2012-12-05

SCB och opinionsläget i svensk politik

I dag presenterade SCB sin nya partisympatiundersökning. SCB:s undersökning genomförs två gånger om året och är betydligt mer omfattande än motsvarande undersökningar från olika opinionsinstitut. Därför får SCB:s mätning också ett mycket starkare genomslag i medierapporteringen än vad andra partisympatiundersökningar får.

Denna gång bjuder SCB:s undersökning inte på några överraskningar. De enda tydliga förändringarna sedan föregående mätning i maj 2012 är att Socialdemokraterna minskar med 2.5 procentenheter och att Sverigedemokraterna ökar med 2.5 procentenheter. Sammantaget leder de rödgröna partierna med 49.1 procentenheter mot Alliansens 41.8 procentenheter, en skillnad på 7.3 procentenheter.

För Kristdemokraterna och Centerpartiet syns inget ljus i opinionstunneln. Partierna tycks dömda att få balansera kring fyraprocentsspärren fram till valet 2014.

Socialdemokraternas nedgång kommer inte oväntat. Vid förra mättillfället i maj 2012 fick Socialdemokraterna 37.3 procent, vilket var det bästa resultatet för partiet sedan hösten 2008. Flertalet opinionsmätningar sedan maj 2012 har också givit Socialdemokraterna ett resultat i närheten av 35 procent. Nu ligger Socialdemokraterna i SCB:s mätning på 34.8 procent. Det är 4.1 procentenheter bättre än valresultatet 2010 och ger partiet arbetsro inför partikongressen 2013 och stundande valrörelse 2014.

Sverigedemokraterna har ett stöd på 7.9 procentenheter, vilket innebär en ökning på 2.5 procentenheter jämfört med SCB:s mätning i maj 2012 och en ökning med 2.2 procentenheter i förhållande till valresultatet. SCB anger att 75 procent av undersökningen är genomförd innan järnrörs-skandalen med Erik Almqvist och Kent Ekeroth briserade. Kanske är Sverigedemokraterna ändå något besvikna - 7.9 procent är  signifikant lägre än de nivåer på över 10 procent som partiet erhållit i andra mätningar nyligen.

Sverigedemokraterna brukar göra bättre ifrån sig i webbaserade mätningar än i de telefonintervjuer som bl a SCB använder sig av. Vi vet inte med säkerhet om det beror på en "skämmighetsfaktor" (d v s att svarspersonerna "skäms" för att i en personlig telefonintervju berätta att de sympatiserar med Sverigedemokraterna) eller att Sverigedemokrater är överrepresenterade i självrekryterade webbundersökningar.

De flesta av Sverigedemokraternas nya väljare kommer från Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är inte så konstigt, med tanke på att Socialdemokraterna och Moderaterna är så oerhört stora i förhållande till övriga partier. Min bedömning är att Sverigedemokraternas tillväxt i första hand beror på att invandringspolitiken - Sverigedemokraternas fortfarande enda politiska profilfråga - dominerade den politiska debatten under september och oktober. Skandalen med järnrören och Expressens hårda granskning stärkte snarast partiets kärnväljares uppfattning om att Sverigedemokraterna är det enda anti-etablissemangspartiet i svensk politik.

Bortsett från tumultet kring Sverigedemokraterna har det varit en i högsta grad lugn politisk höst. När vänster på allvar ställs mot höger igen, minskar utrymmet för främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna. Därför vore det av många goda skäl befriande om det kunde bli lite mindre trängsel i mitten av svensk politik.

5 kommentarer:

Johan Mörlin sa...

Analysen lät klockren tills jag närmade mig slutet där du var tvungen att beskriva SD som "främlingsfientliga". Snälla Ulf, kan du inte förstå att det finns väldigt många som inte anser att SD är det och att det endast skadar din image när du sätter div epitet på ett parti?
Du skulle uppfattas mycket mer neutral om du bara struntade i det.
Inte skriver du kommunisterna Vänsterpartiet eller skattesänkarna Moderaterna?
Mvh, Johan

Anonym sa...

Problemet är att de etablerade partierna inte förmår tolka eller läsa av svenska opinionen. Sverige är inte immunt mot främlingsfientlighet, detta borde politiken veta och inte verkställa en så frikostig invandring som nu pågår. Nu väcker man hemska björnar till liv vilket förvånar politiker inom de etablerade partierna. Nu är läget som det är. Analyserna avlöser varandra, förvirring tycks råda trots att förklaringen är enkel, väldigt enkel.

Anonym sa...

Eftersom SCB har telefonintervjuer och det fortfarande inte anses rumsrent att säga att man sympatiserar med SD är det inte osannolikt att stödet för SD är ännu högre i verkligheten.
Det finns dessutom flera opinionsundersökningar efter järnrörsincidenten som visar att den inte påverkat stödet för SD.
Det är nog dags att statsvetare och journalister istället för att att använda fåniga bortförklaringar till det ökade stödet för SD, greppar Occams rakkniv och inser att det finns ett ökande missnöje hos svenskar med den förda invandringspolitiken.

Anonym sa...

Det är faktist många som tycker att Sd är främlingsfientliga så varför inte skriva det. Om du vill kalla vänsterpartiet för kommunister och moderaterna för skattesänkare så får du väl göra det om du vill.

Varför anser du att hans analys är klockren ?


Mattias sa...

Johan,

SD är ett främlingsfientligt parti. Det är väl självklart att de inte vill tillstå det själva, men det spelar knappast någon roll när bevisen är så stora för att de driver en klassisk främlingsfientlig linje.

Åkesson valde aktivt att gå med i ett parti bestående av heilande skinheads. De övriga i den lilla kretsen kring makten har gång efter annan försagt sig eller påkommits med grova rasistiska kommentarer i olika sammanhang.

Vad gäller alla representanter ute i landet så avslöjades ju så sent som idag ytterligare en folkvald kommunalpolitiker som kallat araber för parasiter med våld i blodet. Det blir tyvärr närmast farsartat att åter komma och påstå att SD skulle vara ett parti som alla andra.