2006-07-27

Den borgerliga alliansen och kriget i Mellanöstern

Det har varit nästan öronbedövande tyst från den borgerliga alliansen angående den ohyggliga händelseutvecklingen i Mellanöstern. (Jo, jag vet att Göran Persson också har varit frånvarande i debatten, bortsett från ett improviserat inspel där han i praktiken lovade att Sverige skulle ställa upp i en eventuell fredsbevarande styrka i Libanon. Men regeringens linje har i stället dagligen förts fram av den allt säkrare och vassare Carin Jämtin.)

Jag har förståelse för att de borgerliga partiledarna månar om sin semester och att de behöver samla kraft inför en tuff valrörelse. Men det pågår faktiskt ett grymt och till synes eskalerande krig i Mellanöstern som engagerar större delen av omvärlden. Då är det är inte bra när jag på rak arm endast kan erinra mig två uttalanden från det borgerliga hållet som etsat sig fast i debatten: centerpartisten Fredrick Federleys osmakliga artikel i Expressen (14/7) där han koketterade med att han skänkte pengar till den israeliska krigsmakten, samt folkpartisten Fredrik Malms lika osmakliga skämt på sin blogg, där han nominerade Israel som mittback i "alliansens startelva" med motiveringen att Israel spelade med "riktig killer instinct".

Kom ut ut garderoben, borgerliga partiledare, och bidra med kraft till en seriös debatt i frågan. Annars är risken att inläggen från Federley och Malm blir de bestående minnena av borgerlighetens syn på kriget i Mellanöstern.

Inga kommentarer: