2020-05-03

Våldet ökar i Afghanistan - stoppa utvisningarna nu!

Våldet i Afghanistan trappas upp ytterligare. Bara under de senaste veckorna har talibanerna, enligt Reuters, genomfört 4 500 attacker i landet: The Taliban have mounted more than 4,500 attacks in Afghanistan, marking a sharp escalation in violence, in the 45 days since signing a deal with the United States that paves the way for a U.S. troop drawdown. Det är en ökning med mer än 70 procent sedan samma period förra året.

Den accelererande våldsutvecklingen i Afghanistan förstärker orimligheten och omänskligheten i att Sverige utvisar människor dit. Afghanistan är ett land till vilket utrikesdepartement mot bakgrund av säkerhetsläget sedan länge avråder från alla resor till.

En särskilt utsatt grupp är de unga ensamkommande som sökte asyl i Sverige hösten 2015 och som nu omfattas av gymnasielagen. Snart går dessa unga människor ut sin gymnasieutbildning. Enligt lagen har de då sex månader på sig att skaffa sig en fast anställning. Annars kommer de att utvisas - väldigt många av dem just till krigets och terrorns Afghanistan.

Corona-krisen har i grunden förändrat förutsättningarna för gymnasielagen. Sverige står inför en hastigt växande arbetslöshet. Att då begära att dessa unga människor på bara sex månader efter att de gått ut gymnasiet ska ha kunnat skaffa sig en fast anställning är förstås inte realistiskt.

Det humanitära svaret är i stället att här och nu välkomna dessa unga människor med sin gymnasieexamen till Sverige - vårt växande hem. Det vore värdefullt om regeringen förklarade att ingen som omfattas av gymnasielagen kommer att utvisas för att hen inte lyckats skaffa sig en fast anställning på sex månader. Det går att hantera lagstiftningsvägen - om den politiska viljan finns.

I ett vidare perspektiv ska förstås alla utvisningar till Afghanistan stoppas. Den bästa vägen fram är  att genom lagstiftning utfärda en amnesti för de ensamkommande unga som vistats i Sverige i över ett år. En sådan amnesti måste komma - och ju förr, desto bättre för både de ensamkommande och för Sverige.

Socialdemokrater för tro och solidaritet har i samverkan med civilsamhället tagit fram 28 skarpa förslag för en human flyktingpolitik. Förslagen finns här. Läs och sprid gärna.

3 kommentarer:

 1. Ann-Sofie Gumælius7:07 em

  Tack för att ni finns!
  Det är så jättebra det som ni har skrivit. Riktigt viktigt för den här gruppen människor som behandlats så illa av vårt samhälle.
  Men varför kommer man inte framåt politiskt? Är det omöjligt att övertyga regeringen och era partikamrater i riksdagen? Tycker ni att det går framåt även om vi som står utanför inte kan se det?
  Vi är ju så många i civilsamhället som kämpar och hoppas, men också blivit besvikna så många gånger. Det tar på energin till slut

  SvaraRadera
 2. Anonym7:09 em

  Intressant är att corona-krisen tages som grundorsak för alla politiska ståndpunkter, hos alla aktörer och genom hela höger-vänster spektrat. Till exempel:

  Corona-krisen har förändrat förutsättningarna. Därför måste vi höja skatterna.
  Corona-krisen har förändrat förutsättningarna. Därför måste vi sänka skatterna.

  Corona-krisen har förändrat förutsättningarna. Därför måste vi ge afghan-amnesti.
  Corona-krisen har förändrat förutsättningarna. Därför måste vi utvisa afghanerna.

  Corona-krisen har förändrat förutsättningarna. Därför måste vi öka invandringen.
  Corona-krisen har förändrat förutsättningarna. Därför måste vi minska invandringen.

  Corona-krisen har förändrat förutsättningarna. Därför måste vi införa marknadshyror.
  Corona-krisen har förändrat förutsättningarna. Därför måste vi stoppa marknadshyror.

  Etc. Etc.

  Homo Economicus

  SvaraRadera
 3. Homo Economicus, det är helt riktigt att Corona-krisen används som förevändning och argument i många olika sammanhang. Då det gäller utvisningar till Afghanistan har de länge stridit mot allt vad mänskliga rättigheter heter och borde av många skäl, bland annat säkerhetsläget stoppats för länge sedan. Corona-krisen är bara ytterligare en komplikation som gör ett redan mycket dåligt läge än värre. Så Ulf har helt rätt.

  SvaraRadera