I kväll ankommer den palestinske presidenten Mahmoud Abbas till Sverige på formellt statsbesök. I morgon tisdag träffar han bland andra utrikesminister Margot Wallström på UD,
statsminister Stefan Löfven på Rosenbad och kung Carl XVI Gustaf på slottet.
President Abbas besök i Sverige är inte på något sätt kontroversiellt. Visserligen finns det dem som riktar kritik mot president Abbas politik, men det är få eller ingen som ifrågasätter besöket i sig.
Annat var det första gången en palestinsk ledare besökte Sverige. I april 1983 gästade PLO:s ordförande Yassir Arafat Sverige. Protesterna var många, trots att Sverige officiellt betraktade PLO som det palestinska folkets mest auktoritativa eller representativa talesman. I Storkyrkan i Stockholm arrangerade Judiska församlingen och samfundet Sverige-Israel ett opinionsmöte, och Olof Palme beslöt sig hastigt för att delta. Palmes tal, som fortfarande är skrämmande aktuellt - avbröts vid flera tillfällen av burop från de församlade. (Talet i sin helhet kan läsas här.)
När Arafat 1988 på nytt gästade Stockholm var protesterna inte lika starka. Vid den tidpunkten arbetade Sverige aktivt i fredsprocessen mellan Israel och palestinierna, under ledning av dåvarande utrikesminister Sten Andersson. Besöket blev en stor framgång för svensk diplomati, då Yassir Arafat övertalades att uttala "de magiska orden", vilka innebar att PLO för första gången officiellt ställde sig bakom Israels rätt till existens inom säkra och erkända gränser. Genom Arafats uttalande i Stockholm öppnades dörren för direkta samtal mellan USA och PLO.
Sverige har en lång tradition av deltagande i den diplomatiska processen kring att skapa fred mellan israeler och palestinier. Redan 1947 var justitierådet Emil Sandström ordförande för den FN-kommitté (UNSCOP) som lade fram förslaget om att dela Palestina i en judisk och en arabisk statsbildning. Året därpå mördades den svenske FN-medlaren Folke Bernadotte av israeliska extremister. I svallvågorna av junikriget 1967 agerade den svenske Moskva-ambassadören Gunnar Jarring under många år som FN:s generalsekreterares representant i regionen.
Under 1950-talet och första
hälften av 1960-talet blomstrade förbindelserna mellan Sverige och
Israel. En av orsakerna till de goda förbindelserna var att
Socialdemokraterna under många år var statsbärande parti i såväl Sverige
som i Israel. Det är värt att notera att dåtidens
SKP (Sveriges Kommunistiska Parti) var det parti i Sverige som med
störst glädje hälsade utropandet av staten Israel våren 1948.
Kommunisterna såg sionismen och kibbutzerna som progressiva element i en
närmast feodal arabisk omvärld. Men när Israel politiskt och ekonomiskt
orienterade sig mot väst upphörde stödet från såväl Sovjetunionen som
från svenska kommunister. Radikaliseringen av arabstaterna under
1950-talet och den palestinska mobiliseringen under 1960- och 1970-talet
skapade ett nytt politiskt landskap i området.
I dag är de svensk-israeliska förbindelserna frostiga. Det har de
egentligen varit ända sedan den israeliska ockupations- och
bosättningspolitiken tog sin början efter junikriget 1967 och Sverige
några år därefter erkände PLO som det palestinska folkets mest
auktoritativa talesman. Sveriges erkännande av Palestina har strött salt i såren på Israel. Det är dock viktigt att komma ihåg att Sverige inte erkände Palestina för att stärka sin egen medlarroll i konflikten. Erkännandet syftade i stället till att stärka den palestinska statsbygget och därigenom bidra till att något utjämna de ojämlika styrkeförhållandena i konflikten.
Den intresserade kan läsa mer om Sverige och den israelisk-palestinska konflikten i min doktorsavhandling Svensk Mellanösternpolitik (Carlssons, 1989). Eller varför inte komma på min öppna lunchföreläsning vid Göteborgs universitet i morgon tisdag 10 februari, kl 12.15 - 13.00 (Sprängkullsgatan 19, Entrén). Välkomna!
5 kommentarer:
Både PLO och Hamas, som för övrigt är en terrororganisation, har ett tydligt mål: att eliminera staten Israel och landets judiska befolkning. Detta mål är alldeles tydligt och öppet för var och en att ta del av.
Frågan är därmed vad för slags fred ev. förhandlingar ska handla om? Menar Margot Wallström på allvar att Israel ska medverka i förhandlingar om sin egen förintelse?
Var någonstans har PLO nedtecknat sitt mål om att eliminera den judiska befolkningen?
Ulf, detta är förvisso ett aktuellt och angeläget ämne. Jag tror dock inte att det är någon större idé att göra det, om Du inte samtidigt ser till att sålla bort inlägg från Mossad och/eller dess IM (inofficiella medarbetare) från bloggen. Annars blir det ingen vettig diskussion i själva sakfrågan.
PLO ( Fatah) vägrar att erkänna Israel som en judisk stat och kräver " återvändande" av världens palestinier till dagens Israel. Därmed kräver man en demografisk nedmontering av den judiska staten.
Fatah ingår numer i en enhetsregering med Hamas som förespråkar dödande eller fördrivning av judarna i Israel.
Fick alltså inget svar på min fråga om var man kan läsa om PLO:s "tydliga mål" om eliminering av judisk befolkning. Finns alltså inte...
Skicka en kommentar