2013-01-03

Varför är det provocerande att påstå att rasismen minskar?

I den avslutande delen av dokumentären "Palme" visades några bilder på brinnande Ku Klux Klan-kors från Sverige i mitten av 1980-talet. På twitter skrev jag att bilderna på de brinnande korsen blev en symbol för att rasismen faktiskt minskat i Sverige de senaste 20 åren. Flera av mina följare på twitter reagerade kritiskt på formuleringen, några i irriterad eller närmast uppbragt ton. Rasismen hade absolut inte minskat i Sverige  - hur kunde jag bara påstå något sådant!

Varför är påståendet att rasismen i Sverige har minskat så provocerande? En förklaring skulle kunna vara att påståendet helt enkelt inte är sant, och att en felaktig bild av rasismens utbredning bidrar till att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar. Men påståendet är sant. Samstämmiga studier visar att svenska folkets syn på invandrare och på flyktingmottagning blivit mer positiv över tid. Allt färre har invändningar mot att ha en människa från en annan del av världen som granne eller att få ingift i sin familj. Allt färre vill minska den svenska flyktingmottagningen. "Jag skulle vilja se Bengt Westerberg få sin dotter HIV-smittad av en flykting", sa partiledaren för Ny Demokrati Bert Karlsson till Expressen den 16 augusti 1992. Dagens Jimmie Åkesson skulle aldrig kunna uttala sig på det sättet. Den rasism som under 1980-talet och 1990-talet frodades kring det nationalsocialistiska nätverket VAM och Bevara Sverige Svenskt ledde till svåra våldshandlingar. Framträdande företrädare för Ny Demokrati uttryckte rasistiska åsikter på ett sätt som får dagens riksdagsledmöter från Sverigedemokraterna att framstå som en söndagsskoleklass på utflykt till huvudstaden.

En annan förklaring skulle kunna vara att vi menar olika saker när vi talar om rasism. Menar vi rasism i form av enskilda individers attityder eller rasism i form av våldsbrott mot människor med särskild hudfärg eller kvinnor som bär slöja/sjal? Men ingenting i brottsstatistiken motsäger tesen att rasismen har minskat. En del menar att rasismen är mer mobiliserad i dag än tidigare. Jag hittar inga belägg för en sådan tes. Däremot har nätet synliggjort rasistiska åsiktsströmningar och påverkat möjligheterna till mobilisering. Andra menar att den anti-rasistiska motståndskampen är mindre mobiliserad i dag än tidigare. Kanske - men det är inget argument för att rasismen skulle ha ökat. Ytterligare andra argumenterar för att rasismen blivit mer "rumsren" och accepterad i dag än tidigare. Jag tror det är precis tvärtom. Den anti-rasistiska normen har sällan eller aldrig haft en så stark ställning som i dag. Normens starka ställning visar sig i enskildheter, allt från bytet av kaknamnet "negerboll" till "chokladboll" till protesterna mot Stina Wirséns karalktär Lilla Hjärtat.

Många som provoceras av uttalandet att rasismen minskar ser uttalandet som ett förminskande av problemet med rasism i det svenska samhället i dag. Jag tycker man borde se det tvärtom. Rasismen är ett mänsklighetens gissel och nolltolerans mot rasism är en självklar linje. Varför då inte ta avstamp i de framgångar i kampen mot rasism som åstadkommits, och stärkt av dessa framgångar driva kampen i visshet att världen faktiskt går att förändra. Det var inte bättre förr.

34 kommentarer:

Tobias Nordin sa...

Hela rasisthetsen är skapad av vänsterpartister och marxistiska anhängare som måste ha något att hata. Själv har jag alltid hävdat din linje, men då genast anklagats för att vara SD-väljare.

Hamad sa...

Om man använder begreppet "rasism" så sprider man uppfattningen att det finns flera människoraser.

ChrilleJ sa...

"eller att få ingift i sin familj".

Vore intressant att se en studie på hur synen är på det motsatta hållet.

Dessa mina minsta bröder sa...

En solskenshistoria som jag läste om idag från Norrbotten citat” Kalix. För två år sedan flyttade en ung somalisk kvinna och hennes son till en lägenhet i Kalix. Grannen Sonja Strömberg ringde på för att hälsa dem välkomna. Det resulterade i en stark vänskap. ” läs mer i Norrbottens- Kurien

Själv hade jag två eritreaner på middag förra veckan.

