Överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet om att sätta stopp för vinster i välfärden har kritiserats hårt av den borgerliga oppositionen. Centerledaren Annie Lööf talar om "en kraftfull och mörkröd vänstersväng." Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra påstår att Stefan Löfven "offrat valfriheten" och att han sviker elever, patienter och de äldre. Dagens Nyheter skriver att Stefan Löfven får "sämsta tänkbara start" och att "Vänsterpartiets verklighetsbild har trängt ut alla nyanser."
Listan på upprörda borgerliga röster kan göras mycket lång. Det är bra. Svensk politik har på senare år varit svältfödd på öppna konflikter mellan vänster och höger. Den nya Moderaternas resa mot mitten och Socialdemokraternas ängslan att skrämma bort osäkra mittenväljare har lagt en våt filt över den politiska debatten om klassiska vänster-högerfrågor, som till exempel synen på jämlikhet och relationen mellan stat och marknad.
Frånvaron av öppna vänster-högerkonflikter har underlättat för frågor på den frihetlig-auktoritära dimensionen i svensk politik att få fäste på den politiska dagordningen. Den frihetlig-auktoritära dimensionen rör värden som å ena sidan tradition, familj, religion, nation, disciplin och lag och ordning och å andra sidan värden som tolerans, alternativa livsstilar, normbrytande och individualitet.
De ständigt återkommande diskussionerna i frågor kring identitet, sexualitet, invandring och rasism hämtar näring ur denna frihetlig-auktoritära dimension. Det är självklart bra att dessa viktiga frågor får utrymme i debatten. Men det är inte bra om dessa frågor debatteras i stället för klassiska vänster-högerfrågor. Det svenska partisystemet har i stora delar vuxit fram i skiljelinjen mellan arbete och kapital, mellan vänster och höger. Kanske inte i något jämförbart land har vänster-högerdimensionen strukturerat det politiska livet lika starkt som i Sverige. Om de politiska partierna då inte längre mobiliserar efter denna skiljelinje blir det väldigt svårt för medborgarna att skilja dem från varandra.
Så jag är glad att vi åter ser tecken på en levande vänster-högerkonflikt i svensk politik. Däremot har jag svårt för den våldsretorik som förs fram på sina håll av upprörda högerdebattörer. "Nu är det krig" skrev t ex Karin Svanborg-Sjöva, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro, på Twitter. Jag tycker också det blir osmakligt när Janerik Larsson, verksam vid Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime, i Svenska Dagbladet beskriver vinst i välfärden-debatten som "ett ideologiskt Ebolavirus". Den politiska debatten förtjänar bättre.
10 kommentarer:
Ulf - har du någon aning om vad straffet blir om jag startar en skola eller ett en liten vårdcentral?
Kommer kommunen att skicka ut poliser som ser till att ingen barn undervisas i min lilla röde byggnad, och att ingen vuxna går in och beställer tid hos en läkare? Riskerar jag att hamna i fängelse? Eller blir jag utvisat av Sverige?
Frågan är väl dock om det är på riktigt, eller om det bara handlar om att 7 utredningar skall tillsättas? Vi får väl se...
@Jan Andersson
Jan, du kan nog sätta skyltar på dina lokaler bäst du vill men du lär nog inte få några skattepengar att för att bedriva den verksamhet du tar upp i din fråga till Ulf om du gör utfästelsen att du startar verksamheten i syftet att ge så hög avkastning på insatt kapital som möjligt genom aktieutdelning. Men jag tycker att du bör läsa in grundskolekompetens i samhällskunskap och läsförståelse i svenska språket innan du försöker att starta företag i skol- eller vårdbranchen för din fråga till Ulf är nog den mest infantila fråga jag läst på nätet de senaste tio åren.
Mvh Tjatte Hedlund
Frågan är väl dock om det är på riktigt, eller om det bara handlar om att 7 utredningar skall tillsättas? Vi får väl se...
Spelar roll om det är vinster eller ej.. sjulklövern vill att Sverige ska bli ett nytt somalia.. jag röstar på SD.. en röst emot den destruktiva utvecklingen..
Vinstdebatten leder tankarna till pysen som lämnat fram en underfrankerad försändelse. "Det är för tungt, lilla vän. Du måste sätta på ett märke till."
Grabben häpnade inför vuxenvärldens märkliga logik. "Men då blir det ju ännu tyngre."
Jag tvekar att säga det, men det är fullt berättigat: Tokvänsterns funderingar kring vinster i välfärden får mig att se Jonas Sjöstedt i grabben på Posten: "Jag vill inte att mina - MINA! - pengar ska gå till dom som tar pengar som ska gå till våra barn!"
Jag kan hålla med om att det behövs större skillnader mellan partierna. Idag har vi fem mittenpartier.
Sedan har vi fyra extrempartier. SD, V, MP och det mest extrema F!.
Men att alliansen är våldsbejakande håller jag inte med om. Våldet, både fysiskt och verbalt uppmuntras av vänstern.
Stefan
Men det går bra att starta ett bemanningsföretag för sjuksköterskor och få in skattepengar och vinst den vägen? Eller skall det också förbjudas?
Det är oklart varför Bjereld ställer familj och lag-och-ordning i motsats till tolerans och individualitet.
Skulle acceptans av lagbrott påvisa tolerans? I stället är det väl så att den enskildes brott mot lagen tyder på intolerans mot medmänniskorna och de demokratiska styrelseformerna.
Skulle kärnfamiljen vara ett hinder för individualism? Eller var det menat att familjens trygghet skapar individer som saknar självförtroende att söka sin individuella livsstil? Något sådant finns det inga forskningsbelägg för, vad jag vet.
Det är väl snarare så att det är vänstern, i alla dess många inriktningar och strömningar, som har en lång historia av påtvingad kollektivism och allmän intolerans mot oliktänkande.
G. Tikotzinsky
Tel Aviv
Nu gick Stefan Löfven in som statsminister med stor pondus i sann socialdemokratisk anda. Stora ord är det första vi får höra - ingen som helst antydan eller ödmjukhet inför risken att hans regeringen kan fällas väldigt snabbt. Palestinakortet spelades ut och därmed var all potentiell samverkan med sd, fp eller c helt bortblåst.
Hur tänker Löfven & co...?!
Skicka en kommentar