2012-07-27

Jag tvivlar på tennisen

Tennis är kanske en sport som inte ligger så bra till för negrer. Det är en sport som kräver massor av tålamod. Ordföranden i Svenska Tennisförbundets tävlingskommitté Mats Hasselquist kommenterar frånvaron av svarta spelare i apartheidlandet Rhodesias lag inför Davis Cup-matchen mot Sverige i Båstad 1968 (Aftonbladet 26/3 1968).

Pengarna räcker inte när vi ska ge 27 000 nyinflyttade somalier socialbidrag!!! Puh. SVT:s tennisexpert och tidigare elitspelaren Janne Gunnarsson förklarar varför regeringen inte kan bidra ekonomiskt till genomförandet av stora idrottsmästerskap i Sverige (Janne Gunnarssons Facebook-sida).

Jag trodde att tennis-folkets syn på omvärlden utvecklats något under de senaste 45 åren. Nu tvivlar jag på om så verkligen är fallet.

9 kommentarer:

Paradigm sa...

Det är en viss skillnad mellan att utmåla svarta generellt som i avsaknad av tålamod, och att undra var pengarna till nya flyktingar ska tas ifrån. Det är just den här attityden som gjort att flyktingpolitiken blivit en skyddad verkstad.

Anonym sa...

Måste säga att det här var mycket ovetenskapligt uttryckt av en professor som borde vara van vid att tolka texter. Jag håller helt med dig Paradigm och tycker det är märkligt att professorn inte själv kan förstå vad Gunnarsson sade utan istället blandar ihop det med annat. Det skapar verkligen ingen tilltro till denne professors arbete

Anonym sa...

Hur kan du prata om "tennis-folkets syn på omvärlden"? Som om det vore en enhetlig grupp (till och med över tiden).

Du tillskriver ett kollektiv egenskaper baserat på enstaka exempel. Dålig stil tycker jag. I andra sammanhang anser du nog det också. Varför inte här?

/Johan

Ulf Bjereld sa...

Paradigm och Anonym 1:24: Tonen i Janne Gunnarssons uttalande och hans svepande generaliseringar om enskilda folkgrupper gör det tyvärr mycket svårt att inte uppfatta det han skrev som uttryck för något annat än främlingsfientlighet.

Johan: Du har naturligtvis rätt i att jag genom att använda uttrycket "tennis-folkets syn på omvärlden" tillskrev ett kollektiv egenskaper baserat på enskilda exempel. Det var ett medvetet stilgrepp för att spetsa till, och det kunde jag gott ha avstått ifrån. Men i sak är det så att jag är bekymrad över Svenska Tennisförbundets syn på tennissportens plats i samhällslivet. I ett kapitel i boken "Är idrott nyttigt?" som Riksidrottsförbundet publicerade tidigare i år visar jag hur Tennisförbundet i sina grundläggande policydokument inte alls kommenterar tennissportens samhällsnytta eller vad tennissporten kan bidra med i samhällsutvecklingen. Där skiljer sig Svenska Tennisförbundet från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ridsportförbundet. En sådan isolationism tror jag är olycklig för tennissportens utveckling och rykte.

Anonym sa...

Janne Gunnarsson visst nog vad han sa. Obehagligt likt SD-retoriken. Han kunde ha sagt ” alla miljarder kronor som göms undan i skatteparadis förklarar varför regeringen inte kan bidra ekonomiskt till genomförandet av stora idrottsmästerskap i Sverige”, men det gjorde han inte.
Tobbe

A-K Roth sa...

Tennisstyrarfolket som ostracized (utfrös, uteslöt) israeliska tennislaget från att spela inför publik vid Davis Cup kom från en elit människoföraktande politiker. De svenskar som accepterade detta tillhör en pinsam elit.

Bulten i Bo sa...

Nu var det väl så att både det israeliska och det svenska tennislagen gick miste om sin möjlighet att spela inför publik, detta eftersom man gjorde bedömningen att man inte säkerhetsmässigt skulle kulle klara av det. Rätt eller fel, men jag tycker det är lite oförsiktigt att tvärsäkert döma ut dessa människor som "människoföraktande" och "pinsam elit" pga deras i alla fall enligt dom själva säkerhetsgrundade beslut.

Ordet "människoföraktande" kanske man bör reservera för de personer som tar besluten att bomba tättbebyggt område så 100-tals barn avlider. Sport är väl en sorts lek, det finns saker som är på mer allvar.

Anonym sa...

Ja du Ulf. Jag noterar att du inte ville lägga in min senaste kommentar i din blogg. Jag förstår varför då du förmodligen inte riktigt rår på att argumentera mot vad jag skrev. Vid tillfälle, när vi träffas, så skall jag överväga att presentera mig för dig. Jag har en fot i forskarvärlden jag också och du vet säkert vem jag är. Samtidigt är jag rädd för att träda fram för då kanske du sprider ett rykte om att jag är rasist och allt möjligt, vilket jag inte är. Vi får se hur jag gör. Jag lovar inget men får jag tillfälle att sitta ned med dig för ett ärligt samtal så känns det ju också väldigt lockande.

Anonym sa...

Varför tvingades de svenska och israeliska DC-lagen att spela utan publik i Malmö, av säkerhetsskäl.
Var Malmös kommunledning rädd för publiken?