Mats Essemyr sa...

Svaret på frågan är väl att politiken inte drivs av den logik som emanerar ur analyser av omfattning eller struktur av olika samhällsföreteelser. Jag skulle tro att man på samma sätt kan belägga att heteronormen har urholkats och att patriarkatets makt har minskat under de senaste decennierna. En avhandling nyligen visade t ex att våldsbrotten minskar och är begränsade till en mycket liten grupp personer. Men så låter det ju inte i debatten. I den postmoderna världen förefaller bilden av ett fenomen lika viktig som det faktiskt existerande fenomenet.

Isa sa...

Men varför är det då fortfarande så, att snart sagt 100% av våra politiker, journalister, kulturpersoner,ja hela samhälls-"eliten" så omsorgsfullt väljer att själva bosätta sig i områden, så isolerade och fria från massinvandrare som möjligt?
Borde inte DE sukta efter att leva mitt i den mångkulturella miljö,som de föreskriver för andra?
Så länge den "rasismen får frodas ostört,ingen s.k. minskning!

Anonym sa...

Det är naturligtvis bra att något fruktansvärt minskar på det sätt du beskriver. Men är det verkligen en tröst och hoppingivande för den som utsätts för hat och diskriminering mer eller mindre dagligen att det var värre förr? Dessutom kan det väl vara så att även om rasismen blir mindre i enlighet med din argumentation så kan det drabba fler människor på grund av att gruppen som rasismen är riktad mot blir större? Ett svagt gift i en stor sjö dödar fler fiskar än ett starkt gift i en mindre sjö.

Joakim Pihlstrand-Trulp sa...

Nu är ju visserligen Jimmie Åkesson en rätt mycket mer slipad politiker än klavertrampet Bert Karlsson.

Behöver kanske lägga till att jag anser att SD gör grovt förenklad och felaktig samhällsanalys i högerpopulismens anda, så ingen missuppfattar mig som stödjare av fascister och rasister.

Anonym sa...

Tyvärr är antisemitismen på stark fram-marsch, både vad gäller antal incidenter, våldsamhet och öppenhet i samhället. I Malmö är antisemitismen dessutom förankrad i den lokala politiska makteliten. Omfattar inte Bjereld antisemitism i begreppet "rasism"?

Ulf Bjereld sa...

Tack för kommentarer. Till Anonym 9.01 vill jag bara hänvisa till Brottsförebyggande rådet (BRÅ), som visar att det inte skett någn ökning av anmälda antisemitiska hatbrott de senaste åren. Det samma gäller för antalet anmälda islamofobiska hatbrott.

Olof sa...

Man kan tillägga att enligt Steven Pinkers alldeles utmärkta bok The Better Angels of Our Nature så har våldet globalt sett minskat tämligen oavbrutet de senaste 10 000 åren eller så.

Anonym sa...

Vill bara tillägga att antalet antisemitiska hatbrott har ökat i Malmö och att enligt företrädare för judiska församlingen i staden det nästan enbart är invandrare från Mellanöstern som står för ökningen.
http://hd.se/skane/2011/11/11/antisemitiska-brott-okar-i-malmo/

Anonym sa...

Islamofobi är en vänsterfantasi som kletas på kritiker av den antidemokratiska islam. Den rasism som heter antisemitism ökar dock hela tiden på orter med stor muslimsk invandring som Malmö.
BRÅ förfalskar fakta genom att inkludera ställen där inga judar finns i sin statistik.
En korrekt analys skulle förstås enbart inkludera platser där både judar och muslimer bor på nära håll från varandra..

