2012-12-25

Kampen mot dödsstraffet. Det går långsamt, men det går.

Droppen urholkar stenen. Det går långsamt, men det går. Kampen emot dödsstraffet tog många långa år. Så skulle man kunna travestera en gammal låt av Fria pro-teatern, Balladen om Rune Henry Johansson. Budskapet är att man inte skall förtvivla när motstånd och kamp inte ger omedelbara effekter. Tålamod och envishet är två dygder i det politiska arbetet.

Det känns väldigt skönt att denna juldag, under en stilla tågresa till mitt föräldrahem i Båstad, kunna konstatera att kampen mot dödsstraffet gör framsteg. Ekot rapporterade för några dagar sedan att dödsstraffet är på tydlig tillbakagång. I USA avkunnas färre dödsdomar och antalet delstater som genomför avrättningar är det lägsta på mycket länge. Av USAs 50 delstatater är det endast nio som under 2012 genomfört någpon avrättning, mot 13 delstater 2011. Sammantaget har 43 människor avrättats i USA i år. Det är visserligen lika många som förra året, men ändå mindre än hälften är rekordåret 1999 då 98 människor avrättades och trenden är nedåtgående. I en omröstning i FN:s generalförsamling i förra veckan var det rekordmånga stater - 111 stycken - som röstade för att helt förbjuda, eller införa ett tillfälligt stopp, mot dödsstraff.

Mitt avgörande argument mot dödsstraffet är att det kränker människovärdet och därför inte är värdigt mänskligheten. I USA dominerar andra argument - dödsstraffet är för dyrt, oskyldiga riskerar att avrättas, det har funnits tekniska problem med det gift som används. Jag struntar faktiskt i vilka argument som används i USA-debatten - det viktiga är att dödsstraffet avskaffas.

Sammantaget är det nu bara ett 20-tal länder i världen som genomför avrättningar. Nästan alla av dessa är diktaturer. Hur USA kan välja att finnas tillsammans med länder som Iran, Nordkorea, Kina, Saudiarabien, Vitryssland och Somalia i denna lilla grupp är mig en moralisk gåta.

Så God fortsättning på julen, alla bloggläsare. Låt texten ovan sporra och inspirera till fortsatt politisk kamp för ett samhälle baserat på frihet, jämlikhet och solidaritet - och där dödsstraffet kastats på historiens sophög. Det kanske går långsamt. Men det går.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Abort av nytt foster förbjudet. Ung man avrättas. Helt obegriplig logik...

mobproduktion sa...

Det finns ytterligare en orsak som jag brukar använda i diskussioner med de som kan tänka sig dödsstraff;

I de fall där inga oklarheter finns och brottet är så vidrigt att även man själv för någon sekund kan tänka att "det kanske inte vore så dumt"; I just det fallen är dödsstraff alldeles för lindrigt...

Unknown sa...

Helt med, dodsstraffet ska avskaffas. Laser man Sveriges historia sa kan man se att det inte var sa lange sen som man hogg huvudet av folk. Det finns stater i USA som avskaffade dodsstraffet langt innan Sverige.
Dessutom finns det en hel del som skulle vilja se det aterinrattat i Europa bl a i Sverige for vissa brott!
EL

Anonym sa...

Här är en lista på de federala brott kan få dödsstraff som påföljd. http://www.deathpenaltyinfo.org/federal-laws-providing-death-penalty

Ganska rimligt tycker jag. Det finns ingen anledning att hålla rånmördare, våldtäktsmördare, terrorister etc. inlåsta tills de dör en naturlig död.

Ulf, skulle du vilja ha Breivik som granne när han kommer ut om 21 år?