2015-03-04

Finns det hopp om GP:s ledarredaktion?

För första gången på mycket, mycket länge omnämns Göteborgs-Postens ledarsida i den allmänna debatten. Orsaken är inte att ledarsidans artiklar plötsligt börjat sätta avtryck i det offentliga samtalet, utan en intern strid om tillsättandet av den politiska ledarredaktören Alice Teodorescu och ledarsidans framtida politiska inriktning.

Tidigare politiske ledarredaktören Fredrik Tenfält går i pension och de tre övriga ledarskribenterna oroar sig över att tillsättandet av Alice Teodorescu innebär att ledarsidans politiska position förskjuts från en liberal till en mer högerorienterad, konservativ hållning. Turbulensen har inneburit att två medarbetare har sagt upp sig och en medarbetare har blivit långtidssjukskriven. Alice Teodorescu är ensam kvar, tre dagar efter sitt tillträde. Tuff start på jobbet, om man säger så.

Tvisten äger rum inför öppen ridå, och avslöjar märkliga interiörer. Så påstår till exempel GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein att den utlösande faktorn till att ledarskribenten Gert Gelotte valt att sluta är att nytillträdda ledarredaktören Alice Teodorescu velat läsa artiklarna på ledarsidan innan de publiceras. Om Krönleins utsaga stämmer så innebär det att tidigare ledarredaktören Fredrik Tenfält inte läste den egna sidans artiklar förrän de redan var publicerade. I så fall ett mycket märkligt sätt att utöva redaktionellt ledarskap.

Det går inte att komma runt att GP:s ledarsidas mångåriga osynlighet i den allmänna debatten är ett redaktionellt misslyckande. Jämför gärna med Sydsvenskan, där Heidi Avellan och Per T Ohlsson är flitigt medverkande i TV:s morgonprogram och i radions samhällsprogram som Studio Ett, P1 Morgon eller Godmorgon, världen. GP:s ledarsida är sällan eller aldrig med i dessa sammanhang och sätter heller inga avtryck i debatten. Ansvaret för detta redaktionella misslyckande är svårt att placera någon annanstans än hos den nu avgående ledarredaktören Fredrik Tenfält.

Jag hoppas att Alice Teodorescu kommer att vara mer framgångrik med att göra GP:s ledarredaktion till en relevant röst i samhällsdebatten. Ett sätt att bidra till ökad seriositet och relevans vore att övertala tidningens ägare Peter Hjörne att avstå från att skriva sina egna personliga reflektioner på ledarsidan.

Kommer Göteborgs-Posten ledarsida då under Alice Teodorescus ledning att gå åt höger och bli mer konservativ? Det är förstås en öppen fråga. Om jag förstått det rätt tillträdde Alice Teodorescu formellt den 1 mars. Igår noterade jag att Göteborgs-Posten i en osignerad ledarnotis tyckte det var rätt att Benjamin Netanyahu mitt under brinnande valrörelse åkte till Washington för att i kongressen kritisera president Barack Obamas försök att få till stånd en kärnenergiöverenskommelse med Iran (ej på nätet). Netanyahus agerande har annars mött stark kritik, inte minst i Israel. Idag skriver vikarierande ledarskribenten Csaba Bene Perlenberg om IS illdåd - inte i termer av ideologi, eller fundamentalism utan i termer av ondska. Csaba Bene Perlenberg lyfter fram Kristdemokraterna Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor som föredömen i att ha krävt ett svenskt militärt engagemang mot IS, och förklarar deras klarsynthet med att de möjligen "har en gammaltestamentlig förståelse för vad ondska defacto är".

Det blir intressant att följa fortsättningen.


23 kommentarer:

  1. Karin K5:10 em

    Tidningen Barometern i Kalmar är bland de mest konservativa i Sverige. Alice Teodorescu har varit ledarskribent där, men ansågs för extrem av övriga skribenter.

