2009-05-31

Sverigedemokraterna och rasismen

Sverigedemokraterna har på senare år lagt ned ett stort arbete på att tvätta bort den rasism som partiet genom sitt högerextrema förflutna varit befläckad med. Men radioprogrammet Kalibers uppföljning i dag av sin tidigare granskning av partiet blev ett stort steg tillbaka för Sverigedemokraterna. En av partiets frontfigurer i EU-valkampanjen - undersköterskan Elena Yurkovskaya från Lidingö - uttalar sig i dagens program på ett sätt som knappast går att karaktärisera som annat än just rasistiskt.

Det är inte nog med att Elena Yurkovskaya beskriver invandrare som rena rama analfabeter som måste läras att inte äta med händerna och som bara klarar av att utföra arbete i form av att skära tuggummi från gatorna. Än värre är Elena Yurkovskayas uttalande där hon beklagar att svenska kvinnor som gör abort bidrar till att urholka den nationella genetiska fonden, samtidigt som svenskar som adopterar köper handikappade och utvecklingsstörda barn från utlandet.

Den svenska nationella genetiska fonden - smaka på den formuleringen och kom sedan inte och påstå annat än att Sverigedemokraterna fortfarande har problem med rasism inom partiet. Elena Yurkovskaya står på 17:e plats på Sverigedemokraternas EU-vallista. På partiets hemsida lanseras hon hårt, bl a med möjlighet att ladda ner som affisch.

Inget annat parti skulle kunna presentera kandidater med rasistiska åsikter på sin valsedel och ändå komma så lindrigt undan i svenska medier. Ingen annan partiledare än Jimmie Åkesson skulle kunna sjunga hånfullt raljanta sånger om mordet på Olof Palme och ändå undgå mediedrev och sannolik avgång. Det säger en hel del om Sverigedemokraterna. Men kanske också något om svenska medier.

Jag kommenterar i dag just i Kaliber Sverigedemokraterna och rasismen.

9 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Instämmer - du har helt rätt, liksom programmet Kaliber.
Men bör kompeltteras med att SD i motsats till de traditionella nazisterna håller på staten Israel. En ledande medlem fick ju pris häromåret från israelkramande organisation.
Hur ska vi se på detta?
Att taktiskt fly från antisemitismen?
Eller att ha ersatt antisemitismen med islamofobin (-hatet) som mer inne i dagens (europeiska) värld.
Alltså fortfarande rasister!

Anna sa...

Sixten, hörde du vilka sånger de sjöng om judar i Kaliberprogrammet? För det gjorde jag. Och det var inte "guilt-by-association", det var raka rör...

Jag gillade inte Olof Palmes politik, men den där sången gjorde mig också upprörd.

Vidrigt. Och frågar någon mig så kan de ta sitt Israelstöd och stoppa upp det där det hör hemma. Det finns "vänner" jag inte vill ha.

Anonym sa...

Definiera ironi:
En invandrarkvinna i lågbetalt serviceyrke, med värdelös examen från sin fd sovjetrepublik till hemland, som på bruten svenska uttalar sig om att invandrare är primitiva, obildade och duger bara till okvalificerade servicejobb.

Anonym sa...

Det hon säger kan man ofta höra från gammelkommunister i Ryssland, kanske en ny internationell samarbetspart för SD? De vill inte heller att Sverige (eller några andra länder) ska vara med i EU. Tragikomiskt med reaktionärt ryskt inflytande i SD..

Lars sa...

Lite konstigt att Kaliber inte tog med de mest grova uttalandena av den här invandraren när de gjorde programmen. Hade man gjort det har jag svårt att se hur hon skulle kunna vara kvar, för som du är inne på, Ulf, så ger hon helt klart uttryck för åsikter och tankegods som SD på alla sätt tar avstånd från. Dessutom ångrar hon ju inte ett ord av det hon sagt när hon konfronteras med inspelningen, så vi får väl se vad som händer efter det här uppföljningsprogrammet. Eventuella personärenden bukar ta lång tid att behandla inom SD, tyvärr. Hade det handlat om broderpartiet Dansk Folkeparti, så hade den här personen kastats ut på nolltid.

krigstid sa...

Vad det gäller antisemitism så kan det vara värt att tänka på att inte alla antisemiter vill utrota alla judar. Majoriteten av antisemiterna delar sionismens dröm en exklusivt judisk stat. Det är alltså lätt att vara både antisemit och israelvän. Till och med nazisterna var snarare inne på expatriering än förintelse från början.

Lars sa...

"Majoriteten av antisemiterna delar sionismens dröm en exklusivt judisk stat. Det är alltså lätt att vara både antisemit och israelvän."

Vad har du för belägg för det? Vad jag kan se verkar de västerländska och muslimska antisemiterna förenas i sitt hat mot den judiska staten. Den moderna antisemitismen går till stora delar ut just på att förklä det gamla judehatet i vad som sägs vara "kritik" mot Israel. Se t ex den uppmärksammade Jinge-historien:

http://www.expo.se/2009/48_2469.html

krigstid sa...

Lars: "majoriteten" var en lapsus i sammanhanget och förstör vad jag egentligen var ute efter - en begreppsanalytisk klargöring. Man kan vara antisemit och ändå tycka att Israel är en bra idé, särskilt om man är etnotistiskt motiverad antisemit (med religiösa antisemiter är det förstås värre). Just därför kan nog Sd, med visst fog, kalla sig "Sveriges mest israelvänliga parti". Samtidigt skulle jag tro att det bland dess väljare florerar ganska "speciella" idéer om judar.

Anonym sa...

Förr i tiden var svenska "patrioter" villiga att offra sitt liv i kampen mot Ryssen. I dag vill de skicka ryssen till att representera dem i EU... nuff said.