2008-04-26

Svensk Palestinaopinion - då och nu

I dag var jag inbjuden talare till Palestinagrupperna i Sveriges kongress i Stockholm. Mot bakgrund av det svåra läget i fredsprocessen och den sociala nöden i Gaza försökte jag vara positiv, genom att lyfta fram hur bilden av konflikten förändrats över tid och att det i dag på ett helt annat sätt än tidigare faktiskt råder internationell enighet om huvudprinciperna för en fredlig och varaktig lösning på konflikten.

I mitten av maj uppmärksammas 60-årsminnet av utropandet av den självständiga staten Israel och av Al Nakba - att mer än 700 000 palestinier tvingades fly från sina hem. Sympatierna i Sverige låg på den tiden entydigt på den israeliska statens sida.

Det kan vara värt att påminna om att även de svenska kommunisterna stödde Israel. Så formulerade t ex förre chefredaktören för Ny Dag, Gustav Johansson, sig i en riksdagsdebatt 1949:

Förföljda spillror av ett jagat folk ha dragit till Palestina från alla jordens hörn. De ha fått öknarna och de kala bergen i Palestina att blomma och bära frukt. De ha arbetat fram sin lilla stat, och de ha sökt leva i fred med den arabiska befolkningen. De skulle ha lyckats härmed, om inte starka imperialistiska intressen jämte de arabiska feodalfurstarnas klassintressen mot sitt eget folk skapat de konflikter, som lett till striderna mellan judar och araber.

Strax därefter omprövade de svenska kommunisterna sin inställning, när det stod klart att Israel höll på att integreras i västblocket i det kalla kriget. Men Israels starka ställning i svensk opinion stod kvar. I det röda maj 1968 firades Israels 20-årsjubileum. I Sverige fanns det då bara en TV-kanal, och denna kanal ägnade hela kvällen åt att fira Israel enligt följande tablå:

19.35 Att skapa tradition. Ett reportage om folkmusik och dans i Israel.
20.00 Lejonets son. Israels legendariske premiärminister Ben Gurion berättar sin och Israels historia.
20.45 Ester och Abi Ofarim. Israeliskt artistpar underhåller.
21.00 Panorama - Freden som inte kom. Programledare var kända Israelvännerna Henry Christenson och Ilgars Linde
21.50 Nyheter

Det har runnit en del vatten under broarna sedan dess. I dag är palestinierna inte längre osynliggjorda i medierapporteringen, och skuldbördan i konflikten läggs inte längre ensidigt på den arabisk-palestinska sidan. Det är bra. Men ord bör också följas av handling. Omvärlden har ett ansvar för den delningsresolution som en gång röstades igenom i FN:s generalförsamling och som bidrog till upprättandet av Israel som självständig stat. Omvärlden bör därför också nu - efter 60 år - ta ett starkare ansvar för att även den palestinska staten upprättas. Utan en palestinsk stat blir det inget slut på konflikten.

27 kommentarer:

Anonym sa...

"Utan en palestinsk stat blir det inget slut på konflikten."

Om man söker motivet till arabiska aspekten kring konflikten, verkar det allt mer tydligt att det inte handlar om att upprätta en palestinsk stat. Målet för arabsidan tycks mer handla om att eliminera Israel! Med denna insikt framstår agerandet från arabiskt håll helt logiskt.
Det tycks dock som om politiska krafter och opinion här i Sverige som stödjer bildandet av en palestisnk stat inte riktigt förstår detta. Lyssnar man på Hamas och PLO så säger de ju helt öppet att deras mål är att eliminera Israel. Det är begripligt att israelerna är föga lockande att förhandla om sin egen död.

Guardian sa...

"Målet för arabsidan tycks mer handla om att eliminera Israel!"

Fantastiskt att folk fortfaranda kan med att häva ur sig denna typen av kvalificerad smörja - men det är ganska givet att man väljer att vara anonym då...

Anonym sa...