Erik Gertkvist sa...

a) Kognitionsforskningen visar entydigt att människor ständigt förskönar sina minnen. Så folk "minns" att det var jättetrevligt på 80-talet jämfört med 2012. Att statistik, attityder och tidningsartiklar säger motsatsen är irrelevant.

b) Folk vill ofta Göra Något. Och för att motivera detta Något krävs ett Hot. Då slår minnet till och folket "minns" att miljön/rasismen/gatuvåldet/whatever blivit mycket värre idag än för 20 år sedan. Därför måste A, B eller C göras. Och alla som hävdar motsatsen är för miljöförstöring/rasism/gatuvåld/whatever. Klart att de blir upprörda av invändningar.

c) Internet har fört oss samman. 1990 kunde nazisterna heila, hata judar och vilja driva ut alla rasorena ur landet utan att "vanligt folk" stötte på dem. På samma sätt som att läderbögarna kunde ha sina avskilda umgängesplatser. Men nu snubblar "vanligt folk" över såväl nazister som läderbögar på nätet (mycket förenklat). Klart då att "vanligt folk" upplever att det är mer rasism (eller läderbögeri, beroende på vilken grupp "vanligt folk" vi diskuterar) än tidigare.

Anonym sa...

I dag var det ett rån Södertälje, jag vet inte hur många bloggar och andra sajter där man utifrån mycket otydliga bilder på den i huvudet skjutna rånaren konstaterar att dom fyra rånarna var invandrare. När de anser sig ha belagt detta faktum är det fritt fram att skriva allsköns hemskheter. Se gärna exempel i länken. För mig är den här massiva propagandan mot utrikes födda och det man kallar mångkulturen mycket värre än Ny demokrati. Jag har ju inte alls samma kunskap som dig Ulf så jag undrar om du anser att det även gällande sånt här går åt rätt håll?

http://www.exponerat.info/ranare-skjuten-i-huvudet-vid-brutalt-sodertaljeran/

Marcus sa...

De våldsamma högerextremisterna var betydligt mer aktiva på 80- talet och början av 90-talet, det är otvetydigt. Men det är nog ingen riktig mätare av det allmänna samhällsklimatet. Det rör ju sig om små och ganska isolerade grupperingar. Då är det svårare att bortse från de attitydmätningar du nämner.

I slutänden handlar det nog inte så mycket om den kvantitativa jämförelsen mellan två helt olika tider, utan om upplevelsen att det just nu sker en polarisering och en splittring av det svenska samhället (att man nu i högre grad slår ner på stereotyper, n-ord och annat är ett symptom på den antirasistiska polens tydligare konturer), på ett sätt som inte omedelbart går att fånga i enkätundersökningar. Det är kanske inte en kvantitativ ökning av rasismen, utan snarare en kvalitativ förändringen av den - som många av oss upplever väldigt starkt, så starkt att vi reagerar när *raljerande på* statsvetare försäkrar att vi håller på att vinna slaget mot rasisterna *raljerande av*.

Det är ett faktum att Sverigedemokraterna mobiliserar, med en mer entonig agenda än vad NyD hade åtminstone före valet 1991.

Det är ett faktum att anonyma aktivister mobiliserar (med och utan centralstyrning) på nätet, på ett sätt som påverkar oss alla, oavsett lutning i "invandrarfrågan" och avsett hur många dessa aktivister är. Kvalitativt förändrar det samtalet både på nätet och vid fika- och middagsborden.

De sociala medierna gör ju också att vår anekdotiska bevisföring av den öppnare rasismen vid de famösa borden också sprids och ter sig måhända större än den är. Det gäller även anekdotisk bevisföring av att människor med "utländskt utseende" upplever mer vardagsrasism (som inte nödvändigtvis är eller betraktas som brottslig) än tidigare.

Alltså: Många med mig ser en tydlig kvalitativ förändring på senare tid. Huruvida den är ett illusionstrick skapat i den nya medievärlden eller något verkligt är svårt att säga. Men ett verkligt sådant kvalitativt skifte behöver inte synas i kvantitativa attitydundersökningar för att kunna ha en faktiskt inverkan i människors vardag, och den kan även göra det lättare för partier som SD att vinna väljare i den relativt stora grupp "invandringskritiska" som de än så länge inte har nått.

Lancefestivalen sa...

Jag tänker att det är mer relevant att ställa Bert Karlssons uttalande mot det som sägs i den sk "järnrörsfilmen"...

Anonym sa...

Enligt BRÅ anmäldes 250 antisemitiska hatbrott år 2009; 161 år 2010; och 194 år 2011. Knappast någon statistik som stöder Bjerelds påstående ovan om en minskande trend. (Siffrorna stöder naturligtvis inte heller ett påstående om en ökande trend.)

