2007-08-23

USA, dödsstraffet och Fredrik Reinfeldt

Natten till torsdagen avrättades den för rånmord dömde Johnny Ray Conner med en giftinjektion i Huntsvillefängelset, Texas, USA. Johnny Ray Conner var den 400:e som avrättades i Texas sedan Högsta domstolen i Washington godkänt dödsstraffet 1976. Totalt har USA avrättat 1092 människor sedan dess.

Enligt Amnesty avrättades år 2006 minst 1 591 fångar i 25 länder. Av dessa avrättningar genomfördes 91 procent av Kina, Iran, Irak, Sudan, Pakistan och USA. Baserat på offentliga rapporter beräknar Amnesty att minst 1 010 människor avrättades i Kina. Iran avrättade minst 177 människor, Pakistan minst 82 och Irak och Sudan 65 vardera. 53 människor avrättades i USA.

Det är en skammens lista. De som vägrar kritisera USA för dess användning av dödsstraffet borde läsa listan noga och fundera över i vilket sällskap USA befinner sig.

Särskilt Fredrik Reinfeldt - som när han träffade George Bush vägrade att med ett ord kritisera USA för dess användning av dödsstraffet - borde läsa listan väldigt noga.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag har förstått rätt har somliga delstater - sorgligt nog - inom USA varit ansvariga för drygt 3% av 2006 års avrättningar och Kina för drygt 63%. Kina avlade statsbesök i Sverige under juni i år enligt nätet. Tog Rheinfeldt upp dessa avrättningar då eller har han konsekvent undvikit tal om detta med alla länder under sitt första år?

Annars är ju rubriken väl uttänkt om syftet är att ensidigt peka ut USA eller antyda att Rheinfeldt är för dödsstraff. Men så var det väl inte tänkt? :)

Anonym sa...

Vänta, hur var det nu - var det USA eller Kina som var en demokrati som påstår sig försvara mänskliga rättigheter? Tokliberalernas instinktsförsvar för allt amerikanskt har gjort mig förvirrad...

Anonym sa...

När jag läser ditt inlägg kommer jag att tänka på hur högern en gång i tiden påpekade hur Sverige, Nordkorea och Kuba var de enda länder i världen med statsmonopol på TV och radio. Trodde i min naivitet att professorn stod över sådan guilt-by-association-argumentation.

För de läsare som är intresserad av lite mer nyanserad argumentation bör man kanske påpeka att rättsäkerheten för åtalade är något högre i USA än i övriga länder på listan.

Och om man inte litar på USA:s rättssystem kan man ju alltid hoppas att foolkets röst får genomslag i något av de europeiska länder i vilka dödsstraffsanhängarna är i majoritet (det är några stycken).

Trots den enorma onyanserade och ensidiga propaganda mot dödsstraffet som professorns inlägg är en del av tenderar ju åtminstone 40 procent av befolkningen i de flesta europeiska länder vara anhängare av dödsstraffet (i någon tappning).

Undrar hur mycket denna siffra hade ökat om debatten bara hade fått vara aningen mer balanserad?

Ulf Bjereld sa...

Till a-k: Nej, jag antyder inte att Reinfeldt är för dödsstraff. Fullt så illa är det inte. Men Reinfeldt har det yttersta ansvaret för det svenska politiken och därmed bär han också ansvaret för hur Sverige agerar i kampen mot dödsstraffet. Jag tycker inte han lever upp till det ansvaret. (Han kritiserade - om jag förstått det rätt - Kinas användande av dödsstraffet, men i ytterst försiktiga ordalag.)

Desto mer glädjande att Gunnar Andrén (fp) i en interpellationsdebatt med Carl Bildt i riksdagen igår torsdag med emfas drev frågan om kampen mot dödsstraffet. En liberal som med kraft står upp för liberala värden - sådana växer dessvärre inte på träd i Sverige nu för tiden. Björn von Sydow (s) instämde i Gunnar Andréns inlägg, och Carl Bildt förklarade att han gärna också instämt om Riksdagsordningen hade tillåtit hnom att göra det. Så det finns ljuspunkter. Fredrik Reinfeldt tillhör dessvärre inte dem. Debatten kan läsas här: http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2006/07:133

Anonym sa...

Anonym, hur kan du ta mitt inlägg som försvar? Du menar väl inte att Sverige ska ignorera vad som sker i stater som Kina eller Nordkorea? Varför inte ställa samma krav på alla stater? O.K., inlägg som mina kan nog vara instinktiva svar på tokvänsterns instinktiva, ensidigt anklagande stil. Men de kan ju bättra sig om man säger till.

Ulf, bra om R. tog upp frågan om mänskliga rättigheter under Kinas statsbesök. När kontakter har skapats hoppas man han kan driva fler frågor djupare med många länder.

G. Tikotzinsky sa...

En anledning till att USA verkställer så många dödsdomar är helt enkelt att USA är världens tredje mest folkrika land. En mer relevant lista att jämföra borde rimligtvis vara antalet avrättningar per 100,000 invånare.

Något annat som skiljer länderna i Ulfs lista åt är vilka brott som kan medföra dödsdom. I enlighet med US Supreme Court beslut i Coker v. Georgia (1977) så är det bara överlagt mord som kan bestraffas på detta sätt. I många delstater är det bara överlagt mord i samband med ett annat allvarligt brott, såsom rån eller våldtäckt. (Det federala döds-straffet kan också utmätas för landsförräderi eller spionage.)

I de länder Ulf tar med i sin lista utmäts döds-straff för narkotikabrott, egendomsbrott, förtroendebrott, eller för sådana triviala icke-brott som homosexualitet eller äktenskapsbrott.

Att föra en moraliskt argumentation mot döds-straff är helt OK. Att presentera vilseledande statistik i politiskt syfte är mindre OK. Men som jag ofta skrivit, så finns det ingen anledning att hålla akademisk standard på en blogg. Det har Ulf Bjereld visat om och om igen.

Till slut så kan jag inte låta bli att undra hur reaktionen skulle bli om Irlands premiärminister lade sig i varenda gång en kvinna gör abort i Sverige. I Irland är aborter förbjudna - av moralsika/religiösa skäl.

magnus sa...

Jag förespråkar inte dödsstraff. Tvärtom. Med det sagt vill jag ställa följande frågor.

Har det på denna blogg skrivits något om islamiseringen av Malaysia och de godtyckliga avrättningarna där, eller att människor i Europa i högre grad än i många amerikanska delstater förespråkar dödsstraff i det icke-godtyckliga rättssystemet.

Eller har det skrivits något om Broderskapsrörelsens favoritorganisation Hamas godtyckliga avrättningar?