    En som däremot uppskattade henne var SDs tidigare riksdagsman Thoralf Alfson. Han skrev bland annat på sin blogg: ”Alice Teodorescu är en riktigt frisk fläkt på en annars väldigt politiskt korrekt ledarredaktion där diverse skribenter åkt ut och in under den senaste tiden. -- Enligt (Ulf) Wickboms måttstock är nog Alice Teodorescu så nära en person med invandrarbakgrund kan kommat att kallas för rasist, hade hon haft ett svenskt namn så hade det varit helt kört redan. Enligt min måttstock är det dock bara självklara sanningar som återfinns i artikeln, sanningar som borde gå att läsa på varenda ledarsida i Sverige.”

    http://thoralfalfsson.webblogg.se/2011/january/alice-teodorescu.html

    SvaraRadera
  2. Anonym7:08 em

    Netanyahus agerande har fått mycket beröm, inte minst i Israel. Kritiken som uttalats i Israel bör först och främst ses som ett led i oppositionens valrörelse. Vad gäller kritiken i USA: Var det inte så att Netanyahu blev INBJUDEN av Representanthusets talman? Det är väl ganska naturligt att demokraterna kritiserar det republikanska initiativet, speciellt som det är riktat mot Obama.

    G. Tikotzinsky
    Tel Aviv

    SvaraRadera
  3. Anonym7:09 em

    Fullständigt absurt om Tenfält inte läste artiklarna tidigare? Det måste ju handla om att det brinner i huvudet på Gelotte av tanken på att stå under just Teodorescu och därför inte kan avstå från att bete sig som en försmådd treåring.

    Att Krönlein inte inser det orimliga i Gelottes försvar och väljer att vidarebefordra det är också helt oförståeligt.

    Om jag ska vara ärlig synes det mig som att den mest ideala start som Teodorescu kan få är att samtliga medarbetare slutar. Man kan ersätta dem med en slumpgenerator eller google translate av The Economist om nu inte Alice hinner skriva allt själv..

    SvaraRadera
  4. Anonym8:40 fm

    Den tidigare ledarredaktionen speglade en tid som sedan länge varit över. Dags att GP blir en tidning som verkar i nuet. Alice Teodorescu är rätt person för uppdraget att utveckla GP:s ledarredaktion.

    SvaraRadera
  5. Anonym8:56 fm

    Ulf Bjereld tycker att det skall bli intressant att följa GP:s ledarsidadrama. Då skall han nog skynda sig – föreställningen kan nog komma att läggas ner fortare än han anar.

    SvaraRadera
  6. Anonym11:59 fm

    # G. Tikotzinsky Tel Aviv 7:08 em

    Håller med dig – det hela är ju så att säga inrikespolitisk käbbel. Det tycker jag de kan få reda ut själva. Alltså inga konstigheter.

    SvaraRadera
  7. Fredrik M6:26 em

    Ulf Bjereld har rätt, GP:s ledarsida har varit anonym och oinspirerande. Gert Gelotte har skrivit ett och annat läsvärt alster, annars har den aldrig gett mig några nya perspektiv på komplicerade frågeställningar. Hoppas Alice Teodorescu kan leda en nystart.

    Det låter lite tråkigt dock med stödet till Netanyahus besök i Washington. Besöket kan bara syfta till två saker 1) inrikespolitiskt munväder inför valet, 2) visa republikanerna, Saudiarabien och iranska revolutionsgardet att de inte står ensamma i sin gemensamma starka önskan om att konflikten Iran-USA ska fortgå i all evighet.

    SvaraRadera
  8. Anonym7:15 em

    Det finns nog förutsättningar att GP kommer att bli mer uppmärksammad i övriga media med Teodorescu som ledarredaktör. Hon är ju klart TV-mässig i dagens ytliga TV- värld och dessutom välartikulerad.

    SvaraRadera
  9. Anonym10:29 em

    Jag tycker att det mest intressanta med striden på ledarredaktionen på GP är det faktum att vissa skribenter faktiskt väljer att avgå på grund av att de anser sig ha en annan politisk färg än den nya ledarskribenten. Det bekräftar ju precis det som så många anar, men som aldrig riktigt kommer i dagens ljus - att en stor del av makteliten inom media är vänstervridna och att vi medborgare därmed riskerar att få en ensidig och vinklad bild av verkligheten. Jag välkomnar starkt Alice till GP och tycker att dt skall bli en frisk fläkt och en förnyelse. Kanske återvänder jag nu som prenumerant....

