2016-02-02

Martin Valfridsson tycks tro att vi är idioter. Det är vi inte. Vi är bara människor.

I dag har jag gett mer pengar till människor som sitter utanför affärerna och tigger än vad jag gjort någon enskild dag tidigare. Det var inget medvetet beslut från min sida. Det var en spontan protest - ett naivt trots, om ni så önskar - mot utredaren Martin Valfridsson förnumstiga och moraliserande kommenterar på presskonferensen igår om att skänka pengar i muggen inte hjälper individer ur djup fattigdom.

Det begriper vi väl. Vi som då och då ger pengar till människor som tigger gör det faktiskt inte för att vi tror att vi därigenom bidrar till att lösa ett problem som har strukturella rötter och som handlar om ojämlikhet, diskrimering och förtryck. Vi ger ändå. Vi ger för att vi vill ge. Vi ger för att tillfälligt åtminstone något lindra nöden för den utfattiga medmänniska som sitter framför oss med utsträckt hand. 

Martin Valfridsson tycks tro att vi är idioter. Det är vi inte. Vi är bara människor.

Jag har inga synpunkter på hur enskilda individer väljer att förhålla sig till de utsatta EU-medborgare som sitter och tigger i det offentliga rummet. Saken är inte enkel. Vi kan hantera vårt givande på olika sätt. Men ingen skall säga till mig att jag inte skall ge pengar till en fattig människa som ber om hjälp.

I debatten hör man då och då argumentet att det är bättre att ge pengar till organisationer som arbetar med att bekämpa tiggeriets orsaker än att ge pengar till människor på gatan. Det argumentet vilar på antagandet att det finns en fast summa som varje enskild individ är beredd att skänka. Så tror jag inte alls att det är. Mitt givande till organisationer har inte blivit mindre av att jag då och då ger pengar till människor som sitter och tigger. Snarare tvärtom. Genom att ge pengar till människor som tigger odlar jag en givandekultur hos mig själv som bidrar till att sänka tröskeln till att skänka ytterligare pengar till olika organisationer. Givandet sporrar mig också till än större ansträngningar i det politiska livet till att bekämpa tiggeriets grundorsaker.

Jag borde också skriva något om förslaget att barn till utsatta EU-migranter inte skall få gå i skolan. Men andra har redan sagt det så bra, som till exempel Rädda Barnen, Unicef och Aaron Israelson

I min egenskap av ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet kommenterar jag utredningen här.

15 kommentarer:

 1. Anonym9:12 em

  Tack för ditt inlägg! Jag tillhör dem som också ger till tiggande romer så ofta jag kan. Har svårt att gå förbi dem helt enkelt. Tänker att det lika gärna kunde varit jag som satt där.
  Precis som du reagerade jag mot Valfridssons påståenden om att direkthjälp i muggen inte betyder något för en människa.

  Dessutom vad gäller Regnérs påståenden om att "hjälporganisationerna gör detta mycket bättre i tiggarnas hemländer". Det har dementeras av flera av dessa organisationer som kommenterat uttalandet med att de inte har möjlighet klara allt detta "på plats". Vad är det förresten som gör att det ena skulle utesluta det andra?

  Jag tänker fortsätta ge tiggarna så mycket jag kan, men ändå kräva att regeringen går på regering etc i deras hemländer och kräver åtgärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dorrit Alopaeus-Ståhl11:43 em

   Jag med! Har levt i många länder, rikare o fattigare än Sverige. Den sim ber om hjälp får det när jag har ngt, andra gm att jagbetalar skatt, andra över internetbank. Hoppas allt kommer behövande till nytta.