Om man tittar på det totala antalet anmälda antisemitiska hatbrott, så kan de knappast rymma de dagliga verbala och fysiska attackerna mot Malmös Rabbiner Schneur Kesselman. Inte heller de glåpord som judar får på gatan om de bär kippa. Osv.

En anlending till skillnaden mellan antalet antisemitiska incidenter som finns med i BRÅs statistik och de som upplevs dagligen av judar i Sverige står att finna på BRÅs sajt: "När det gäller hatbrott är det svårt att få en bild av omfattningen, eftersom det inte är ett särskilt brott i juridisk mening utan endast en aspekt av motivet bakom brottet. Det finns inte någon specifik brottskod för att registrera hatbrott när det görs en polisanmälan."

En annan anledning är den upplevda meningslösheten för en 14-åring att polisanmäla när någon skriker "judejävel."

Anonym sa...

Och det här intressanta faktasnippet finns också på BRÅs sajt:

"Antalet hatbrottsanmälningar är stabilt jämfört med föregående år. Under 2009 anmäldes 5 800 hatbrott. De främlingsfientliga/rasistiska motiven fortsätter att dominera och antisemitiska hatbrottsanmälningar har ökat framför allt i storstadslänen."

Go figure out vad statistiken egentligen visar. Men fråga vilken jude som helst i Sverige så nog skall du få som svar att antisemitismen är på fram-marsch. Framförallt antisemitismens öppenhet.

Blå Dunster sa...

Ordet rasism är som ketchup, det kan hällas på allt.

Anonym sa...

Rasismen har ökat ofantligt mot svenskar och andra ljusa västlänningar främst. Så mycket så det blev helt enkelt för otryggt att stanna kvar i förorterna. Men man fick inte nämna rasismen med sitt rätta namn bara för att det drabbade o drabbar svenskarna själva mest. Man e ju även mån om sina barm att få leva i vänlig miljö. Ansvarsfulla föräldrar skulle inte flytta till svensk och västfientliga förorter så även om de fick gratis hyra.

Det är verkligen pesten när livet i förorterna blev tunga. Massor av vänligt sinnade invandrare flyttade också efter svenskarna. Jag vet även menaiter som flyttat till svenskvänligar områden. De ville att deras barn skall få leva i svenskvänlig miljö helt enkelt där deras barn får en vänligare uppväxt. Bra föräldrar sådana föräldrar.

Anonym sa...

Klart att vi har en fantastiskt human politik som sänker sverige så hoppas mycket att den kommer inte räcka för en enda utsatt i framtiden trots desto fler utsatta kommer att finnas, och på köpet smulade man veck svenska folkets tidigare så trygga fosterland till ett paradis för intoleranta som berövar sina på mänskliga rättigheter som religionsfrihet, kärleksfrihet och yttrandefrihet. Värst för flickorna som får inte äga sina egna kroppar ens utan blir männens och islams slavinnor.

Sverige har gott om pengar. Sverige är ett så rikt land så den kan fortfarande bju halva ägg till gamlingar o en kaffekopp utan påtår, och mindre smör på mackan o mindre av pålägg. Blöjor återanvändes. Ingen utevistelse. Finns fortfarande personal som försöker orka eller inte orka alls att bry sig. Och personal som överhuvudtaget inte passar in att jobba med gamlingar, men det är personal ändå. Och det riktigt goda är också att kriminella får klart bättre käk som håller dem starka för många nya kriminella revanscher i samhället för mer kriminellt förtryck mot folk.
Det viktigaste av allt är att PK-etablissemanget mår bra av detta. Vi får glädjas för andras välgång lixom.

Anonym sa...

Rasism eller inte. I Katrineholm flyttar föräldrarna sina barn, så att de slipper gå i klasser med en majoritet av somalier. Det har tyvärr blivit för många invandrare i Malmö, Göteborg, Fittja, Södertälje och nu Katrineholm.

Som tur är verkar ju läget i Somalia stabilisera sig, så att de kan återvända, om de nu vill det med tanke på den levnadsstandard vi skattebetalare tillhandahåller.

Anonym sa...

Tyvärr får man nog stå ut med "rasismen" som ledstjärna i en i övrigt rätt innehållslös debatt.

Vad finns annat att orda om idag?