"Anonym" kom som ett brev på posten. Nu väntar vi bara på de andra självskrivna "breven".

Anonym sa...

Varför skulle världen i dag ta ansvar för att Jordanien ockuperade Västbanken och Egypten ockuperade Gaza 1948, och därmed förhindrade bildandet av en palestinsk stat.

GT

Anonym sa...

Varför underlåta att nämna att araberna sade nej till en palestinsk stat enligt FN´s delningsförslag av 1947

Anonym sa...

Ah, signaturen Kerstins inlägg, komplett med konspirationsantydan kom just som brev på posten! Mycket roande och givande. Förakt för oliktänkande?

Ulf: Ja svenska vänstern har omprövat sin ställning med ofta osmakliga och överdrivna resultat.

A-K

Anonym sa...

"Fantastiskt att folk fortfaranda kan med att häva ur sig denna typen av kvalificerad smörja"

Intressant att en Israel-kritiker som Guardian kallar Hamas och PLO:s tydligt formulerade mål – att eliminera Israel, för kvalificerad smörja. Eller avser Guardian att det är klandervärt att överhuvudtaget få nämna Hamas och PLO:s målsättning...?

Guardian sa...

Eftersom PLO:s stadga ändrades 1996, så är ditt sätt synnerligen ”klandervärt”!

Vad är den israeliska målsättningen – hur stort ska stor-Israel bli?
Hur mycket av Västbanken ska man stjäla….

Anonym sa...

"PLO:s stadga ändrades 1996"

Problemet är att arabvärlden inkl. PLO inte agerar för en varaktig fred med Israel. Märk väl att PLO använde en märklig och luddig ordalydelse om att de "accepterar tanken på Israel", en värdelös utfästelse i diplomatiska sammanhang. Tyvärr framstår arabernas verkliga mål, att eliminera Israel, allt mer tydligt. Annars hade väl redan många små förtroendebyggande steg i fredens riktning vid det här laget varit på plats för sedan.

Anonym sa...

Hamas accepterar inte ett judiskt Israel och saeb Erekat, chefsförhandlare hos Abbas har sagt att PLO erkänner Israels existens, men inte som en judisk stat.
Där ligger givetvis huvudproblemet; Inga araber, inte ens Egypten och Jordanien som slutit fred med israel, accepterar innerst inne tanken på ett judiskt nationalhem i Mellanöstern.
Ingen ny palestinsk stat kan lösa det problemet utan här krävs ett radikalt paradigmskifte i det arabiska tänkandet först

Anonym sa...

Svensk Palestinaopinion - då och nu
Den israeliska staten firar 60-årsjubileum inom kort, ett firande som uppmärksammas i Sverige av Judiska föreningen. En partiledare som tackat ja att delta i firandet är Mona Sahlin.Citat: "Ett svek" enligt palestinska föreningen som tycker att svenska politikers närvaro är ett slag i ansiktet på den palestinska kampen. Slut citat. Det tycker även jag, är socialdemokraterna tillbaka till Erlanders tid? Bättre var det på utrikesminister Sten Anderssons tid. Vem är så naiv att tro att inte Israel kommer att se hennes närvaro på festen som ett moraliskt stöd. Jag missunnar inte judarna en egen stat, men, men samtidigt får man inte glömma att statsbildandet föregicks av en etnisk rensning, orätten mot det palestinska folket bara fortsätter. Finns det någon ledande S-politiker som kritiserar hennes beslut?

Anonym sa...

"orätten mot det palestinska folket bara fortsätter"

Detta är ett talande exempel på hur debatten förs. Massor av "fakta" som inte förelåg när problemet skapades har fabricerats i efterhand för att passa i opinionsbildning som väl stämmer med arabsidans mål, att eliminera Israel. Frågan är hur freden ska skapas nu. Allt annat är i grunden en meningslös pajkastning.

Anonym sa...