   Radera
 2. Anonym9:54 em

  Respekter uppfattningen, men har rakt motsatt uppfattning,
  av övervägda etiska skäl ska man inte ge kronor för att det
  är synd om ngn, det slutar med att cynisk människohandlare
  medvetet skadar barn,gör den handikappade, för att få oss att
  ge.

  jag mår dåligt som fan av att det sitter unga flickor som borde
  gå i skolan och tigger dagarna i ända, mitt i vintern, och etiken
  ligger i konsekvens, om ingen gav en krona, så skulle inte den fattige
  sitta och tigga. Det är skinner, stimuli - respons, säkert inte helt
  försvarbart, men fungerar som etisk kompass, att fokusera på vad
  som går att åtgärda, och inte plikta, sona skuld genom att ge småsmulor.

  Dessa människor ska inte tigga, under inga omständigheter,
  då får samhället ge dem allmosor via skattsedeln, annars får
  vi ett nytt permanent trasproletariat, och det går inte att förklara
  för mig själv, varför man via skattsedeln ska hjälpa alla män som kommer hit
  utan egentliga skyddsskäl, och att vi minskar biståndet, och sedan låter
  dessa arma kvinnor sitta och tigga, det går inte ihop, det gör ont,
  dubbelmoralen, och någon måste sätta ner foten, om likabehandling
  och vilka som ska hjälpas, de svagaste med mest behov, eller de mest förslagna,
  som vet hur man ska dra valsen, och få hjälp av svenska jurister.

  Vi är nog många som är lite svarslösa, om rätt och fel.
  S.W

  SvaraRadera
 3. Karl Persson10:13 em

  Jag ogillar de som inte hjälper människor i vardagen och bortförklarar det med att det finns andra någon annanstans som behöver mer hjälp. Det är en tidlös bortförklaring för de som inte vill göra någonting.

  Om folk vill ge pengar till organisationer så är det bra, vill man skänka en slant till tiggaren utanför Konsum är det också bra. Det viktigaste är att man gör något, och det ena utesluter inte det andra.

  Konstigt att ingen klagar på att folk lägger pengar på skräpmat, slit-och-släng saker, lyx, fåfänga och prestigegrejer. Men om man ger växelpengar till en tiggare så blir somliga provocerade, man har inget förstått, väcker ilska och det finns till och med de som pratar om förbud!

  Att hjälpa en enda person gör stor skillnad för den personen, även om det inte löser några strukturella problem och det finns många andra som också behöver hjälp.

  När jag ger pengar till en stor hjälporganisation vet jag inte vad som händer med dem (mer än att de skickar en massa reklam), om jag ger en tia till en tiggare så vet jag i alla fall att de går oavkortat till någon som behöver den och inte fastnar i byråkratin, mutor eller lyxmiddagar. Man kan oftast göra störst nytta för människor i sin närhet (av flera skäl).

  Men visst... egentligen tycker jag man borde ge utsatta Romer medborgarskap och en chans till jobb, bostad och en dräglig framtid här i Sverige. Det hade kanske kostat ett par kronor extra i skatt om året, istället för ett par kronor i en pappmugg...

  (Hur mycket var det nu Alliansen sänkte skatten med under sina 8 år, 140 miljarder? Fundera på vad man kunde gjort för de 70 miljarder som slarvades bort på Nuon-affären och allt annat dumt de hade för sig.)

  SvaraRadera
 4. Anonym10:29 em

  "Vi som då och då ger pengar till människor som tigger gör det faktiskt inte för att vi tror att vi därigenom bidrar till att lösa ett problem... Vi ger ändå. Vi ger för att vi vill ge. ... inte (för att det) hjälper individer ur djup fattigdom."

  Någon som handlar mot bättre vetande, trots att man vet att det inte leder till ett önskvärt resultat, är för mig en rätt bra definition av en idiot.

