2022-10-14

SD jublar - den liberala demokratin förlorar.

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson är de stora vinnarna i den Överenskommelse för Sverige som partiledarna för M, SD, L och KD presenterade idag. Halva dokumentet - 30 sidor - ägnas åt Sverigedemokraternas två högprioriterade frågor: kriminalitet och migration. Liberalernas och Kristdemokraternas högprioriterade frågor - skolan och vården - får sex sidor var. Det råder ingen tvekan om vem som suttit på leken i förhandlingarna. 

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har goda skäl att fira i kväll. Överenskommelsen innebär ett kraftigt genomslag för Sverigedemokraternas politik. De får genom överenskommelsen stor makt över den politiska utvecklingen i Sverige. Men genom att stå utanför regeringen behöver de inte ta något politiskt ansvar. Makt utan ansvar är sällan en lyckad kombination.

Störst förlorare är Liberalerna och Johan Pehrson. Jag har svårt att överhuvudtaget hitta någon stor liberal reform där partiet satt avtryck i slutdokumentet. Däremot har Liberalerna accepterat att driva stora mängder icke-liberal SD-politik - särskilt inom områdena kriminalpolitik och migration (anonyma vittnen, visitationszoner, kraftigt minskat mottagande av kvotflyktingar och även kraftigt minskat bistånd). Det är en liberal plattläggning på en nivå jag faktiskt inte trodde var möjlig, och jag skulle bli förvånad som hela den liberala riksdagsgruppen verkligen ställer sig bakom samtliga inslag i överenskommelsen.

Och ja, jag är orolig för vad denna snart styrande maktkonstellation kommer att innebära för demokratin och individens rättigheter i Sverige. Överenskommelsens delar om kriminalpolitiken och migrationspolitiken blir en katalogaria över repressiva åtgärder som leder tankarna till en auktoritär polisstat: Preventiv användning av tvångsmedel, vistelseförbud, anonyma vittnen, visitationszoner, kriminalisering av rymningar, utvisning utan att ha dömts för brott, sänkning av gränsen för obligatorisk häktning, införande av "utvidgad ungdomsövervakning", sänkt straffmyndighetsålder, borttagen straffreduktion för 18-åringar, skärpta straff för återfall, skärpta straff för vålds- och sexualbrott, skärpta straff för gängrelaterad brottslighet, utökad kamerabevakning, inskränkt rätt till permission, utredning av nationellt tiggeriförbud, möjlighet till utvisning på grund av "bristande vandel", utökade möjligheter att återkalla uppehållstillstånd, fler utvisningar på grund av brott, sänkt etableringsstöd för nyanlända, begränsande av rätten till tolk för personer med uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap.

Och detta är bara en mindre del (!) av alla de förslag som Liberalerna nu har ställt sig bakom och ska driva som regeringspolitik å SD:s vägnar.

Vem vet - i nästa val kanske Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson får 30 procent av rösterna och blir regeringsbildande parti. Den lagstiftning som nu föreslås kommer då att kunna användes i ett helt annat politiskt läge än det som rådde när lagstiftningen antogs.

Så det gäller att göra motstånd - här och nu - med alla de medel som den politiska demokratin erbjuder. Håll ögonen öppna för varje politiskt steg som Sverigedemokraterna och den nya regeringen kommer att ta i auktoritär riktning. Värna de demokratiska institutionerna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läser många ledarsidor regelbundet. Den skribent jag uppskattar mest är liberalen Anna Dahlberg i Expressen. Hon skriver bl a apropå avtalet att "Ingen annan ideologi har så många uttolkare som liberalismen. Inte minst på vänsterkanten tycker sig många veta exakt vad som är äkta liberalism och falsk dito. Kritiken från det hållet kan Johan Pehrson & Co ta lätt på." Det förefaller också mig rimligt att liberaler är bättre uttolkare av liberalismens olika former än socialister.
Men framför allt skriver hon: "Huvuduppgiften för högersamarbetet blir att laga den svenska pyspunkan inom sju utpekade områden – däribland gängbrottsligheten, energikrisen och migrationen, som har varit ohanterligt stor under 2000-talet."
Jag har läst igenom den 62-sidiga överenskommelsen och det är inte allt som jag gillar. Men en migrationspolitik på EUs miniminivå (som Morgan Johansson redan sagt sig ha genomfört) behöver bli verklighet och har utan tvekan ett folkligt stöd. Likaså gäller det bekämpning av den gängbrottslighet som eskalerat under åtta års S-styre och med MP och V som effektiva förändringsmotståndare.
Innan budgeten presenterats är det - om man är seriös - svårt att ha en uppfattning om den ekonomiska politiken. Men vi vet redan nu att biståndet kommer att sänkas och delvis riktas om. Det borde vara möjligt utan negativa konsekvenser om riksrevisionens rapporter om biståndets bristande effektivitet (bl a utbredd korruption) tas på allvar. Ett annat förslag som kritiserats från S, bl a av Lisa Pelling, Arena idé, är att de första 300 000 kronorna i ISK-sparande undantas från beskattning, något som Pelling särskilt kommer att gynna Sveriges miljonärer. Det visar - inte oväntat - vänsterns okunnighet om aktiemarknaden och beskattningen. Om förslaget skulle genomföras idag skulle det minska skatten med ca 100 kr i månaden, antingen du har 300 000 kr eller 300 miljoner kr.
Att Ulf kommer att göra motstånd "här och nu - med alla de medel som den politiska demokratin erbjuder" är ju självklart. Men om den migrationspolitik (och kriminalpolitik) som föreslås hade genomförts på ==-talet hade SD inte varit ett riksdagsparti med en femtedel av rösterna idag, förmodligen inget riksdagsparti alls. Som man bäddar får man ligga, Ulf. Förr eller senare hinner verkligheten ifatt.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Jag har svårt att förstå hur du resonerar Ulf, när du motsätter dig att kriminalisera rymningar. Jag har inte detaljgranskat lagarna i alla västländer, men jag tror ändå att socialdemokraterna är ganska unika i sin åsikt att det är en mänsklig rättighet att få rymma från fängelset.

G. Tikotzinsky
Tel Aviv