    SvaraRadera
  10. Anonym7:37 fm

    Efter att ha prenumererat på GP i 50 år funderade jag alltmer på att avsluta prenumerationen. Orsaken var GPs ledarsida, enligt mitt tycke en av Sveriges sämsta, en ensidig folkpartimegafon. De mest banala uttalanden av Björklund och Odenljung presenterades som visdomsord. Som lök på laxen kryddade med pompösa söndagskrönikor av Hjörne. Redan efter ett par dagar ser jag skillnaden. En helt annan intellektuell stringens och väsentliga ämnesval. Nu delar jag iofs inte Teodorescus ideologi eftersom jag är socialdemokrat, men det betyder mindre. Det är viktigt att ta del av alla ståndpunkter annars hamnar man i den åsiktskorridor som redan är överbefolkad. Watergateavslöjaren Bernstrein säger i dagens GP bl a; "Det stora problemet är kulturellt. Faktabaserade debatter blir allt mer sällsynta.Jag säger inte att människor som står till höger eller vänster i politiken skall överge sina ideologiska ståndpunkter. Men diskussioner skall byggas på fakta.
    Inte bara på åsikter." Det är därför jag jag föredrar Expressens ledarsida framför Aftonbladets. Det är därför jag har lika svårt för den postmoderna vänstern, vår tids 68-rörelse, som för SD. Det är också därför jag t ex fäster större vikt vid DNs faktaavslöjande att medianinkomsten för invandrare efter 10 år i Sverige är 13000 kr/mån jämfört med 23000 kr/ mån för "svenskar", och bara 4500 kr/mån för anhöriginvandrare, att hälften inte har fått efter sju år, än vid Ylva Johanssons åsikt (löfte) att alla ska få jobb inom två år. Spräng åsiktskorridoren! Fram för fakta!

    SvaraRadera
  11. Gert Gelotte5:54 em

    Hej Ulf,

    orsaken till att jag sa upp mig är politisk. På en ledarredaktion kan man ha avvikande mening i enstaka frågor, men man måste vara ense om linjen, den grundläggande politiska inriktningen.
    GP:s ledarredaktion var fram till 1 mars socialliberal och hade så varit under mycket lång tid. Det var denna socialliberalism jag för 11 år sedan åtog mig att argumentera för.
    Alice Teodorescu anställdes som ny politisk redaktör och chef för ledarredaktionen bakom vår rygg. Vi fick reda på att hon anställts 30 minuter innan hon stod framför oss på redaktionsgolvet.
    Detta är inte ett rimligt sätt att tillsätta en ny chef på.
    Alice Teodorescu är enligt egen utsago gammelmoderat alternativt liberalkonservativ. Det är en beteckning som ungefär täcker den politiska linjen på Svenska Dagbladet.
    Det innebär att GP:s ägare valt att ändra GP:s politiska färg från ljusblå till mörkblå. Det har han rätt att göra. Men av denna rätt följer inte att han kan ändra politisk färg på mig. Jag är varken gammelmoderat eller liberalkonservativ
    Att det skulle bli problem var således uppenbart. I samtal med Cissi Krönlein gjorde jag fullständigt klart att förutsättningen för att jag skulle kunna arbeta med Alice Teodorescu under de fyra månader jag hade kvar till min pensionering var att AT accepterade det jag skrev, alternativt att hon skrev något annat själv. Krönlein tycktes acceptera detta. I varje fall protesterade hon inte.
    Motivet för att jag skulle stanna kvar några månader var rent praktiskt. Två medarbetare hade slutat. Jag behövdes för att få verksamheten att gå runt.
    Det första AT gjorde när hon tillträdde söndagen den 1 mars var att i ett mail medela att hon i fortsättningen ville ha alla artiklar samt färdigredigerade sidor sig tillsända för godkännande när hon inte var på redaktionen i Göteborg. Hon skall delvis arbeta från Stockholm - i varje fall under en övergångstid.
    Jag svarade med vändande post att vi aldrig har arbetat på det viset. Varken Anders Wettergren eller Fredrik Tenfält har haft behov av att kontrollera vad jag eller andra ledarskribenter skriver när de själva varit lediga eller på resande fot. Vi har arbetat med ömsesidigt förtroende. På redaktionen har vi läst varandras manus. Har chefen varit fråvarande har vi tagit kontakt vid behov, inte annars. Det har fungerat untmärkt och skapat ett sällsynt gott arbetsklimat.
    Jag föreslog AT att vi skulle fortsätta så. Hon sa nej och krävde att få läsa allt.
    På detta svarade jag att då får hon skriva själv. Jag accepterar inte att få min yrkesheder ifrågasatt - särskilt inte av en nybörjare som AT.
    Därmed var situationen låst. Cissi Krönlein kallade in mig till ett "allvarligt samtal" och beordrade mig att lyda.
    Jag insåg då att det här går inte. AT och jag är djupt politiskt oeniga. Jag hade lovat att ställa upp under fyra månader, men inte under villkor som skulle dra in mig i ständiga konflikter med AT.
    Alltså valde jag att sluta. Det var ett sorgligt slut efter 40 år, men den bästa av de möjliga lösningarna.
    Med valet av Alice Teodorescu har GP tagit ett mycket långt steg åt höger. Då är det rimligt att hon får välja sitt eget lag.
    Gert Gelotte

