2020-04-05

Frihet under ansvar - Sverige håller samman

Än så länge håller Sverige ihop. Än så länge håller Sverige samman. De allra flesta av oss gör vårt bästa för att på frivillighetens grund följa regelverk och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Frihet under ansvar, för att citera en gammal högerparoll från Gösta Bohmans tid.

Visst finns det undantag. Fattigdom och trångboddhet gör det svårare för några att följa riktlinjerna. En del krogar och butiker fylls med folk på ett sätt som inte lever upp till regelverkens anda. Men det handlar trots allt om undantag. De offentliga miljöer jag försiktigt rör mig i kännetecknas av mellanmänsklig omsorg och en vilja att göra rätt - både för sitt eget och för det gemensammas bästa.

Andra länder har valt andra vägar, med stängda skolor, butiker och restauranger samt olika former av utegångsförbud. I efterhand får vi utvärdera vilka strategier som varit mest effektiva för att rädda så många människoliv som möjligt. Själv har jag hela tiden varit tveksam till genomförbarheten i att under långa tidsperioder stänga in människor i sina hem. De senaste dagarna syns indikationer på att de strikta regelsystemen i andra länder i Europa håller på att luckras upp. En bild publicerad i norska Dagbladet i dag har fått stor uppmärksamhet - människor i Oslo strömmar i vårsolen ut på gatorna och de strikta reglerna efterlevs inte.

Från Italien rapporterar journalisten och författaren Jennifer Wegerup (@JenniferWegerup) på Twitter: Fler bryter mot karantänerna. I snart fyra veckor har italienarna suttit instängda i sina hem. Trots bötesrisk på 35.000:-, ökar nu de som går ut ändå. Enligt inrikesministeriet gjordes i förrgår 246.829 kontroller. Polis bötfällde 7659 personer. Utöver det polisanmäldes 85 personer för att ha uppgett falskeligen varför de var ute. Sedan den 11 mars har drygt 173.000 brutit mot reglerna och gått ut utan giltiga skäl. (...) Myndigheterna upprepar gång på gång att folk sta stanna inne men kämpar mot växande frustration. Under påskhelgen väntas ännu fler bryta mot karantänerna. Detta skapar också spänningar gentemot alla de miljoner som sköter sig och står ut inomhus dag efter dag.

Danmark - vars "kurva" påminner en del om Sveriges - har sedan tre veckor tillbaka varit stängt med hårda restriktioner. Nu påstås det att statsminister Mette Frederiksen i morgon måndag kommer att genomföra åtgärder som gradvis öppnar upp Danmark igen.

Vi har kanske fortfarande det värsta framför oss. Kanske kommer Sverige i närtid att införa skarpare restriktioner än de som gäller i dag. Vi vet inte. Regeringens omdiskuterade lagförslag om att stärka regeringens möjligheter att fatta beslut utan att gå genom riksdagen visar på en vilja att stärka sin handlingsfrihet att kunna agera snabbt. (Jag tycker det är bra att oppositionen såg till att förslaget innebar att regeringen åtminstone i efterhand måste få riksdagens godkännande för de beslutade åtgärderna.)

Sammantaget går jag in i Påskveckan med ett litet försiktigt hopp i bröstet. Vi ska fortsätta att hålla ihop, fortsätta att värna varandra och fortsätta att följa riktlinjerna. Tillsammans tar vi oss igenom det här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Pandemin vänder onekligen upp och ner på det mesta i Sverige. Det råder ju i stort sett borgfred även om centern gjorde ett misslyckat försök att avväpna moderaterna och isolera V, KD och SD (DN-debatt). Förtroendesiffrorna för statsministrarna i Sverige, Norge och Danmark rusar (tillfälligt, tror jag) i höjden. Regeringspartierna socialdemokraterna i Sverige och och höyre i Norge stiger kraftigt i opinionen (tillfälligt också här, tror jag).
Jag läser att Tyskland hade 28 000 intensivvårdsplatser före utbrottet, 34 per 100 000 invånare, Sverige 526, bara 5 per tusen invånare. Nu har båda ökat, men relationen är ungefär densamma. (Aftonbladet 6/4). Antalet avlidna i Tyskland är relativt sett hittills mycket lägre än i Sverige. Om det står sig loppet ut återstår att se, men en orsak hittills är Tysklands proaktiva arbete med tester så att kritiska smittade får intensivvård tidigare.
Mitt intryck är att det överväldigande antalet äldre följer folkhälsomyndighetens rekommendationer mycket bra bortsett från att många fortfarande handlar i livsmedelsaffärerna i strid mot rekommendationerna för att inte svälta. Samma disciplin visar tyvärr inte många i yngre årgångar.
Nu är verkligen inte rätt tid att leta syndabockar. Men att Sverige har mycket att förbättra inför framtida pandemier är ju uppenbart.
Klas Bengtsson