Så länge det finns människor och grupper som livnär sig av "antirasistisk" verksamhet och så länge "rasism" och "främlingsfientlighet" tjänar särintressen som exempelvis islamismen, som ju tjänar på att bli betraktad som förtryckt och på att landets gränser öppnas för ytterligare islamistisk invandring, så får vi andra helt enkelt bita ihop, analysera och stå ut.

Men det vore väldigt bra om du kunde styra upp debatten i en vettig riktning för nu är vi så trötta på denna begränsande terminologi att vi xxxr.

Anonym sa...

Del 1 av 2. Det gigantiska misslyckande har mest med PK-etablissemanget att göra som gjort orter efter orter till svensk och västfientliga rasistiska paradis där bl.a. svenska barn, ungdomar som äldre blev villebråd, och med samma PK-etablissemang som backade upp det.

Rasism är rasism. När det systematiskt utsättes en annan grupp bara för dennes bakgrund så är det rasism. Över hela sverige blir svenska tjejer förnedrade som horor, och inte är det svenskar som rånar menaiter utan det är tvärtom.

Och när man inte varit ärlig om svensk och västfientligheten, demokratifientligheten och fobin i tidiga stadium så svek man också flyktingbarnen som förlorade möjligheten till svenska kompisar. Det skulle varit nödvändigt att minst 3 av 4 eller 4 av 5 i förorterna varit svenskar och därefter andra nordbor o västlänningar som bästa lösning för den mest svårintegrerade gruppen som muslimerna är.

Det hade varit betydligt svårare för föräldrarna att forma sina barn till islamiskt Vi och Dom tänkande själar. Men som på 80 talet då de var betydligt färre. Som min systers dotter sa som hade Arabiska kompisar efter att jag frågat "hur går det med den där Arabiska tjejen som var din kompis och som fick så mycket stryk av sin pappa" Hon reagerade/svarade "Vah? jag hade många arabiska tjejkompisar, alla fick dom stryk".

Saken är det att då fick rädda pappor oroa sig mycket då områdena var fortfarande mer västvänliga. Men genom 90 talet så blev förorterna betydligt bättre för rädda demokratifobiska pappor o bröder att kunna hålla pli på sina döttrar o systrar. Och man kan förstå att flickorna då åkt på mindre stryk också. De vet sin plats genom att områdena har så många ögon till demokratifobiska bröders och pappors bästa.

Och det är samma mönster i Europa som i muslimvärlden där miljoner Kristna blir utsatta för hatbrottslighet. Sanningen är helt enkelt att muslimer är överlägset mest övererepresenterade i rasistisk hatbrottslighet. Ingen tillfällighet att de är överrepresenterade i antisemitisk aktivitet också. Det går aldrig förebygga elak och olycklig verklighet om man inte är ärlig.

Muslimerna fungerar som varandras islamiska väktare som berövar varandra mänskliga rättigheter. Barnen får inge demokratisk fostran till kärleksfrihet, religionsfrihet och yttrandefrihet., värst alltså för flickorna. Det är ett mäktigt svek av PK-etablissemanget att inte på demokratins eget hemmaplan varit rätta för muslimer.

Anonym sa...

Del 2. Vi kan förstå också att många muslimer är besvikna. Muslimerna skulle helt enkelt behövt ärlighet mot deras svårigheter att respektera en demokratisk fostran för sina barn så att vi kan förebygga för morgondagen för allas rätt rätt att få forma sina egna liv. Och vilket definitivt skulle också fungera bäst till att förebygga det mest djupa och omfattande och fientliga Vi och Dom tänk som pågår genom islam.

På fiendens mark dessutom så är det islamiska svärdet desto mer slipad av lögner, hot och våld. Islam har inte kommit hit för att respektera demokrati, mänskliga rättigheter och oss. Utan för att utnyttja demokratin och oss för islamiska framgångar. Det är verklighet.

Det är mycket allvarligt att man gullat för en oreformerad tvångsreligion på demokratins eget hemmaplan. För varje själ som berövas mänskliga rättigheter så undermineras demokratin. Det är något mycket galet hos PK-etablissemanget som kunnat med detta svek.