Jag är inte förvånad, Egon Berglund, baserat på annat du skrivit, att du hyllar Sten Andersson, en person som kanske även Ingiberg Olafsson, SSU, lärt av, om inte direkt så kanske som ringar på vattnet, i konsten att demonisera och jämställa den judiska statens agerande med nazisternas.

Att du hyllar Anderssons inställning talar illa om hur väl du känner till situationen i sin helhet, Egon. Till Mona Sahlins heder tog hon nyligen avstånd från Ingiberg O's uttalande. Att hon närvarar vid 60-årsjubileet visar att hon inte går på en extremistisk linje.

Ja, det var bättre på Erlanders tid vad gäller avsaknad av direkta fientligheter, nazistanklagelser och fördomsfulla uttalanden på ministernivå mot Israel. Man har slagit om och nu demoniserar man utan att tänka sig för. Man ignorerade tyvärr palestiniers situation, men den hjälptes väl inte av att partiet under Palme/Andersson gick armkrok med PLO' diktator, ignorerade PLO's agenda som man nu gör Hamas', indirekt gav moraliskt stöd till terrorister plus ignorerade palestiniers chans till vällevnad? Smaka på den sortens moraliska stöd, Egon. Svenskt stöd har i stora belopp gått till moraliskt förkastliga ändamål som terror och makthavares fickor och miljonkonton och därmed försummandes folket i hög grad.

Bättre hade varit att mycket, mycket tidigare stödja palestinierna i aspirationer på en stat sida vid sida med Israel och hjälpt till att utveckla ett starkt samhälle. Dessvärre hörde man inte sådana önskemål under jordanskt och egyptiskt styre på VBGR. Att nu efter decenner av krig, terrorattacker och lidande på båda sidor sätta skuld enbart på Israel - som du regelbundet gör - är minst sagt både osmakligt och okunningt.

Kan ju sägas att somliga inom vänstern, tom Andreas Malm, vilken som bekant inte dragit sig från att fiffla med sanningen i andra sammanhang (DN-Kultur, Norbergskandalen) eller från att öppet hylla Hezbollah (2006), faktiskt har sett och uppmärksammat "kväljande antisemitism" inom vänstern (flamman.se) och skrivit om antisemitiska artiklar i FIB/Ordfront i DN:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2207&a=587102&previousRenderType=3

(Tipps om Andreas Malms kritik av antisemitism inom vänstern, courtecy av Anna Veeder, bloggen Al-Hamatzav)

Intressant om Malm.

Mvh och hopp om mer balans, Egon,


A-K Roth

Anonym sa...

Bäste Egon Berglund, ha inget hopp om A-K eller A-K Roth! Det är min och andras erfarenhet.
Sixten

Anonym sa...

Sixten, detta var lågt. Egon kan väl svara själv? Antar att du håller med om varje mening han skrev? Jag hade inte tänkt skriva mer om Egons besynnerliga och fientligt skrivna inlägg, men här får du en mening till att tänka på:

"Vem är så naiv att tro att inte Israel[sic] kommer att se hennes närvaro på festen som ett moraliskt stöd." (Är detta från en som inte har problem med att bjuda in Hamas till Sverige, undrar jag, men det får Egon redogöra för om han vill svara)

Vem är så naiv att han tror han vet hur Israel (vilka han nu menar) ser
saker och ting? Svar: En som redan har dömt och som besitter synska förmågor.

Vidare skulle statsbildningen ha "föregåtts av etnisk rensning"! Suck. Egon har väl läst och trott på den sure och revanschbenägne Ilan Pappes, liksom du?

Hur skulle det vara, Sixten, om du gick in på argument i sak i st. f. att nedvärdera länder och motparter i diskussioner? Jag slösar själv tid på att svara på dumheter som du ser men försöker hålla mig från att mobba.

A-K

Guardian sa...

Att sitta som anonym och haspla ur sig den ena stolligheten efter den andra och sedan anklaga andra för pajkastning, säger väl allt.

