2014-12-21

Ställ in extravalet!

Dagens Sifo-mätning är en kopia på riksdagsvalet i september. De rödgröna har ett försprång på 4.3 procentenheter och de flesta partierna tangerar i princip sina valresultat. Tidigare i veckan har mätningar från från Ipsos och från från Novus visat motsvarande resultat. Trots en av de mest turbulenta månaderna i Sveriges moderna politiska historia är avståndet mellan de båda blocken oförändrat.

Självklart kan vi inte utifrån dessa opinionsundersökningar dra några bestämda slutsatser om utgången av det planerade extravalet i mars. Men mycket talar för att dagens parlamentariska dödläge kommer att bestå, oavsett om de rödgröna eller Alliansen blir största block. Är det då verkligen nödvändigt att extravalet genomförs?

I god tid före valet i september 2014 berättade företrädare för allianspartierna att de visserligen skulle lämna ett gemensamt budgetförslag till riksdagen oavsett om de vann eller förlorade valet. Men därefter skulle de inte lämna något mer gemensamt budgetförslag under mandatperioden. Deras samarbete skulle i stället gå in i en lösare fas för att sedan fördjupas igen inför valet 2018. Om allianspartierna håller fast vid denna utfästelse kommer Sverigedemokraterna således inte att ha några ytterligare möjligheter under mandatperioden att fälla regeringens budget.

Så om allianspartierna bara tillkännager att de står fast vid sin tidigare utfästelse så behövs det inget extraval. Stefan Löfven kan fortsätta regera på ungefär samma sätt som det ursprungligen var tänkt efter de rödgrönas valseger i höstas. Löfven har genom budgetnederlaget förlorat prestige och politiskt momentum. Men det är bara att ta nya tag och redan nu förbereda arbetet med en förnyad S/MP-budget inför hösten 2015. Parallellt med dessa förberedelser kan Löfven i lugn och ro föra diskussioner med alliansföreträdare om möjliga samverkanspunkter.

Om Alliansen upprepar sin utfästelse och undanröjer extravalet slipper Kristdemokraterna en osäker dust med fyraprocentsspärren. Folkpartiet slipper gå till val några månader efter partiets näst sämsta valresultat någonsin. Moderaterna slipper gå till ett val med en oprövad och för de flesta medborgare politiskt okänd partiledare, bara några månader efter sitt stora valnederlag. Centerpartiet får möjlighet att i opposition på allvar utmana Moderaterna om rollen som alliansledare. Sverigedemokraternas möjlighet till politiskt inflytande minskar.

Det Alliansen förlorar på ett inställt extraval är att möjligheten att återta regeringsmakten skjuts på framtiden till hösten 2018. Samtidigt vet vi inte vad som skulle hända om Sverigedemokraterna gör allvar av sitt hot att fälla varje regering som inte dansar efter deras pipa i migrationspolitiken.

Så ställ in det planerade extravalet. Socialdemokraterna och Stefan Löfven får leva med nesan att ha fått sin första budget nedröstad av riksdagen. Allianspartierna får glädja sig åt segern att deras ekonomiska politik präglar Sverige under 2015, trots att de förlorade valet. Sverigedemokraterna utestängs från politiskt inflytande, utan att vi behöver pilla på Riksdagsordningen. Det går, om bara viljan finns.

Noterar också att Mark Klamberg redan tidigare varit inne på samma tankar som de jag framför i denna post.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Stefan Löfven har nu hoppat fram och tillbaka i snart alla frågor. Så nu fattas väl bara att ställa in nyvalet också efter att partier och myndigheter lagt ut mångmiljoner i förberedelser.

Inget den mannen säger gäller mer än några veckor. Det är lärdomen. Bara utalandet att aldrig regera på en borgerlig budget.

Han kunde i allafall besparat skattebetalarna ny inredning i Sagerska med tanke på den osäkra situationen.

Peter Carlsson sa...

Ett mycket bra förslag, tycker jag.

Anonym sa...

Han fick i uppdrag att bilda regering eftersom han lovat att klara av det. Det visar sig nu att hans påstående var felaktigt. Då borde han ånyo gå till talmannen som har flera möjligheter kvar att sondera efter någon som kan göra det. Nej, Löfven har misslyckats och är därmed inte kvalificerad till uppdraget. I stället avser den mannen att avsätta ett helt parlament, allt beroende på hans personliga makthunger, landets intressen väger lätt för honom. AVGÅ, bär dig inte åt som en pajas.

Jan Lahti sa...

I Sundsvall regerade de borgerliga partierna och Miljöpartiet ett par år på en socialdemokratisk budget efter att en miljöpartist blivit vilde samtidigt som Sverigedemokraterna röstade för Socialdemokraternas budget. Den blågröna koalitionen vägrade att ställa sina platser till förfogande (och utlysa lokalt nyval) och fortsatte att regera på en socialdemokratisk budget. I valet 2014 fördubblade Sverigedemokraterna sina mandat samtidigt som Socialdemokraterna ökade med sex mandat medan Moderaterna, Miljöpartiet och Folkpartiet tappade rejält i kommunalvalet. Moderaterna och Miljöpartiet var nog de partier som drabbades värst, inte nog med att de tappade röster - ledande företrädare för båda partierna bildade varsitt lokalparti samtidigt som de, i egenskap av vildar, behöll sina platser i fullmäktige fram till valet. Inget av de två nybildade partierna kom in i fullmäktige, men både Moderaterna och Miljöpartiet är fortfarande rätt skadeskjutna lokalt efter dessa splittringar. Med lärdomarna från Sundsvall i bagaget tror jag det var klokt av Stefan Löfven att utlysa nyval, vilket bevisligen uppskattats av väljarna då Socialdemokraterna går rejält framåt i opinionsmätningarna. Att ställa in nyvalet skulle kunna få liknande, eller värre, konsekvenser än det som skedde i Sundsvall. Jag tror att det är bra att väljarna får en ytterligare chans att ta ställning för vilken parlamentarisk sammansättning de vill ha, i synnerhet nu då Sverigedemokraterna en gång för alla visat att det är ett enfrågeparti.

