2016-10-14

Nobelpriset och Bob Dylan

I skrivande stund har Bob Dylan fortfarande inte kommenterat att han fått Nobelpriset. Det är faktiskt lite cool. Hans officiella hemsida toppar i stället med reklam för hans monumentala box med 36 stycken CD från turnéåret 1966.

Tänk om han inte tar emot priset? Jag minns TV-bilderna från prisutdelningen av Polar Music Prize 2000, då jag mest satt och oroade mig över att Bob Dylan skulle avlida innan ceremonin var slut. Ett obekvämare pristagarminspel är svårt att föreställa sig.


År 1964 tilldelades Jean-Paul Sartre Nobelpriset i litteratur - men avböjde. Sartres motivering var att han aldrig tog emot officiella utmärkelser. Bob Dylan har tagit emot flera pris tidigare, och kan inte använda den motiveringen.

Jag tillhör dem som tycker det var roligt och bra att Bob Dylan tilldelades priset. Jag tolkar den inflammerade debatt som pågår mer som att den handlar om vad vi idag bör betrakta som "litteratur" än om vad man tycker om Bob Dylan. (Även om Per Svensson - som jag annars ofta läser med välbehag - i en pejorativ karatäristik i SVT Aktuellt kallade Dylan för "en trubadur".) Svenska Akademien bidrar genom att ge Dylan priset till att utforska litteraturbegreppets gränser, och det tycker jag är utmärkt.

Angående gränsöverskridande pristagare nominerade jag själv en gång Astrid Lindgren till Nobelpris - men inte i litteratur, utan till fredspriset. Min motivering till nomineringen återfinns här.

I det nämnda inslaget i SVT Aktuellt utpekade programledaren Nike Nylander musikern Mikael Wiehe som den främste svenske översättaren av Bob Dylans texter. Okej, jag ska inte anmäla inslaget till Granskningsnämnden för Radio och TV för bristande opartiskhet. Men i min (och hustruns) bok är Ola Magnell klart vassare. Som fredagshälsning bjuder jag därför på hela Ola Magnells översättning av Dylans "Absolutely Sweet Marie", i form av Isa Bell (album: Gaia, 1983):
 
Isa Bell

Jag vankar längs den blanka trottoaren
Genom glaset till en regnig akvarell
Det är höst igen, stegen styr mot baren
En frihamn för en rastlös ex-rebell
Men var är du i kväll, Isa Bell

Jag söker dej i regnet, å jag fryser
Av stänket från en bil i en rondell
Du svarar inte men din lampa lyser
Och din hoj står olåst i ditt cykelställ
Men var är du i kväll, Isa Bell

Att få mej över krönet
Det vet du att du kan
Jag klättrar som en stenbock
Och dör som vattuman

Jag släntrar längs miljöer som dom skövlar
Passerar Café Operas kökartell
Jag står i foajén med gummistövlar
Och får kalla blickar från en sval gasell
Men var är du i kväll, Isa Bell

Alla kan gå vilse nån gång
Om det blir kris
Men inte alltför många
Är som du, lyckligtvis

För Vino blir min öppna gard begärlig
Han ältar nån sorts sextitalsappell
"En laglös måste också vara ärlig"
En tjyv är inte alltid kriminell
Men var är du i kväll, Isa Bell

Jag är inte galen men jag har talanger
Och månen är som fullast just i kväll
Jag kan sluta yla men aldrig byta genre
Så länge du har nyckeln till mitt tjäll
Så var är du i kväll, Isa Bell

12 kommentarer:

Anonym sa...

" Svenska Akademien bidrar genom att ge Dylan priset till att utforska litteraturbegreppets gränser, och det tycker jag är utmärkt", skriver Ulf tidstypiskt. För "utforska" är fint, det gör konstnärer av olika slag till skillnad från vetenskapsmän som forskar och i bästa fall tom kräver att forskningsresultat ska verifieras. För inte utforskar snickaren träets egenskaper med sin spikpistol och inte heller utforskar hemvårdaren den äldres hjälpbehov, nej de gör bara sitt jobb. Att Dylan får litteraturpriset är också ett tidens postmoderna tecken där klassisk bildning på sin höjd hyllas av några gamla stofiler.
Vilka litterära kvaliteter har Dylan som överträffas t ex Roth, Oates, Adonis eller Grossman? Naturligtvis inga. Att jag till stor del kan sympatisera med hans ÅSIKTER är en helt annan sak. Förhoppningsvis är Dylan förståndigare än Churchill och Ulf och tackar nej.
Klas Bengtsson (som bl a gillar modern konstmusik)

Anonym sa...

Det är nog något allvarligt fel på mig, men för mig betyder Bob Dylan ingenting. Gäääsp - stäng radion eller skruva åtminstone ner volymen. Begriper inte varför han skall få något Nobelpris. Däremot tycker jag gott att Dolly Parton kunde få fysikpriset.

Orion77 sa...

Alfred Nobels testamente, grunden för Nobelprisen, säger att ett av prisen ska tilldelas "den som inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk rigtning"; därmed står det klart att De Aderton gjort fel då de i år valt en trubadur (jag lånar Per Svenssons term).

