2018-01-23

Låt inga troll skymma sikten. Kalla till partiledaröverläggningar för en värdig valrörelse

Nej, jag har ingen aning om den sakliga grunden till att två anställda vid Socialdemokraternas partikansli i Stockholm tagits ur tjänst, efter anklagelser om att de skapat falska twitterkonton (så kallade "trollkonton") och genom dessa ha spridit nedsättande omdömen om partiets politiska motståndare. Om påståendena skulle visa sig vara sanna är det allvarligt. Fejkade konton är ett otyg och inte något som ett seriöst parti ska syssla med. Jag hoppas att den igångsatta utredningen kommer att skapa klarhet i vad som skett så att ansvar kan utkrävas.

Ja, jag är orolig att den stundande valrörelsen kommer att bli smutsig och att de politiska partierna inte kommer att klara av att hantera de nya möjligheter till fulspel som sociala medier innebär. Jag är också orolig för ett tonläge i debatten som inte är värdig vår demokrati.

Det vore en stark symbolhandling och ett steg framåt om de politiska partierna över blockgränsen kunde mötas och diskutera - och kanske till och med komma överens om - gemensamma strategier för att hålla fulspel och raljant smutskastning borta från valrörelsen. Gärna ett sådant möte på partiledarnivå, kombinerat med ett mer operativt möte på partisekreterarnivå.

Jag vill se fram mot en hård valrörelse, där skiljelinjerna i svensk politik synliggörs och där de politiska alternativen ställs mot varandra inför väljarkåren. Och där inga troll skymmer sikten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, det går nog att anta att det finns partigängade och anlitade filuer i alla möjliga politiska läger som inte spelar helt rent. Har för mig att det för rätt många år sedan var fula fisket inblandade i Folkpariets agenda, nån partisekreterare.
Hur som haver, så är det nog ganska svårt att förhindra att en massa "nyttiga" hjälprytare aktiverar sig för sin sak.

men detär klart, menar regeringen allvar med den där psykoförsvarsmyndigheten, så kanske man ska se till att städa bordet, annars kommer myndigheten garanterat att få motsatt syfte. Såna där troll av alla möjliga slag, som älskar att driva med politikens blundrar, kommer att få en outsinlig källa till glädje att driva med den nya myndigheten, bara därför att….
och då är det inte säkert att myndigheten gör någon nytta. Man kan ju tex tänka sig att myndigheten inte ska agerar "språkrör" däremot skulle myndigheten kunna jaga tex "partitroll" och i vart fall rensa på eget bord, innan man ger sig på rysstrollen, men det är nog en större och svårare uppgift att ge sig på gränslandet, alla hjälpryttare som är partinyttiga, som driver sina agendor på sociala medier, och medvetet sprider falsk information eller helt enkelt bara försöker förhindra eller försvåra en saklig redbar debatt i sak. Den konten, att vilja försstå istället för att missförstå, är numera inte alltför vanlig.

En myndighet som agerar i psykologisk mening, som är trovärdig,måste vara sluten, dvs inte driva officiella pekoralet, det kommer bara att rekylers och slå tillbaka. En myndighet som kan hantera psykologiska frågor, måste helt enkelt agera som en nderrättelsemyndighet, och se till att skapa sig överblick över vad som är:
- Sedvanlig information med agendadrivna medel
- Hur ska man göra med all lobbying
- Informationskampanjer som har en tydlig politisk agenda, (tänk TF och YGL)
- Information från främmande makt samt från terrororgansiationer samt org brottslighet.
- Det finns hur mycket falsk information som helst, som har klart brottsligasyften.

Det går säkert att räkna upp hur mycket gråconsinfo som helst, men klart är att genom att kartlägga och inhämta information, sannolikt delvis automatiserat med en AI / NPL / Deep learning.

Detta att få till stånd försvarsvilja, ndrar man lite till mans, om det ens är möjligt, mot bakgrund av tidigare hantering a frågorna. Vem fysiken har lust att dra ettstrå till stacken, om man inte får ruskigt bra betalt, och en görbar uppgift.
Just nu har staten vissa egna trovärdighetsproblem, inkluderat meeto, och en första bra uppgift är väl om partierna sluter borgfred, i fråga om vad man inte önskar sig för beteende, av sina politiska motståndare. S.W

Anonym sa...

Varför skulle Sverige vara annorlunda (eller bete sig annorlunda) än resten av världen?