Det är verkligen tur att de flesta israelvänner är klokare än så...

Anonym sa...

1/Israel grundades genom ett 2/3 majoritetsbeslut i FN.
Det gör det demokratiska Israel till den stat som står på mest stabilt folkrättsliga grunden i världen.
2/ mandatet Palestina var brittiskt territorium fram till 1948. Det fanns således inget "arabpalestinskt" land.

3/ Araberna i mandatet samarbetade med Hitlertyskland, gick till officiellt krig mot judarna från November 1947 och lämnade Israel, istället för att försvara landet när arabstaterna anföll 1948.
De har därmed förverkat alla rättigheter att "återvända".

4/ Det finns inga gränser på WB, enbart vapenstilleståndslinjer.
Araberna kan därför inte hävda att israeliska bosättningar ligger på "palestinsk" mark. Området är omstritt och skall givetvis bli föremål för förhandlingar mellan Israel och PLO.
5/ Hamas inför successivt ett antidemokratiskt, islamistiskt styre av iransk typ på GS och skall inte inkluderas i några förhandlingar, enbart fortsätta att bojkottas.
6/ Mona Sahlins beslut att delta i firandet av Israels 60-årsdag är beundransvärt till den grad att man nästan(men bara nästan) kan tänka sig att rösta S i nästa val.
7/ Det är bra att de terroristkramande Sten Andersson, Sverker Åström,Pierre Schori och Olof Palme(på ett oacceptabelt och gräsligt sätt) är borta från inflytande på den svenska MÖ-politiken.
8/ De enskilda och organisationer som på egna initiativ har samtal med Hamas skall vara medvetna om att de bryter mot EU´s beslut att inte ha sådana innan organisationen erkänt Israel, övergett terrorism och förbundit sig att hålla ingångna avtal mellan araberna och Israel

Anonym sa...

A-K, klart att Egon Berglund kan svara för sig själv. Alldeles utomordentligt till och med. Jag ville vara ge honom mina erfarenheter av sign A-K och A-K Roth.
Jag mobbar dig gärna eftersom du mobbar Ilan Pappe. Läs hans bok först och kritisera sedan sakfel där! Fast mobbning innebär ursprunligen att flera ger sig på en pojke eller flicka.
Klart att Mona Sahlins medverkan är ett stort plus för STATSLEDNINGEN i Israel! Särskilt i dagens läge.
Naturligtvis borde Hamas inbjudas till Stockholm, tycer en som vill ha fred i MÖ/Sixten.

Anonym sa...

Sixten, Pappe har ertappats med att manipulera information från israelsika arkiv så att de passar hans syn. Han erkänner själv att han inte tycker historiker ska vara objektiva. Läs själv om boken av Pappe sedan du läst kritik från erkända historiker. Läs helst också innan du läser om Pappes bok "The Case for Israel" av kände försvarsadvokaten Alan Dershowitz. AD är ofta kritisk mot Israels agerande men har här skrivit en bok som behandlar anklagelserna mot Israel som ett rättsfall.

Från Publishers Weekly:

"...famed Harvard law professor Dershowitz offers "a proactive defense of Israel," a kind of amicus brief to "the court of public opinion."

Från Booklist:

"Dershowitz...does not seek to defend particular policies of the current Israeli government. In fact, Dershowitz has frequently criticized some Israeli policies toward Palestinians, particularly regarding West Bank settlements. Rather, here he attempts to rebut what he views as the more general and blatantly discriminatory criticisms of Israel as a state and culture. Some of these criticisms deny the "right" of Israel to exist...He also convincingly refutes several other oft-repeated myths...As usual, Dershowitz is a passionate but generally fair and honest advocate for his position. Jay Freeman
Copyright © American Library Association?"