Unknown sa...

Sossar är och förblir sossar!

Orion77 sa...

Nej, Stefan Löfven bör inte backa, extravalet bör genomföras. Det är en ny situation, precis som SL sa. Alliansens genomskinliga "strategi" var att vägra diskussion med SL, varigenom han tvingades att försöka utföra ett ogenomförbart uppdrag, dvs att försöka få sin budget igenom en fientlig riksdag.

Extravalet är det logiska (och av de flesta oväntade) motdraget. Förvisso kan resultatet bli ett status quo, men jag börjar tro att S kan vinna på extravalet. Handlingskraften och initiativet inger respekt. KD kan hamna under spärren, varvid De Fyras Gäng reduceras i antal och mandat. Osäkerheten för dagen är vad resultatet kan bli för SD; minskar SD så blir vi andra glada, men ökar SD så ökar också pressen på Alliansen att samarbeta med S. Bengt Westerberg skrev en bra artikel i DN om detta redan den 7 december.

Jag hoppas att Stefan L inte backar, då skulle han framstå som osäker och tvekande.

Anonym sa...

Stefan Löfven bottnar helt enkelt inte som statsminister vare sig nationellt eller internationellt.
SIFO underskattar regelmässigt SD och överskattar MP.
Ett extraval ger en god chans till en borgerlig regering.

Anonym sa...

Löfvén ställer kabinettsfråga på att ha (mp) i regeringsställning, det är otroligt dumt, men det gör han. Alliansen är inte tvungen att bara titta på medan dessa ufon lägger ner Bromma, hindrar förbifarten, strular med slussen och gör framtida kraftförsörjning ännu osäkrare.

Felet är helt och hållet Löfvéns; nuvarande röstetal återspeglar väljarkårens åsikter; extremistpartierna mp och sd har inget mandat för sina stolligheter.

Varför gå till väljarna. Kasta ut (mp) ur regeringen. De saknar mandat, och driver (s) utför hälleberget.

Anonym sa...

Enda anledningen att ställa in valet är ju att 7 klövern annars förlorar massor med röster till SD,någon annan anledning finns inte. Att dessutom från gå demokratin genom att vilja lagstifta bort möjligheten att rösta på annans budget än sin egen tyder på fullständig panik inom 7 klövern. Hur vore det att sansa sej och inse att politiker är inte väljarnas kungar utan de är väljarnas tjänare och då får 7 klövern finna sej i vad folk väljer - det är demokrati, inte det 7klövern sysslar med idag!

Anonym sa...

Men måste även du börja säga "dansa efter sd:s pipa"? Det lät fånigt från början och direkt idiotiskt nu när varje toppsosse använder det dagligdags. Variation tack.

Leif Nilsson sa...

Om viljan finns, ja. Hittills i höst har jag inte kunnat se en sådan hos Alliansen.

Anonym sa...

Alliansen har fortfarande ingen anledning att lämna ifrån sig makten frivilligt till S. Att Löfven ska få sitta som statsminister i fyra år efter att ha förlorat valet förefaller inte sannolikt. Men jag hoppas att du har rätt Ulf, för det skulle betyda att alliansen menar allvar med att isolera SD.

Anonym sa...

Ulf, Du har ju fel hela tiden. :)

Ni på vänsternkanten förstår inte. Alliansen bryr sig inte om SD. Det är klubban de använder för att bli av med socialdemokraterna. Alliansen har räknat med nyval redan före valet! Det var en fälla för Löfvén, Han gick rakt in i den och kommer få äta upp det. Nu blir socialdemokraterna skadeskjutna och utan sossarna har V och MP ingen makt. Efter valet kan Alliansen fortsätta befria landet från överförmynderiet som sossarna har infört. Liberalismen och friheten kommer segra till slut! Det är nära nu :)

Anonym sa...

Alla på vänsterkanten vill plötsligt ha en bred lösning. Det skulle leda till att det bara finns en oposition, SD. Då om något så är det oundviklig att SD blir största parti.

Orion77 sa...

Jag rekommenderar Sveriges Radios P1, på hemsidan där förklarar Tomas Ramberg vad som ligger bakom. Det var tydligt från början, efter budgetvoteringen, att Alliansen hade räknat med att Stefan Löfven skulle avgå. Så skulle Alliansen vinna en promenadseger, trots sitt otillräckliga underlag i riksdagen.

Jag hoppas att SL inte går på de nya finter som just nu är i görningen från Alliansen.

Leif Karlsson sa...

Svårt att ställa in något som inte är utlyst. Om man kommer med nya lösningar innan valet är utlyst är det väl knappast fel att backa ett par steg?

Den som inte sett att Alliansen hela tiden spelat på att få makten när budgeten var nerröstad var blind. Redan valnatten sa jag att detta var det som skulle inträffa. Men kan de nu enas om en förändring och låta största minoriteten styra så vore det väl bra?

Beklämmande att de som uttalar sig skarpast i kommentarsfältet alla heter Anonym. Hur kan man vara så himla feg?

Anonym sa...

Folket vill ha extraval. Hela 54% (av drygt 60.000 röstande på aftonbladet).

Bara 40% vill inte ha extraval.

Är Lövet för demokrati så är det glasklart vad han nu ska göra. Annars skulle han gått till talmannen i höstas, inte på detta sätt vinna några månader.