    SvaraRadera
  12. Anonym7:40 em

    Och JAG tror att de tusentals flyktingar som söker asyl och skydd i Sverige varje år (och bland annat flytt från IS) har en betydligt bättre bild av "vad ondska de facto är" än några högervridna KD:are som har växt upp i skyddade miljöer med skygglappar på huvudet och läst om ondska i GT. Nog för att det finns ondska i att till exempel mörda sin egen bror men ondska finns ju antagligen i någon form i alla samhällen och kulturer, så varför antyda att endast de med viss bakgrund skulle kunna förstå den?

    Eller skulle den moraliska kompassen och förståelsen per automatik vara starkare hos de KD:are som nämns på grund av vad de grundar sin etik i?

    Göteborgsposten är en tidning i - just det - Göteborg, och SvD m.fl. finns i Stockholm, närmare mycket av den tv och radio som görs där och som är ett utmärkt skyltfönster för ledarredaktionerna. GP reduceras till regionaltidning medan SvD och DN - även de i någon mån regionala tidningar eftersom de lägger stort fokus på Stockholm - med större lätthet räknas som institutioner med riksangelägenhet. Så nä, ALLT ansvar kan nog inte läggas på GP:s före detta redaktör för ledarsidorna.

    SvaraRadera
  13. Inte längre GP-läsare8:05 em

    Gert Gelottes ledare är en kraftigt bidragande orsak till att jag slutat läsa GP.

    Pärlor som "Yttrandefrihet innebär inte att man får säga vad man vill!" visar tydligt vad för sorts "liberalism" han förespråkar.

    Tack för att du slutar Gert!

    SvaraRadera
  14. Magnus8:09 em

    Ett sätt att bidra till ökad seriositet och relevans vore att övertala tidningens ägare Peter Hjörne att avstå från att skriva sina egna personliga reflektioner på ledarsidan.

    Finns mycket att raljera över angående Hjörnes texter, men om den nyinstiftade redaktionella kvalitetskontrollen håller bara rimlig standard lär de nu vara historia. Längtar efter Söndags-GP för facit.

    SvaraRadera
  15. Anonym9:25 em

    Intressant att vissa tycker att GP varit vänstervriden:) Jag tycker nog att det mesta fick plats i en h(j)örna och ledarsidan har de senaste åren haft formen av en blogg med några få undantag. Vi får se vad som händer.. tack för en finfin text Ulf.

    Med vänlig hälsning, mr Marx

    SvaraRadera
  16. Gert Gelotte9:37 em

    Att argumentera mot okunnighet är i längden träligt. Det är ett faktum att yttrandefrihet inte innebär att man får säga vad man vill.
    Yttrandefriheten begränsas av lagarna om förtal och hets mot folkgrupp.