Ovan utdrag från kritik man ser om man skrollar ner i:

http://www.amazon.com/Case-Israel-Alan-Dershowitz/dp/047146502X

Jag har inget tålamod att fortsätta den pajkastning du startade, så låtom oss sluta. Om du inte är som Pappe och söker "fakta" som stöder din förutbestämda tes och ignorerar annat så kanske du lär dig nånting nytt.

Mvh,

A-K

Anonym sa...

Och - eh - signaturen Guardian, vad heter du då, anonymous med nick? Jag har följt dina inlägg i flera år, somliga mindre stolliga än andra. Jag har sett tillräckligt för att veta att du inte är en balanserad kritiker, på varken den ena eller den andra sidan. Så du gillar paj liksom Sixten?

Anonym sa...

Du har rätt Sixten,Det finns ingen anledning att gå i polemik dessa människor och som dessutom debatterar under anonymt namn.

Anonym sa...

Ja, det finns det mycket att läsa, men innan jag hinner med det,du A-K,rekommenderar av kritik av den ISRAELISKE historikern Pappe borde du väl hinna läsa honom? Så att du kan både värdera honom själv och kritiken av honom, eller hur? Då kunde vad du skriver ha tyngd. Nu verkar det mer som inläst propaganda. Varifrån?
Den ISRAELISKE historikern Benny Morris har ju före Ilan Pappe behandlat Israels uppkomst med samma fakta resultatet! I huvudsak!
Så kom igen - MVH, men nog svär du över Sixten när du är i köket?

Anonym sa...

Glömde mitt namn, Guardian. F'låt.

Mvh,

A-K Roth

Anonym sa...

Egon, du trivs tydligen liksom Sixten med att fördöma länder och folk (typ "dessa människor"), ignorera motargument och fakta och sedan dra från att komma med motargument. Om jag har fel i något jag för fram vill jag att du ger länk som dementerar. Man brukar säga att när argumenten tryter då kommer det ovett. Jag är dessbättre härdad vid detta lag.

En sak jag lärde mig under förra århundradet i det gamla svenska gymnasiet var att det är min rätt och skyldighet att säga ifrån - om jag vill - när folk och länder demoniseras eller anklagas ensidigt och obalanserat. Naturligtvis här med Ulf Bjerelds tillåtelse.

Svara ordentligt eller låt bli, Egon.

Mvh,

A-K

Ulf Bjereld sa...

Nu har personangrepp och svepande anklagelser fått gå för långt. Från och med nu börjar jag tillämpa bloggens kommentatorsregler mera strikt. Det betyder: kommentarerna skall ha relevans till den aktuella bloggposten och språkbruket får inte vara kränkande.

Anonym sa...

Ulf, bra. Jag har alldeles för svårt att ignorera personliga påhopp. Om du inte vill ta in följande, so be it:

Sixten, vill du publicera din mejladress så att jag kan skicka mina invändningar mot Ilan Pappes slutsatser? Eller var det Egon som ville ha dem? Visst har Morris och Pappe haft tillgång till samma källor men Pappes har dragit ovetenskapliga slutsatser som nu du, Sixten, för vidare. För mig har det även varit en ögonöppnare att Pappe har uppviglat till bojkott av israeliska akademiska institutioner. Det om något visar att han är inskränkt. Peace!

A-K

Anonym sa...

Nej, A-K, ingen bra idé att ge ut min e-mejl. Hade svårt att bli av med proisraelisk nyhetsbyrå, som felaktigt påstod att jag prenumererat på den.
Det framgår tydligt hur illa du tycker om Ilan Pappe, men för bedömning av hans vetenskaplighet är väl inte du kompetent?
Att han agerar också politiskt betyder väl inte att han inte kan skilja på det och sin profession som vetenskapsman. Tar Ulf Bjereld som exempel.
100 brittiska judar skriver brev till the Guardin 30/4 att de inte tänker fira Israels födelse. Finna på tyska idag i www.jungewelt.de
Tyvärr träffas vi nog igen på nätet. Roligt om du ändrar dig något till dess.
Sixten