Många människor som styr PK-etablissemangets svek vill inte av ideologiska fatta sig med systematiken som pågår där svenska flickor över hela sverige förnedras som horor. De förnedras för att det passar sig inte för den islamiska intoleransen med flickor som får vara fria. De skall förnedras så att de ska också passa sig från att trivas utanför hemmet som fria tjejer med rättigheter då de är dåliga föredömen för muslimflickorna som kan bli inspirerade av svenska flickors frihet.

Flickornas öde är att vara mindre värd, som männens som islams slavinnor utan rätten att få vara herrar över sin egen kropp, vilken gubbarna har den islamiska rättigheten att beträda, köra över när det passar sig. Tjejerna tvingats anpassa. De har varken religionsfrihet, kärleksfrihet och yttrandefrihet. De är slavinnor mot sin egentliga vilja. Frihet blir ju inte dem förunnade.

Därför blir många muslimtjejer också medvetet en Taqya=lögn-röst mot oss genom att de säger att de exempelvis frivilligt bär slöjan, samtidigt sviker de massor av andra muslimflickor i sverige som tvingas bära slöja, och som skulle åka på stryk om ertappades utan slöja. Och lika med döden om ertappades med en svensk pojkvän. Så muslimtjejerna vet sin plats så att säga.

God Fortsättning! Och med hopp om gott samarbete för allas bästa. Politik och media som är ärlig och stark för sitt eget folk gör också ett lyckligare och starkare folk till att integrera invandrare.

Men ett folk som systematiskt förnedras och förtrycks av både PK-etablissemanget och svensk och västfientliga rasister gör ett utsatt folk och det kommer sluta precis överallt på samma sätt som det gjort i förorterna.

MVH

Anonym sa...

Det är provocerande att påstå att rasismen minskat eftersom begreppet numer är så urvattnat och betecknar även åsikten att invandringen bör minskas ner till andra EU-länders, att kunskaper i svenska bör vara förutsättning för medborgarskap och att många av de s.k. ensamkommande barnen inte alls är barn.
Med den breddningen i innebörden av rasism borde givetvis fler människor än tidigare kunna kallas rasister.

Anonym sa...

Du vill väl inte beröva ett antal tusen personer levebrödet? PK (inklusive rasism) föder många.
Är du t.ex. en misslyckat konstnär kan du alltid göra något mot rasism så kommer uppdragen farande.

Anonym sa...

Jag tror att det är provocerande för dem var identitet som anti-rasist försvagas när deras fiender blir ett mindre hot mot samhället. Jag tror detsamma gäller för de många organisationer som delvis har som levebröd att rapportera om och arbeta mot rasism och främlingsfientlighet. Det har i vissa fall blivit ett självgående maskineri, lite som Norman Finkelstein beskriver profiterandet på förintelsen i boken Förintelseindustrin, utgiven på svenska av Ordfront förlag.

Anonym sa...

http://fof.se/tidning/2011/5/rasismen-minskar

Erik, Sthlm sa...

Det "omvända" rasismen tycks inte minska, snarare tvärtom, och det är minst lika mycket rasism, det.

Erik sa...

Till "Anonym" med en räcka klockslag. Att säga att antisemitism men inte islamofobi är ett problem visar bara vilken utgångspunkten är. Detta svart-vita tänkande, att antingen förneka antisemitism eller förneka islamofobi är att driva en politisk agenda som skyler över verkligheten. Det framgår med önskvärd tydlighet i dina schablonbilder av muslimer var du står. Är så ointressant. Och om jag säger - du känner uppenbarligen inte så många muslimer, lär du svara "jag känner många och vet precis hur de är". Ja, muslimer är ju verkligen en enda grupp, precis som alla "gammalsvenskar" är promiskuösa socialister - för så säger de att vi är i USA.

Anonym sa...

Får mig att tänka på när jag återberättat artiklar/inslag om studier som visar att den grova våldsbrottsligheten minskat över tid i Sverige. Detta gjorde mina föräldrar mycket upprörda, jag tror att de hade (har) uppfattningen att samhället var säkrare och mindre våldsamt när de var unga...

Hur man upplever verkligheten och varför är intressanta och viktiga frågor.

Anonym sa...

När definitionen av rasism har vidgats till att också omfatta en positiv inställning till reglerad invandring så får vi lära oss leva med att svenskar i allmänhet är rasister.