Under årens lopp har testamentets formulering "idealisk rigtning" föranlett tolkningsförsök. Det är dock uppenbart att testator har menat verk av en positiv, upplyftande karaktär, varav många återfinns i listorna över tidigare pristagare arbeten. Däremot skulle exempelvis Adolf Hitlers "Mein Kampff" inte ha kunnat komma ifråga.

Anonym sa...

Litterära "bragder" är väl nästan omöjliga att värdera. Naturvetenskap är ju ändå verfierbart.
Kjell Eriksson

Jan Holm sa...

Valet av pristagare säger onekligen mer om Svenska Akademien, än Bob Dylan.
Med tanke på alla fina författare som genom åren, aldrig ens varit i närheten av ett nobelpris, så förstår man tystnaden från trubadurens sida.
Fast det öppnar naturligtvis upp dörrarna för andra litterära storheter, som Mikael Wiehe och Ingela "pling" Forsman.
Förresten instämmer jag i att Dolly Patton också borde fått nobelpriset i fysik, kanske 2 st.

Anonym sa...

@ Kjell Eriksson
I så fall borde väl litteraturpriset lottas ut om det nu ändå måste utdelas enligt statuterna.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Klas Bengtsson. Om jag tolkar dig rätt. .. , så är väl svaret ja. Vem/vilka är lämpad(e) att avgöra att statuterna, som de är formulerade, följs....?
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Kjell Eriksson. " Vem/vilka är lämpad(e) att avgöra att statuterna, som de är formulerade, följs....?" Priset ska gå till "den som inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk rigtning" enligt testamentet. Inte helt okomplicerat. Ulf tillhör, åtminstone i detta sammanhang, den subjektiva idealismen. Och då är ju alla val möjliga, även med lottningsmetoden. Själv lutar jag mer åt den objektiva idealismen och då är Dylan ett omöjligt val som litteraturpristagare. Tror knappast att Nobel skulle röstat på Ulfs val.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Många verkar tro att litteratur är detsamma som skönlitteratur i bokform, tycker dock att det är lite beklämmande att kulturskribenter är så snäva i sin syn på litteratur.
Tycker att Bob Dylan är värd priset för sina underbara texter. BD kan frammana bilder för läsaren som få andra författare klarar av.
Min reaktion var äntligen får BD priset. /Skrebban

Karin Kirlkland sa...

Tack för tipset om den fina texten översatt av Ola Magnell. För egen del uppskattar jag speciellt Ulf Dagebys översättning av Bob Dylans "Tomorrow is a long time".

Det finns skönhet i flodens silversånger
Det finns skönhet i gryningssolens sken
Men då ser jag i min älskades öga
En skönhet större än allting som jag vet!

Rader som påminner om Wislawa Szymborska.

Tråkigt att så många skriver om gubbiga fans. Jag har tyckt om lyriken ända sedan jag för första gången hörde ”When the ship comes in” på en raspig utsändning från Radio Luxemburg en sommarnatt 1964. Båda våra döttrar uppskattar honom. På en magisk konsert på Borgholms slott stod min yngsta dotter med två tjejkompisar längst fram och kompisarnas tårar rann av glädje. Att sångerna ofta framförs i nya versioner gör att texterna framstår tydligare.

Nästa år hoppas jag på Chimamanda Ngozi Adichie . Enbart boken ”En halv gul sol” borde räcka. Där är antalet sidor motiverade till skillnad från i många amerikanska författares böcker.


Att några här skriver om att Dolly Parton borde få fysikpriset gör mig fundersam. Har hon hunnit med att forska förutom att vara en strålande musiker? För jag utgår från att det inte var allmän mansgrisighet som stack upp huvudet. Roligt är det inte!

Anonym sa...

Klas Bengtsson. Håller nog med i stora drag. Även med den innebörd du refererar, och som jag kände till, så blir det oerhört svårt att objektivt dela ut ett pris. Min poäng är snarast att det inte finns några objektiva kriterier att luta sig mot inom litteraturen. Likväl ingår ju priset i Nobels testamente. Och nu råkar det ju på att vara Svenska Akademin som skall utse pristagare. Det jag ger uttryck för är mera mina egna funderingar om på vilka grunder man kan utse en pristagare , och inte något ifrågasättande av priset som sådant. Det är alltså på ett sätt lättare att hitta kriterierna inom fysik, kemi och medicin.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

De 17 får man väl kalla akademin för närvarande ;-) Men kommer Bob Dylan att acceptera priset ? Om han fortfarande menar vad han säger i "Masters of War" kanske han borde tänka "twice". Alfred Nobel var en av våra stora vapentillverkare (Bofors) förutom dynamit, rökfritt krut och andra uppfinningar som projektiler etc.
Än idag sponsras Nobelpriskoncernen av vapen/försvarsindustrin: http://saab.com/region/singapore/about-saab/stories/saab-singapore-stories/2015/saab-supports-the-nobel-prize-series-in-singapore/