  Idioti = När man inte ens kan skylla på naivitet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym8:58 fm

   Fast nu hade han ju ett annat syfte med givandet. Att tillfälligt åtminstone något lindra nöden för den som tigger och det uppnår han ju med sin handling

   Radera
 5. Urban Wetterroth11:10 em

  Om vi öppnat för studier över gränserna och en gemensam arbetsmarknad i Europa, något många demokrater kämpat för, bör det också beredas möjlighet till boende och sociala reformer kring uppgifterna. Jag tycker det är ett kännetecken för en modern stat med samverkan kring olika skyddsnät för en fungerande arbetsmarknad o ekonomi, och det visar den solidaritet som också ska fungera i alla medlemsländer för alla medborgare. Att kommuner, stat och civilsamhället behöver med många utsattas egna föreningar behöver fortsätta ta initiativ och se möjligheter till studier och arbete på alla håll borde vara givet, inte minst mot bakgrund av historien. Men det kräver konstruktivt och idérikt samarbete. Några bra exempel ges i den tidning romer i Sthlm säljer, bl.a hantverk av finare kvalitet och skolprojekt.

  SvaraRadera
 6. Anonym1:44 fm

  Jag tycker din kollega Bo Rothsteins förslag, om att kriminalisera givaren på samma sätt som med sexköparen, är det förnuftigaste förslaget hittills.

  SvaraRadera
 7. Anonym7:13 em

  Håller helt med (Ulf) när det gäller frågan om att ge pengar till tiggare eller inte. Vem skulle annars bestämma det...?
  Kjell Eriksson

  SvaraRadera
 8. Anonym8:53 em

  Ju mer vaxel i muggarna ju mer manniskor tar sig till Sverige och ju mer pengar hamnar hos "bossen" som kanske later bygga sig ett fint hotel i hemlandet for att trygga sin framtid. Som Dorrit skriver och hoppas kommer det en "behovande" till nytta.
  Man trodde att slaveriet i demokratier var avskaffat men uppacker att det forsatter i annorlunda former.

  SvaraRadera
 9. Ann-Katrine Sämfors11:56 em

  "En hungrande människa mindre betyder en broder mer"..stig Dagerman..visst ska vi hjälpa o ställa krav på deras hemländer...men till dess lägger jag iaf en tjuga i deras muggar...nån kanske tycker jag är naiv..men jag är sprungen ur en släkt som lät tiggare romer o vandringsfolket få tak över huvudet o ett mål mat utan att för den skull förhäva sig.

  SvaraRadera
 10. Anonym6:24 em

  En dag kommer även de mest förvirrade "kärringarna" att inse, att det nog inte är en så god idé att mata duvorna!

  SvaraRadera
 11. Karl Persson6:39 em

  Jag vet inte vilka hjälporganisationer det är man ska ge pengar till heller enligt Martin Valfridsson, hade han några förslag. Tror ärligt talat också det är väldigt naivt att tro att NGOs ska kunna göra speciellt mycket för Romerna när de inte har regeringen med sig på plats.

  Detta är återigen ett EU-problem som måste lösas på EU-nivå och alla medlemsländer måste hjälpas åt. Det finns ca 6 miljoner romer i EU, det hade inte krävt speciellt mycket om alla länder gjorde något. Erbjud dem rimliga möjligheter att komma in i samhällsgemenskapen, ge barnen rätt till utbildning i praktiken, rimliga bostäder, osv.

  Romerna är den mest utsatta gruppen i Europa är min erfarenhet och antiziganismen mer utbredd än både antisemitism, islamo- och homofobi. Hur Romerna behandlas (av Frankrike, Sverige, mfl), snack om att tiggeriet är organiserat, att vi inte ska skänka en slant (för då kan det komma fler), är allt uttryck för detta och gör mig ledsen och besviken. Har vi verkligen inte kommit längre år 2016?

  SvaraRadera
 12. Anonym12:55 em

  Vad ska Rumänien kunna göra för att locka hem sina romer? En tiggare utanför Hemköp växlar mynt vid arbetsdagens slut motsvarande belopp vida överstigande vad en läkare tjänar i Bucharest. Det gäller kanske också för dina kollegor statsvetarprofessorerna? Hur ska Rumäniens regering kunna överträffa detta?

  SvaraRadera
 13. Jag håller med dig till 100 % min kära vän Ulf, att det finns personer som tänker och agerar som du gör att min tro på den goda i människans natur förstärkas, varma hälsnigar.

  SvaraRadera