaken ska vara deras samröre med de kurdiska organisationerna YPG och YPJ. Detta måste Socialdemokraterna åtgärda, menar hon. Dessutom måste regeringen stå fast vid sitt vapenexportstopp mot Turkiet.
Så du räddade regeringen i dag men du hotar att fälla regeringens budget i nästa vecka?
– Ja, jag förväntar mig att de hör av sig och att förhoppviningsvis Morgan Johansson eller Tobias Baudin ska sitta ner med mig och diskutera."
Så nu kan vi tydligen se fram emot ett nytt chickenrace. Att ytterliggare försämra relationerna med Turkiet eller att S kan få regera med en borgerlig budget i stället för att avgå. Nåja, vanan finns ju. Och kanske har Magdalena hittat kryphålet när hon påstår: "Avtalet är mellan det socialdemokratiska partiet och Kakabaveh. Det har ingenting med Sveriges (dvs regeringens min anm) Natoansökan att göra." Så tydligen tänker hon avgå trots allt, för hon är ju inte schitzofren.
Men till skillnad från NATO-motståndaren Ulf räknar jag med att vi med lämpliga eftergifter och uSAs hjälp så småningom kommer med i NATO.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Det är detta som är en basar.
Frågor som inte alls hänger ihop, typ Amineh som vilde,
har naturligtvis ingenting alls med regeringen eller
dess nato-ansökan att göra. Däremot är inrikespolitik
möjlig att påverka, för andra intressen. Det är väl så
det är. Det handlar mest om att se det utifrån, som det
spektakel det är, och att det trots allt är hyfsat transparent,
kohandeln och de avvägningar våra politiker gör, som ingen
nog egentligen kan döma över. Makten över vem som trycker
på vilka kanppar avgörs vart 4e år, och äger viss betydelse.
Val är viktiga och rösten ger konkret utslag i spelet som handlar
om makt över olika intressen. Så är det bara, delegationen från
väljare till folkvalda, som alla är nominerade av sina partier och skriver
under en lojalitetsförklaring, att rösta som chefen (partiledningen) meddelat.
Vildar som har vågmästarställning, kan göra rätt stor skillnad, som synes.
S.W