2016-07-31

Blir Donald J. Trump USA:s näste president?

För mindre än ett år sedan var det svårt att hitta någon enskild seriös politisk kommentator som trodde att Donald J. Trump skulle gå segrande ur den republikanska primärvalskampanjen. Men det gjorde han - med dunder och brak.

I dag är politiska bedömare något mer nedtonade i sina kommentarer om huruvida Donald J. Trump också kommer att kunna besegra Hillary Clinton och bli USA:s näste president. Enligt den ansedde och framgångsrike valanalytikern och statistikern Nate Silver uppgår i skrivande stund Donald J. Trumps chanser att vinna valet till 49 procent, mot Hillary Clintons 51 procent.

För bara ett par veckor sedan uppskattade Nate Silver Donald J. Trumps chanser till endast 23 procent, mot Hillary Clintons 77 procent. Det går fort i politiken ibland.

Jag noterar att svenska Unibet är något mer säkra. De ger 1.55 i odds på Hillary Clinton, mot 2.40 i odds på Donald J. Trump.Erfarenheten säger att opinionsmätningar genomförda före Republikanernas och Demokraternas partikonvent ger dålig vägledning om hur valet kommer att gå. Opinionsmätningar genomförda efter konventen ger betydligt bättre vägledning. Men då får vi väga in att republikanernas och demokraternas konvent i år genomfördes tidigare än vanligt.

En sak som jag tycker diskuteras för lite är hur mycket Donald J. Trumps oförmåga att ena sitt parti kommer att ligga honom i fatet i valkampanjen. I Sverige är en partiledares viktigaste uppgift kanske inte att samla så många röster som möjligt, utan att hålla samman sitt parti. Nu är Donald J. Trump ingen partiledare och det amerikanska partiväsendet skiljer sig avsevärt från det svenska. Men ändå. Ett splittrat republikanskt parti kommer att ge Donald J. Trump uppförsbacke i höstens presidentvalskampanj. Motigheterna gäller kanske inte främst finansieringen, utan professionaliteten i kampanjapparaten och risken att många republikanska aktivister demobiliseras.

Frågan är om uppförsbacken blir så brant att Trump misslyckas. Too early to tell. Tills vidare håller världen andan.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Donald Trump är ingen drömkandidat. Men vad kostade Irakkriget i människoliv...? Vissa säger att det var uppemot 200.000 döda irakier, och kanske några tusental amerikanska soldater... Barack Obamas mer dolda ( men dock av honom godkända) drönarattacker lär ( enligt vissa källor, värt att tillägga) kostat minst lika många människoliv.

Så vad är det som egentligen skrämmer oss med Trump...? Är det han säger i förväg vad han skall göra..., tex bombmatta mot IS mm.?
Och ja, det skrämmer mig. Men jag har svårt att se de avgörande skillnaderna. Visst, han skall nu jämföras med Hillary Clinton.., men ändå...
Kjell Eriksson


Anonym sa...

Too early to tell, med två o i första ordet, om jag får be.

Ulf Bjereld sa...

Felstavningen nu åtgärdad!

Anonym sa...

Telegraph har en läsvärd artikel i ämnet. Tesen är att fenomenet Trump har skapats
av demokraternas politik. Inget tvingade dem att flytta hundratusentals jobb utom-
lands via handelsavtal, muren mot Mexiko har många diskuterat tidigare men inget
har gjorts åt den illegala invandringen, demokraterna har odlat identitetspolitik
medan Trump vänder sig till alla medborgare, Obama måste inte bjuda in föräldrar till kriminella svarta ungdomar till Vita huset, politiken i Mellanöstern har svajat,
Trump kritiserar krigen för att "demokratisera" länder som idag inte kan demokrati-
seras; de är meningslösa, menar han. Obama undviker att tala om islam och jihadism
utan påstår hellre, utan att övertyga, att USA inte är så delat som det förefaller.
När folk efterlyser fler poliser och law and order.
/AN

Jan Holm sa...

Opinionsmätningar ,vadslagningsfirmor och media var väl ganska säkra på valutgången då det gällde Brexit , sen fick de helt fel.
Att folk inte röstar som media vill blir snarare alltmer vanligt och ett bevis på att medias makt är överskattad.

Anonym sa...

Nej, Trump blir inte USAs nästa president. Den våg av höger- och vänsterpopulism som går över västvärlden är inte tillräckligt stark för att i ett skarpt läge välja en populist till ledare för världens mäktigaste stat. Men att det är teoretiskt möjligt är illavarslande nog och ett tecken på att eliten alltmer fjärmat sig från "folket".
Klas Bengtsson