2006-09-11

Vart tog miljöpartiet vägen?

Miljöpartiet har inte haft någon bra valrörelse. Partiet har svårt att ta sig in i debatten och fyraprocentsgränsen känns inte alltför avlägsen. Visserligen hade man otur när SVT:s utfrågning av Peter Eriksson ägde rum samma kväll som Leijonborg-affären rullade som värst. Men framför allt har Göran Persson förstört marknaden för miljöpartiet genom att profilera socialdemokraterna som ett parti som helst vill avveckla såväl oljeberoendet som kärnkraften. I söndagens debatt med Fredrik Reinfeldt framstod Persson som det gröna folkhemmet personifierat.

Kanske är det därför miljöpartiet nu lanserar den populäre och erkänt skicklige Gustav Fridolin som ministerkandidat? Även Åsa Domeij har förklarat sig intresserad av taburetter. Här säljs det skinn i parti och minut, trots att björnen lufsar runt i skogen och verkar må hur bra som helst.

De kommande dagarna kommer nog Maria Wetterstrand att slå sig in i debatten och ge sitt parti en välbehövlig skjuts i valspurten. Jag tror att miljöpartiet klarar sig kvar - med ett valresultat på ungefär 4,7 procent.

2 kommentarer:

Ulf Bjereld sa...

Marcus har helt rätt i att miljöpartiet ligger bättre till i årets opinonsmätningar än vad man gjorde inför t ex valet 2002, där man fick 4,6 procent av rösterna. Min poäng i sammanhanget handlade enbart om miljöpartiets oförmåga att hittills sätta skarpa avtryck i valdebatten. Du har rätt i din tolkning att jag menar att socialdemokraterna "stulit" delar av miljöpartiets utrymme i miljöfrågorna.

Jag har också en känsla av att miljöpartiets plats i riksdagen tas för given. Vid 2002 års val lyckades opinionsinstituten pricka ganska rätt när det gällde miljöpartiet. Det krävs bara en liten överskattning denna gång, för att fyraprocentsgränsen skall komma obehagligt nära.

Ulf Bjereld sa...

Jag tror moderaterna i det här avseendet har varit framgångsrika på två sätt.

För det första har man lyckats göra troligt att alliansens politik kommer att skapa fler jobb än vad en socialdemokratisk regering skulle lyckas göra. För det andra har man lyckats få socialdemokraterna att framstå som ett parti som vill satsa på bidrag i stället för på arbete. Det är märkligt att socialdemokraterna i en tid av högkonjunktur och sjunkande arbetslöshet lyckats tappa denna fråga.