    Gert Gelotte

    SvaraRadera
  17. Anonym9:54 em

    Gerts krönikor har varit det mest läsvärda i GP, väldigt synd att han slutar!

    SvaraRadera
  18. Erik Gertkvist9:55 em

    Jag har, trots 20 års politikknarkande (uschamej, vart har tiden tagit vägen?) aldrig noterat GP:s ledarsida innan detta. Jag har inte fått spetsfundigheter, faktaförklaringar, grävjobb eller specialiseringar tillsända mig av mina lika politikerknarkande bekanta. Först när Teodoescu-fejden hade börjat läste jag några verk från GP-folket och insåg vilken låg, tråkig och patetisk nivå de höll.

    Jamenar, Gelotte hävdar att "liberalismen" var ett barn av franska revolutionen? Jag förstår verkligen varför Teodorescu inte vill släppa fram fler av hans "verk" till publicering utan rejäl faktakontroll. Helt bortsett från att ledarsidans syfte inte är att få läsarna att somna, utan att göra dem förbannade (hur läsarna sedan fokuserar sin vrede är upp till ledarsidan att formulera).

    Vad gäller Gelottes anklagelser om att Teodorescu skulle vara en amatör på ledarsides-branchen - hon har jobbat på fyra olika ledarsidor. Gelotte verkar enbart ha jobbat inom en och samma tidning, nämligen GP. Vem bör då anklagas för att vara amatör?

    SvaraRadera
  19. Anonym12:04 fm

    Jag tycker många av kommentarerna missar en väsentlig del. Gelotte ska ha heder av att han avgår. Alldeles för många sitter kvar och skaver, gräver onödiga skyttegravar och skapar interna strider. Gelottes väljer istället att gå. Han morrar och knorrar, men visar att han i alla fall har stake nog att sätta pengarna där käften är, vilket är aktningsvärt.
    F.ö. så har GP dragit en guldlott när de lyckats värva en av landets bästa ledarskribenter i Alice Teodorescu.
    Fast jag skulle hellre se att hon fick tjänst på Ekot eller Svt Aktuellt som tyvärr har fått vara oacceptabelt vänsterfotade alltför länge.När ska objektiva public service få en lika tydligt liberal nyhetsredaktion som alla de tydligt rödgröna?
    Erik M

    SvaraRadera
  20. G Silverstolpe12:45 em

    Visste inte att GP hade ledarsidor! Tror GP mår bra av hans uppsägning.

    SvaraRadera
  21. Rasifierad1:04 em

    Public service? De är väl fullt upptagna med PR- och lobbyverksamheten för LO? dvs vilseleda eller "producera" lite vårdskandaler, eftersom privata företag sköter sig för bra? I desperationen att komma åt privata företag har man nu börjat med skallmätning och #vitabolag, jaga styrelser och mäta hudfärg. Inga metoder verkar vara för primitiva längre.

    SvaraRadera
  22. Anonym11:43 em

    Kan onekligen konstatera att Gert Gelotte har svårt med innebörden av vissa ord, i det här fallet "yttrandefrihet".
    För det första: om du begränsar yttrandefriheten så har du inte yttrandefrihet längre sedan kan du skylla på vad du vill.
    För det andra: de lagar som du nämner är rena gummiparagrafer som dessutom inte gör människor lika inför lagen. Det är verkligen ett praktexempel på att vissa är mer lika än andra.
    Vad gäller hets mot folkgrupp så har svensk polis slutat begära information från USA i ärenden som rör detta eftersom USA tvärvägrar att bistå. Detta då USA har en betydligt starkare yttrandefrihet.
    Men jag ger Gert Gelotte rätt i ett av påståendena.
    Det är verkligen träligt att argumenterar mot okunnighet i längden.

    SvaraRadera
  23. Anonym6:19 em

    Tja, det verkar gå ganska bra för GP:s ledarredaktion (se länk nedan). Alice är en modig kvinna. Jag håller inte alltid med om vad hon skriver men jag uppskattar hennes rakhet. Sedan hon började kastar jag mig över GP:s ledarsidor på morgonen. http://www.idagora.se/blogg/goteborgsposten-satter-agendan/

    SvaraRadera