2013-10-17

Kommer Tea Party-rörelsen att lämna Republikanerna?

Kommer Tea Party-rörelsen att lämna Republikanerna? Missnöjet bland Tea Party-rörelsens gräsrötter är stort mot vad man uppfattar som det republikanska partiets svek mot idealen i samband med att USA:s kongress igår öppnade budgeten och höjde lånetaket. Republikanerna lyckades med konststycket att under denna 16 dygn långa strid egentligen inte uppnå någonting alls. Nederlaget blev totalt och partiet - liksom Tea Party-rörelsen - får sina sämsta opinionssiffror i modern tid.

Men det är inte Tea Party-rörelsens varmaste anhängare som sviktar. Tvärtom höjs där på flera håll röster för att rörelsen skall lämna det republikanska partiet och starta eget. Den politiskt konservative kommentatorn Erick Erickson ser frön till "a real third party movement that will fully divide the Republican Party.” 

Nu tror jag inte det kommer att gå så långt, åtminstone inte under överskådlig tid. Tea Party-rörelsen behöver Republikanerna och Republikanerna behöver Tea Party-rörelsen. En splittring av den amerikanska högern i två partier skulle ge Demokraterna en enorm fördel i kommande av av president och till senaten.

Det republikanska ledarskapet står inför en enorm utmaning. Hur skall man kunna hålla ihop det djupt splittrade partiet och göra det på ett sätt så att partiet blir en trovärdig och konstruktiv förhandlingspart till president Obama och till Demokraterna i kongressen? Det är sannerligen ingen avundsvärd uppgift, vill jag lova. President Obama gjorde i sitt tal i dag sitt bästa för att fördjupa sprickan inom Republikanerna, genom att tala om behovet av att undvika ideologiska låsningar (läs Tea-Party-rörelsen) och markera att han nu tänker gå vidare genom att "look for wiling partners" (läs pragmatiska krafter inom Republikanerna).

Ni har väl förresten inte missat att en av mina favoriter i amerikansk politik - supertwittraren Cory Booker och som jag skrivit om tidigare - vann en lätt seger i senatorsvalet i New Jersey igår. Till min stora glädje nämns han redan som en tänkbar kandidat till vicepresidentposten i valet 2016.

Tidigare i dag diskuterade jag budgetkrisens politiska konsekvenser för amerikansk politik, i Studio Ett i P1 tillsammans med Inger Arenander och Mathias Sundin. Lyssna gärna på inslaget här.

4 kommentarer:

Orion77 sa...

Vad händer härnäst i den amerikanska politiken? Innebär den nu aktuella kompromissen något reellt i sak? Är det inte huvudsakligen fråga om att sparka tomburken allt längre ned längs gatan?

Ulf, Du måste väl känna till Stephen Walt? Ett lästips i dessa tider kan vara hans senaste blogpost, "Can Anybody Run This Country?"

Snart blir Barack Obama betraktad som "lame duck" (som varje president blir mot slutet av sin andra mandatperiod). Redan om ett år börjar nästa presidentkampanj, inför valet 2016. Som korten ligger nu blir det en demokrat som vinner. Orkar Hillary? Har Biden tillräcklig energi kvar? Finns det någon ny stjärna som kan rå på de republikanska betonghäckarna i Washington?

Unknown sa...

"Men det är inte Tea Party-rörelsens varmaste anhängare som sviktar. Tvärtom höjs där på flera håll röster för att rörelsen skall lämna det republikanska partiet och starta eget"
De verkar inte kunna amerikansk historia. Good riddance!!
EL

Ulf Bjereld sa...

Orion77: Tack för lästips - skall ta en titt!

Orion77 sa...

Det stora problemet är väl ändå att USA:s ekonomi sedan länge är allvarligt i olag. En ekonomi som ständigt måste öka på sina lån, och alltså egentligen inte går ihop, än mindre genererar ett överskott, kan inte funka i längden. Den dag omvärlden börjar inse detta kan USA inte längre åtnjuta billiga krediter från andra länder, som Kina m fl. Eller bara trycka fler dollarsedlar i ofantliga volymer. Då kommer USA att få betala mycket högre räntor på sina lån, och dess ekonomi kommer att hamna i en brant nedåtgående spiral. Med katastrofala följder för den övriga världens ekonomi.

I grund och botten inser nog åtminstone mer insiktfulla politiker i USA detta problem. Ändå syns inte skymten av några åtgärder från dessa för att vända utvecklingen i önskvärd riktning.

Jag tillhör de sannolikt mycket få i Sverige som läser president Obamas viktigare tal. Dessa är lätta att ta fram på Vita Husets hemsida. Alltid kloka, välformulerade, övertygande. Här talar en man som sätter sin nations bästa i första rummet. Men problemet med USA:s kroniska låne-ekonomi tar han inte upp, inte ens i det senaste talet "on the Reopening of the Government", 17 oktober.