2019-10-02

Vilken svensk friidrottare blir först att bära regnbågsfärger i Qatar?

Just nu pågår friidrotts-VM i Qatar. I Qatar är det olagligt för två människor av samma kön att ha sex med varandra. All heder åt den amerikanska sjukamparen Erica Bougard som vid tävlingarna i dag bar en regnbågsflagga på sina höjdhoppsskor.


Det är alldeles för lite protester och markeringar mot Qatars brott mot de mänskliga rättigheterna. Jag förstår att de tävlande vill fokusera på just tävlingarna. Men desto gladare blir jag när en och annan vågar gå emot strömmen och visa civilkurage, på samma sätt som Emma Green och Moa Hjelmer gjorde när de målade sina naglar i regnbågens färger under friidrotts-VM i Ryssland i augusti 2013.

Vem av svenskarna blir först att följa Emma Greens, Moa Hjelmers och Erica Bougards exempel?

3 kommentarer:

Unknown sa...

Civilkurage är väl ändå överord?
Det finns knappast någon risk involverad genom att måla naglarna.

Anonym sa...

Huvudproblemet är väl inte att få friidrottare agerar som aktivister utan att VM tillåts utspelas i länder som kriminaliserar homosexualitet vilket oftast är muslimska länder. Iran, Pakistan och de flesta arabländerna. Som bekant är homosexualitet förbjuden både i bibeln och koranen men kristendomen har till skillnad från islam reformerats och i högre grad anpassats till vår tid med bl a HBTQ-rättigheter och jämställdhet mellan könen.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Vilket land blir det första att bojkotta tävlingen pga förtrycket i Qatar? Uppenbarligen inte Sverige. Som KB påpekade, idrottsmän sysslar med idrott, de är i regel inte intresserade av att blanda in politisk aktivism.

Sverige får kanske en andra chans till bojkott vid fotbolls-VM 2022.

Man kan ju också ställa frågan "vem blir den första svenska affärsmannen att skylta med regnbågsflaggan under ett affärsmöte i Qatar"? Det finns ju ingen principiel anledning till att bara idrottsmän skulle vara aktivister.

Homo Economicus