2020-03-11

Medborgerligt förtroende i Corona-tider

Så här i Corona-tider är mellanmänsklig tillit och ett högt medborgerligt förtroende för samhällsinstitutionerna extra värdefullt. Sverige är ett så kallat "höglitarland", det vill säga att tilliten mellan medborgarna och medborgarnas tillit till olika samhällsinstitutioner är ur ett internationellt perspektiv relativt högt.

I dag presenterade Medieakademin sin förtroendebarometer för 2019. Undersökningen visar bland annat att medborgarnas förtroende för public service - här i form av Sveriges Radio (SR) och Sveriges Television (SVT) - är fortsatt högt och åtminstone när det gäller SVT ökat något sedan förra året. Av de tillfrågade uppger 65 procent att de har förtroende för SR och 62 procent att de har förtroende för SVT. Motsvarande andelar för Lokala tidningen är 47 procent, DN 45 procent, SvD 41 procent, TV4 33 procent, Aftonbladet 16 procent, Expressen 14 procent och TV3 10 procent. Men förtroendet för public service-företagen är politiskt polariserat. Moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater har ett lägre förtroende för SR och SVT än vad de övriga partiernas sympatisörer har.

Notera också att medborgarnas förtroende för polisen är rekordhögt. Av de tillfrågade uppger 73 procent att de har förtroende för polisen - det är den högsta andelen sedan Medieakademin började med sina förtroendemätningar 1997. Det är intressant att förtroendet för polisen är så högt samtidigt som det i debatten inte sällan sprids en bild av en skenande brottslighet inför vilken polisen skulle stå maktlös.

På samma sätt är det intressant att förtroendet för sjukvården ökar för tredje året i rad och nu uppgår till 62 procent - den högsta andelen sedan frågan började ställas 2011. Även förtroendet för universitet och högskolor är fortsatt högt - 69 procent. Endast polisen uppvisar en högre andel.

Det är glädjande att medborgarnas förtroende för centrala samhällsinstitutioner som polisen, public service, universitet/högskolor och sjukvården är fortsatt högt. Sorgebarnet är de politiska partierna. Endast 15 procent säger sig ha förtroende för partierna, vilket ger en 16:e och klar jumboplats på listan över medborgarnas förtroende för samhällsinstitutioner.

Låt oss hoppas att de politiska partierna hanterar Corona-krisen på ett sätt som inte bara är landet och medborgarna till gagn utan också stärker medborgarnas förtroende för partierna. Nu gäller det att visa statsmannaskap och att vara vuxen i rummet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Låt oss hoppas att de politiska partierna hanterar Corona-krisen på ett sätt som inte bara är landet och medborgarna till gagn utan också stärker medborgarnas förtroende för partierna. Nu gäller det att visa statsmannaskap och att vara vuxen i rummet." Instämmer. Men det har inte börjat så bra. Regeringen lutar sig tungt mot folkhälsomyndigheten. Några citat från myndigheten:
8 febr "När det gäller den här typen av resor finns det absolut ingen anledning att bekymra sig för coronaviruset. I exempelvis Alperna och Sydeuropa finns det ingen spridning över huvud taget." Om att åka på skidsemester i Alperna.
2 febr ”Risken att smittan skulle kunna spridas i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig”.
5 febr "Ett utbrott i Sverige är osannolikt."
Minns Tage Danielssons monolog om Harrisburg...
Våra nordiska grannar har som vanligt agerat både tidigare och mer kraftfullt.
"Politiker – inte Folkhälsomyndigheten – behöver ta täten i coronabekämpningen" skrev Lars Calmfors i en DN-ledare 10 febr på förekommen anledning.
Min tolkning av det höga förtroendet för polisen skiljer sig från Ulfs. Jag tror att det är "hårdare tag", t ex Operation Rimfrost" som bidrar. Det må vara hänt att brottsligheten inte skenar, men europarekord i sprängningar och så sent som i går kväll en ihjälskjuten 16-åring i Länsmansgården och en skadeskjuten 25-åring i Lövgärdet tycker jag är illa nog.
Klas Bengtsson

Anders nilsson sa...

Här ska man djupläsa svaren. Jag tror att många respondenter
tänker på ärligt uppsåt,gör så gott de kan, bra folk i organisationen osv.
De reflekterar inte över förmåga. Poliser t ex gör ett hedervärt arbete på
individnivå,men Polisen har usel förmåga.